Σε κρίσιμη φάση για το μέλλον της Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία εισήλθε σήμερα η κόντρα της με τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ για το προσφυγικό.
Η καγκελάριος συναντάται με το προεδρείο των Χριστιανοδημοκρατών στο Βερολίνο με θέμα το τελεσίγραφο που της έθεσε ο επικεφαλής του αδελφού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, Ζεεχόφερ αναφορικά με τη λήψη αποφάσεων για το καθεστώς χορήγησης ασύλου της Γερμανίας.
H CSU, ένα από τα τρία κόμματα που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό κι έχει μπροστά της κρίσιμες εκλογές στη Βαυαρία το φθινόπωρο, φοβούμενη περαιτέρω διαρροές ψηφοφόρων προς την ακροδεξιά AfD, αναμένεται να δώσει στην Άνγκελα Μέρκελ προθεσμία δύο εβδομάδων για να πετύχει μια ευρωπαϊκή συμφωνία που θα διευκολύνει την επιστροφή προσφύγων και μεταναστών στις χώρες πρώτης καταγραφής τους. Την ίδια ώρα η καγκελάριος πρέπει να αποφασίσει αν θα αποπέμψει τον Χορστ Ζεεχόφερ για το αντάρτικο διακινδυνεύοντας μια ρήξη με τους Βαυαρούς, οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν σε πτώση την κυβέρνηση αν δεν δεχθούν κανένα συμβιβασμό για το προσφυγικό.
Η κεντροδεξιά «πληρώνει» το τίμημα της κόντρας στις δημοσκοπήσεις
Τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης έπεσαν στο 30% (-4%), χαμηλότερο επίπεδο από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό των RTL/N-tv.
Σημαίνοντα στελέχη της κεντροδεξιάς, όπως ο ευρωβουλευτής και σύμμαχος της Μέρκελ, Έλμαρ Μπροκ δεν κρύβουν την ανησυχία τους: «Η διχόνοια είναι το χειρότερο που μπορείς να παρουσιάσεις στους ψηφοφόρους. Ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική και να συνειδητοποιήσουν ποιο είναι το κοινό συμφέρον τους», σχολίασε.
Η CSU νιώθει ενισχυμένη από τη σκληρή στάση που κρατούν στο θέμα της φύλαξης των εθνικών συνόρων οι κυβερνήσεις της Αυστρίας, της Ιταλίας και της Ουγγαρίας και μολονότι οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη μέσω της Μεσογείου έχουν μειωθεί, το προσφυγικό κυριαρχεί στην πολιτική ατζέντα απειλώντας με τη λήψη μονομερών μέτρων την ίδια την ενότητα της ΕΕ.
Για την Μέρκελ το προσφυγκό «είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση», όπως επανέλαβε στο εβδομαδιαίο μήνυμά της το Σάββατο. Η καγκελάριος επιμένει ότι μια μονομερής ενέργεια από τη Γερμανία θα πυροδοτούσε μια ευρύτερη κρίση, γι’ αυτό και θα επιδιώξει κάποια συμφωνία με τους Ευρωπαίους μέχρι τη σύνοδο στα τέλη του μήνα.
Κρίσιμες επαφές της Μέρκελ για το προσφυγικό
Σήμερα θα υποδεχθεί στο Βερολίνο τον Τζουζέπε Κόντε, τον νέο πρωθυπουργό της λαϊκιστικής ιταλικής κυβέρνησης, που κλείνει τα λιμάνια της χώρας στα πλοία που μεταφέρουν μετανάστες, ενώ αύριο θα έχει επαφές με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν στη διάρκεια κοινού υπουργικού συμβουλίου έξω από τη γερμανική πρωτεύουσα.
Ενδεχόμενη αποτυχία επίτευξης συμφωνίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να κορυφώσει το πολιτικό δράμα στο Βερολίνο και ακόμη και να ρίξει την Μέρκελ -εξέλιξη που θα ενίσχυε τις λαϊκιστικές κυβερνήσεις στην ανατολική Ευρώπη, θα υπονόμευε την ανθρωπιστική στάση της κυβέρνησης Πέδρο Σάντσεθ στην Ισπανία στο προσφυγικό, αλλά και τα σχέδια του Μακρόν για μεταρρύθμιση στην ευρωζώνη.
Αλλά το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό -λόγος για τον οποίο τα δύο αδελφά κόμματα της γερμανικής κεντροδεξιάς κατέβασαν κάπως τους τόνους το Σαββατοκύριακο με τον Ζεεχόφερ να διαμηνύει σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Bild ότι «ουδείς στη CSU θέλει να ανατρέψει την καγκελάριο, να διαλύσει την ένωση CDU-CSU ή να σπάσει τον κυβερνητικό συνασπισμό»-.
Το τελεσίγραφο των δύο εβδομάδων δίνει χρόνο στη Μέρκελ να παζαρέψει μια συμφωνία και αναβάλλει την απειλή του Ζεεχόφερ να αρχίσει από σήμερα την άμεση επαναπροώθηση των μεταναστών οι οποίοι φτάνουν στα γερμανικά σύνορα από άλλη χώρα της Ε.Ε., στην οποία είχαν αιτηθεί άσυλο που είχε απορριφθεί, ή την επαναπροώθηση μεταναστών οι οποίοι δεν έχουν στην κατοχή τους έγκυρα έγγραφα. Ίσως, όμως, να πρόκειται απλώς για μια αναβολή του αναπόφευκτου...