Οι ελληνικές εξαγωγές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 2017 αυξήθηκαν 12,8% σε σχέση με το 2016.
Παράλληλα, στο σύνολο της χώρας, φέρονται εγγεγραμμένες περισσότερες από 300 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων και σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας των ΗΑΕ, το απόθεμα των άμεσων ελληνικών επενδύσεων στη χώρα ανήρχετο σε 93,8 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση για την οικονομία των ΗΑΕ και τις διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδος-ΗΑΕ έτους 2017.
Μετά την απότομη άνοδο του έτους 2011, ο όγκος του διμερούς εμπορίου συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, εμφανίζει διαρκή κάμψη έως και το 2016, η οποία οφείλεται στις διακυμάνσεις της διεθνούς τιμής πετρελαίου, καθώς και της εξαγωγικής δραστηριότητος των ελληνικών διυλιστηρίων.
Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες εμπορευματικές ανταλλαγές, η πτώση των ελληνικών εξαγωγών οφείλεται εν μέρει στην κάμψη του εμπορίου γουνοδερμάτων, λόγω της αντίστοιχης μείωσης της αγοραστικής δύναμης των Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται τα ΗΑΕ.
Πλεονασματικό το εμπορικό ισοζύγιο
Η πτωτική πορεία των διμερών εμπορικών ανταλλαγών αντιστρέφεται, το 2017, ως προς τις επιμέρους συνιστώσες (Εξαγωγές και Εισαγωγές), όπου καταγράφεται άνοδος σε σχέση με το προηγούμενο έτος, παρά την περαιτέρω μείωση των ελληνικών εξαγωγών πετρελαιοειδών. Το Εμπορικό ισοζύγιο παραμένει σταθερά πλεονασματικό υπέρ της Ελλάδος.
Εκτός πετρελαιοειδών, το 2017, οι εισαγωγές από τα ΗΑΕ επανήλθαν στα επίπεδα του 2015 μετά από καθαρή μείωση ύψους 18,6 εκατ. ευρώ το 2016, κυρίως λόγω της κατά 17,5 εκατ. ευρώ αύξησης στην κατηγορία του ακατέργαστου αργιλίου και των γουνοδερμάτων, και πετροχημικών προϊόντων.
Οι ελληνικές εξαγωγές το 2017 σημείωσαν άνοδο 8% σε σχέση με το 2015 και 12,8% σε σχέση με το 2016. Δεσπόζουν τα προϊόντα επεξεργασμένου αλουμινίου, τα μάρμαρα, τα ενδύματα από γουνοδέρματα καθώς και οι συσκευές τηλεφωνικής επικοινωνίας, αυτόματης επεξεργασίας δεδομένων και εφαρμογές πληροφορικής, το χαρτί και τα φάρμακα.
Παρά την αυξανόμενη αναγνωρισιμότητά τους τα ελληνικά τρόφιμα, στο σύνολό τους δεν υπερβαίνουν διαχρονικά ποσοστό μεγαλύτερο του 12%.
Ο κυριότερος όγκος των ελληνικών εξαγωγών αφορά σε βιομηχανικά προϊόντα. Αξιοσημείωτη άνοδο καταγράφουν τα ενδύματα από γουνοδέρματα, μετά από σημαντική πτώση κατά το 2016 έναντι του 2015 (45.6% το 2017 έναντι του 2016). Σε σταθερή άνοδο τα δομικά υλικά (φύλλα, ελάσματα και ράβδοι αλουμινίου, μάρμαρα, μέρη κατασκευών), καθώς και οι ηλεκτρονικές συσκευές και εφαρμογές (συσκευές τηλεφωνίας, παιγνίδια, ηλεκτρονικοί υπολογιστές), το ηλεκτρολογικό υλικό/συσκευές (συσσωρευτές - γεννήτριες), τα φάρμακα και τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής. Ελαφρά μείωση σημειώνουν οι συνολικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Σημειώνεται στον τομέα αυτό μερική αναδιάρθρωση, με αύξηση της παρουσίας των αλιευμάτων και των παρασκευασμάτων διατροφής.
Tα κυριότερα ανταλασσόμενα προϊόντα
Οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο κατά 45%, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ακατέργαστο αργίλιο, στα απορρίμματα αργιλίου και μολύβδου, σε πετροχημικά (πολυμερή του προπυλενίου) καθώς και στα γουνοδέρματα.
Σημαντική μείωση εμφανίζουν τα ενδύματα, τα πετροχημικά προϊόντα (πολυμερή του αιθυλενίου) και τα δομικά υλικά (πλάκες δαπέδου).
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των ΗΑΕ, τα κυριότερα ανταλλασσόμενα προϊόντα με την Ελλάδα το 2017 είναι τα εξής:
1 Ακατέργαστο Αλουμίνιο
2 Φύλλα και πλάκες αλουμινίου
3 Μάρμαρα και πέτρες για λάξευση
4 Καλλυντικά
5 Συσκευές κινητής τηλεφωνίας
6 Ενδύματα από γουνοδέρματα
7 Σκάφη αναψυχής
8 Φάρμακα
9 Φύλλα αλουμινίου
10 Μηχανές ανυψωτικές
11 Λάδια πετρελαίου
12 Μηχανήματα βιομηχανίας
13 Αέρια βιομηχανικά
14 Χαρτί
15 Σαπούνια
16 Λεπίδες ξυρίσματος
17 Κατασκευές από τσιμέντο
18 Μεταλλικά εξαρτήματα
19 Μεταλλικά καλώδια
20 Σαμπουάν
Κύριο εισαγόμενο προϊόν στην Ελλάδα από τα ΗΑΕ είναι το ακατέργαστο αλουμίνιο. Αντιστοίχως εξάγονται από την Ελλάδα στα ΗΑΕ φύλλα, πλάκες και ελάσματα αλουμινίου. Ιδιαιτερότητα αποτελούν τα ενδύματα από γουνοδέρματα και, παραδόξως, μικρό μέρος των οποίων καταγράφεται ως επανεξαγωγή.
Αξιοσημείωτες οι ελληνικές εξαγωγές μαρμάρων, σε ανοδική πορεία, των καλλυντικών - ειδών προσωπικής υγιεινής καθώς και των σκαφών αναψυχής (καθαρές επανεξαγωγές) και εμφανίζουν εντυπωσιακή αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος 2016. Στο γενικό μοτίβο των ανταλλαγών που πραγματοποιούν τα ΗΑΕ με όλες τις χώρες του κόσμου, εντάσσονται α) οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας και οι Η/Υ, οι εισαγωγές των οποίων από την Ελλάδα παρουσιάζουν σταθερή αύξηση, αλλά επανεξάγονται στο σύνολό τους και β) τα πετρελαιοειδή που προορίζονται για την εγχώρια αγορά. Απουσιάζουν οι πρώτες ύλες και τα προϊόντα κοσμηματοποιΐας, τομέας στον οποίο η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα.
Ελληνικές επενδύσεις στα ΗΑΕ
Σύμφωνα με στοιχεία που ανέφεραν στελέχη της Ομοσπονδίας Επιμελητηρίων ΗΑΕ και Επιμελητηρίου Ντουμπάϊ σε πλαίσιο Ελληνικού-Εμιρατινού φόρουμ στα ΗΑΕ (13.3.2018) στο σύνολο της χώρας φέρονται εγγεγραμμένες περισσότερες από 300 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, εκ των οποίων οι περισσότερες δραστηριοποιούνται στα εμιράτα Dubai, Fujairah και Abu Dhabi.
Όπως σημειώνεται, παρά το υπολογίσιμο μέγεθος της ελληνικής παρουσίας, το από 2010 συσταθέν Ελληνικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο στους κόλπους του Επιμελητηρίου Ντουμπάϊ, έπαυσε να λειτουργεί το 2016, λόγω ελλείψεως ενδιαφέροντος και χρηματοδότησης από πλευράς των μελών του. Επισημαίνεται ακόμη ότι στα ΗΑΕ το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι περιορίζεται στο πλαίσιο των κατά τόπους επιμελητηρίων τα οποία αποτελούν κρατικούς θεσμούς με διορισμένη ηγεσία. Εξαίρεση αποτελεί η Ένωση Εφοπλιστών και το συμβούλιο ναυτιλιακών υποθέσεων. Δραστηριοποιούνται κυρίως στους τομείς των κατασκευών, υπηρεσιών ναυτιλίας (Fujairah), εμπορίας γούνας και τροφίμων, ενώ λειτουργούν καταστήματα εστίασης και καφετέριες. Περισσότερες από 150 επιχειρήσεις συμμετείχαν είτε ως ανεξάρτητοι εκθέτες είτε σε πλαίσιο εθνικών περιπτέρων, που υποστηρίζει ο οργανισμός ENTERPRISE GREECE και άλλοι ιδιωτικοί φορείς σε διεθνείς εκθέσεις που διοργανώνονται στα ΗΑΕ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας των ΗΑΕ, το απόθεμα των άμεσων ελληνικών επενδύσεων στη χώρα ανήρχετο σε 93,8 εκατ. ευρώ ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τα συνολικά αποθέματα 'Αμεσων Ξένων Επενδύσεων από τα ΗΑΕ στη χώρα μας έως και το 2016 ανήρχοντο σε 2.393 εκ. ευρώ.