«Ο Μητσοτάκης προφανώς είναι όμηρος αντιθέσεων και όλων αυτών των ακροδεξιών στοιχείων, που εισέβαλαν στη Νέα Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια».
Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης στον ρ/σ "Πρακτορείο 104,9 fm" αναφερόμενος τη σχετική αναφορά του πρωθυπουργού, χθες στη Βουλή, στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης, με επίκεντρο τη συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ.
«Ισχύει 100% ότι είναι όμηρος του Σαμαρά, διότι η Νέα Δημοκρατία είχε σαφή πολιτική προσέγγιση στο θέμα της ονομασίας- τουλάχιστον από το 2008 και μετά. Αυτή βασιζόταν ακριβώς σε τρία στοιχεία, τα οποία αποτελούν όρο της συμφωνίας, που φέρνει η σημερινή κυβέρνηση. Δεν ήταν άποψη του κ. Σαμαρά και δεν είναι τυχαίο ότι τους τελευταίους μήνες αλλάζει θέση από βδομάδα σε βδομάδα η ΝΔ, μη τοποθετούμενη για το ποια τελικά είναι η δική της πρόταση.
Διότι θα ήταν διατεθειμένη να συμφωνήσει σε μια λογική, σε μια πρόταση σύνθετης ονομασίας όπου θα περιέχετο και ο όρος "Μακεδονία" όπως μέχρι πρότινος ήταν γνωστό», εξήγησε ο κ.Σκουρλέτης.
Σε ό,τι αφορά στην αμφισβήτηση από την πλευρά της ΝΔ -μέσα από την πρόταση δυσπιστίας- της νομιμοποίησης του πρωθυπουργού να υπογράψει τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ ο υπουργός Εσωτερικών παρατήρησε: «Είναι μια περίεργη προσέγγιση στο θέμα της κοινοβουλευτικής νομιμοποίησης. Όταν μια κυβέρνηση χάνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τότε αυτό αποδεικνύεται- άρα με αυτή την έννοια είναι κάτι το οποίο θα αποδειχθεί αν είναι έτσι μετά και την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ.
Δεν είναι α λά καρτ η νομιμοποίηση της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση έχει μια άποψη, η οποία είναι γνωστή, μια τακτική γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, από τον Δεκέμβριο τουλάχιστον, με βάση αυτό πολιτεύεται, γνωστές είναι και οι διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι της στερούμε τη δυνατότητα να ασκήσει την πολιτική της».
Για την στάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων απέναντι στη συμφωνία και την προοπτική επικύρωσής της με κοινοβουλευτική πλειοψηφία σημείωσε: «Δεν υποτιμώ ότι θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα εάν εκ μέρους των ΑΝΕΛ υπήρχε μια άλλη πολιτική τοποθέτηση- αν και επαναλαμβάνω πως ήταν κάτι το οποίο δεν προέκυψε ξαφνικά, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.
Με συνέπεια η πλευρά του κ. Καμμένου υποστηρίζει τα όσα υποστηρίζει τα τελευταία χρόνια και ήταν γνωστά και πριν τη συγκρότηση της κυβέρνησης και πριν διατυπωθούν και οι προγραμματικές της θέσεις, όπου ήταν σαφείς σε σχέση με την προσέγγιση του θέματος της FYROM. Από εκεί και έπειτα, είμαστε στην τελευταία φάση υλοποίησης του οδικού χάρτη για την τελική επικύρωση της συμφωνίας με τη FYROM, θα δούμε στο τέλος ποιες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες θα διαμορφωθούν, και ήδη θα έχετε παρατηρήσει και εσείς ότι υπάρχει μία πολύ ενδιαφέρουσα κινητικότητα».
Ο υπουργός διαβεβαίωσε πως «προϋπόθεση για να ισχύσει αυτή η διεθνής συμφωνία είναι να κυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο», εκτιμώντας πως «από τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις φαίνεται ότι διαθέτει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία».
Σχολιάζοντας τη στάση της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά σημείωσε πως «φαίνεται να αποτελεί μειοψηφία μέσα στο ίδιο της το κόμμα», παρατηρώντας ότι από την τοποθέτησή της χθες στη Βουλή προέκυψε ότι «ναι μεν αναγνώρισε θετικά σημεία στην ίδια τη συμφωνία, αλλά δεν είχε μετά το σθένος να παραδεχθεί ότι είναι η καλύτερη συμφωνία που είχε ποτέ στα χέρια της η ελληνική πλευρά».
Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που άσκησε ο κ. Σαμαράς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέφερε: «Το κλίμα, το οποίο έχει δημιουργηθεί και τις προηγούμενες ημέρες, δείχνει ότι με ελαφρά τη καρδία και έναν τρόπο επιπόλαιο αναφερόμαστε σε έναν θεσμό, ο οποίος θα έπρεπε να είναι υπεράνω της καθημερινής πολιτικής αντιπαράθεσης, ανάμεσα στα κόμματα και θα έπρεπε να σηματοδοτεί την ενότητα του λαού μας».
Σχετικά με την υποδοχή της συμφωνίας από τους θεσμικούς παράγοντες στο εξωτερικό ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε ότι «αυτή είναι μια πλευρά η οποία σκοπίμως αποσιωπάται -κυρίως από την πλευρά της ΝΔ- και η οποία δείχνει τη θετική επίδραση στην υπόθεση του διεθνούς κύρους της χώρας».
Ερωτηθείς για την προοπτική ολοκλήρωσης της συμφωνίας και το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, να συναντήσει δυσκολίες προχωρώντας σε όσα προβλέπει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της, ο υπουργός Εσωτερικών εκτίμησε πως «υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση μετά από χρόνια από την άλλη πλευρά και αυτό ήταν κάτι που εξαρχής εκτιμήσαμε ότι θα έπρεπε εμείς να το εκμεταλλευτούμε».
Κατά τ΄ άλλα, ο Πάνος Σκουρλέτης αναφέρθηκε στη «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης –Πρόγραμμα ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι» λέγοντας πως «έχει πάρει το δρόμο της τελευταίας των τελευταίων επεξεργασιών πριν περάσει πλέον στη φάση των συζητήσεων στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας» και εντός των ημερών θα εισαχθεί στην πρώτη επιτροπή.
Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που υπήρξαν για την πρόβλεψη απλής αναλογικής σημείωσε:
«Αυτοί οι οποίοι είχαν συνηθίσει σε ένα σύστημα αναπαραγωγής ενός αυτοδιοικητικού πολιτικού συστήματος, το οποίο όμως λειτουργούσε εις βάρος της πραγματικής της γνήσιας αντιπροσώπευσης και εις βάρος της Δημοκρατίας, προφανώς αντιδρούν γιατί θεωρούν ότι θα χάσουν τα κεκτημένα. Σημασία έχει ότι η απλή αναλογική φαίνεται ότι αγκαλιάζεται από το πλήθος των ανθρώπων που ασχολούνται».
Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις ενστάσεις από την πλευρά της ΚΕΔΕ είπε πως «προφανώς εναντιώνεται» αφού «με βάση τους συσχετισμούς αποτελεί την έκφραση ενός αυτοδιοικητικού κατεστημένου, το οποίο έχει βολευτεί σε αυτό το ανορθόδοξο και παραμορφωτικό εκλογικό σύστημα» και προσέθεσε:
«Είναι λογικό να εναντιώνεται, πολύ δε περισσότερο που πολλά πρόσωπα στην ηγεσία της ουσιαστικά τηρούν μια στάση επιθετική απέναντι στην απλή αναλογική και για λόγους αντιπολιτευτικούς».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ