Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση στη Νικαράγουα συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός μετά από εβδομάδες διαδηλώσεων και βίας που προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 170 ανθρώπων.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να συσταθεί μια επιτροπής αλήθειας και να προσκληθούν ανεξάρτητοι παρατηρητές μιας οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να διεξαγάγουν έρευνα για τη βία.
Η συμφωνία επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα απέριπτε τη διενέργεια έρευνας από διεθνείς παρατηρητές για τα βίαια επεισόδια, ενώ οι διαδηλωτές που έχουν εξεγερθεί εναντίον του αρνούνταν να διαλύσουν τα οδοφράγματα, που έχουν στήσει σε πολλούς οδικούς άξονες σε όλη τη χώρα. Οι διαπραγματεύσεις είχαν περιέλθει σε αδιέξοδο εξαιτίας αυτών των αρνήσεων.
Την Παρασκευή, χιλιάδες πολίτες επέστρεψαν στις δουλειές τους έπειτα από την 24ωρη γενική απεργία που παρέλυσε τη χώρα, στο πλαίσιο της προσπάθειας της αντιπολίτευσης να αναγκάσει την κυβέρνηση του Ορτέγα να αναδιπλωθεί.
Πάντως η κυβέρνηση δεν έδωσε απάντηση στο αίτημα της ιεράς συνόδου να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές. Ο πρόεδρος επανέλαβε μολαταύτα πως η κυβέρνησή του είναι δεσμευμένη στη δημοκρατία.
Οι κινητοποιήσεις εναντίον του 72χρονου άλλοτε ηγέτη της επανάστασης των Σαντινίστας, που άρχισαν τον Απρίλιο με αφορμή ένα σχέδιο μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος που γρήγορα μπήκε στο συρτάρι, πήραν χαρακτήρα εξέγερσης εναντίον του.
Ο απολογισμός των βίαιων επεισοδίων αυξήθηκε ακόμη περισσότερο, με τέσσερις ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους την Πέμπτη, ανάμεσά τους έναν 15χρονο, από τις σφαίρες μονάδων καταστολής ταραχών και ομάδων φιλοκυβερνητικών ενόπλων εναντίον οδοφραγμάτων, σύμφωνα με το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Νικαράγουα (CENIDH).
Η μη κυβερνητική οργάνωση αυτή αναθεώρησε τον απολογισμό των επεισοδίων σε 170 νεκρούς και 1.300 και πλέον τραυματίες. Η κυβέρνηση Ορτέγα κάνει επισήμως λόγο για περίπου σαράντα νεκρούς.
(Φωτογραφίες: ΑΡ)