Το Βερολίνο διαψεύδει την είδηση για ευρωπαϊκή συνάντηση με θέμα το προσφυγικό. Καγκελάριος και υπ. Εσωτερικών εμμένουν στις διαμετρικά αντίθετες θέσεις τους.
Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο κ. Ζέεχοφερ εξέφρασε ενδοιασμούς σε ό,τι αφορά τη συνεργασία του με την καγκελάριο. «Δεν μπορώ άλλο να συνεργαστώ με αυτή τη γυναίκα», φέρεται να είπε σε κλειστό κύκλο.
Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης διέψευσε την είδηση ότι η καγκελάριος Μέρκελ προετοιμάζει συνάντηση για το προσφυγικό με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών τη Αυστρίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας και πιθανώς άλλων χωρών. Σκοπός της συνάντησης θα ήταν, σύμφωνα με την κυριακάτικη Bild, η συζήτηση προτάσεων για μια ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου που θα μπορούσαν να κατατεθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου. Ενώ διαψεύδει την έκτακτη συνάντηση, ο ίδιος εκπρόσωπος παραδέχεται πάντως ότι η γερμανική κυβέρνηση διεξάγει σχετικές συνομιλίες με μία σειρά κρατών μελών και την Κομισιόν. Δεδομένου ότι η διάσταση απόψεων των Ευρωπαίων στο προσφυγικό εξακολουθεί να είναι μεγάλη, είναι αβέβαιο αν οι προσπάθειες θα οδηγήσουν σε κάποιο αποτέλεσμα.
Εθνική η ευρωπαϊκή λύση;
Αβεβαιότητα επικρατεί και σε ό,τι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις στην ίδια τη Γερμανία. Η κυβερνητική κρίση που ξέσπασε στις αρχές της εβδομάδες πιθανώς να κλιμακωθεί. Ο υπουργός Εσωτερικών και πρόεδρος της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Χορστ Ζέεχοφερ θα παρουσιάσει αύριο στο προεδρείο του κόμματος του στο Μόναχο το σχέδιο του για το προσφυγικό. Αναμένεται ότι η ηγεσία του CSU θα υιοθετήσει την επίμαχη πρόταση του για απαγόρευση της εισόδου στη Γερμανία σε άτομα που έχουν αιτηθεί άσυλο σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος.
Θα κριθεί στη συνεδρίαση του προεδρείου του CSU τη Δευτέρα το μέλλον της κυβέρνησης;
Το μέτρο αυτό απορρίπτεται από την καγκελάριο. Η Άγκελα Μέρκελ δεν το απορρίπτει όμως για λόγους αρχής. Θα μπορούσε να εφαρμοστεί αλλά όχι μονομερώς. Το ιδανικό θα ήταν για την καγκελάριο να υπάρξει σχετική συμφωνία όλων των κρατών μελών της ΕΕ ή, αν αυτό δεν σταθεί δυνατό, η Γερμανία να έρθει σε διμερή συνεννόηση με τα κράτη στα οποία θα γίνεται η επαναπροώθηση. Γεγονός είναι πάντως πως για τη Γερμανία η εφαρμογή των ρυθμίσεων επαναπροώθησης που προβλέπονται από τον Κανονισμό του Δουβλίνου δεν είναι καθόλου ικανοποιητική. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι αιτήσεις επαναπροώθησης της Γερμανίας είτε απορρίπτονται, είτε μένουν αναπάντητες από τις χώρες εισόδου στην ΕΕ όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.
«Δεν μπορώ άλλο με αυτή τη γυναίκα»
Δύσκολα πάντως μπορεί να εκτιμηθεί αν ο υπουργός Εσωτερικών πράγματι υλοποιήσει την απειλή να εφαρμόσει άμεσα το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου. Το ερώτημα που τίθεται σε αυτή την περίπτωση είναι πώς θα αντιδράσει η καγκελάριος και αν ο κυβερνητικός συνασπισμός θα αντέξει αυτούς τους κλυδωνισμούς. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για συμβιβασμό των αδελφών κομμάτων. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο κ. Ζέεχοφερ εξέφρασε ενδοιασμούς σε ό,τι αφορά τη συνεργασία του με την καγκελάριο. «Δεν μπορώ άλλο να συνεργαστώ με αυτή τη γυναίκα», φέρεται να είπε σε κλειστό κύκλο.
Πηγή: DW