Στην κορυφαία κοινοβουλευτική «μάχη», επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ για τη συμφωνία στο σκοπιανό, ρίχνονται τα κόμματα και το πολιτικό θερμόμετρο αναμένεται να χτυπήσει «κόκκινο».
Live η συζήτηση στη Βουλή
Τι λένε στην κυβέρνηση
Η κυβέρνηση θα επιδιώξει κατά τη διάρκεια της συζήτησης να αποκομίσει πολιτικά αλλά και επικοινωνιακά κέρδη, με το περιεχόμενο της συμφωνίας να έχει προεξάρχοντα ρόλο. Στους κόλπους του Μαξίμου δεν ανησυχούν καθόλου. Και όπως αναφέρουν συνεργάτες του πρωθυπουργού στο iefimerida «ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει μια αυτοκαταστροφική πορεία, καθώς τελειώνει για εκείνον το αφήγημα του κεντροδεξιού μεταρρυθμιστή».
Όσο για την βασική πολιτική εκτίμηση της κυβέρνησης, ως προς τα κίνητρα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προχωρήσει τελικώς σε μια τέτοια κίνηση, συμπυκνώνεται στην άποψη ότι η συγκεκριμένη πρόταση κατατέθηκε επειδή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας «εγκλωβίστηκε στη γραμμή που υπαγορεύεται από τον Αντώνη Σαμαρά».
Την ίδια ώρα άλλες φωνές βλέπουν πως αυτό θα του δημιουργήσει πρόβλημα στις διεθνείς σχέσεις του με τους εταίρους του στο ΕΛΚ, αφού -όπως τονίζουν- θα δυσκολευτεί να εξηγήσει γιατί ο ίδιος την απορρίπτει με τέτοια ένταση και καταθέτει πρόταση μομφής.
Τι λένε στη ΝΔ
«Τα «όχι» στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ κατά της κυβέρνησης, θα ισοδυναμούν με μελάνι στο στυλό του κ. Τσίπρα, ώστε να υπογράψει την συμφωνία που θα παραχωρεί στην πΓΔΜ, την μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα», σημείωνε στο iefimerida, στέλεχος της Πειραιώς, δίνοντας τον τόνο των όσων θα ακολουθήσουν στη Βουλή, αυτό το διήμερο.
Για τη ΝΔ το διακύβευμα είναι σαφές: Είτε ένας βουλευτής ψηφίζει υπέρ της πρότασης δυσπιστίας και άρα είναι κατά της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ, είτε ψηφίζει «όχι» και άρα τάσσεται υπέρ της συμφωνίας.
Στόχος είναι όλοι οι βουλευτές να τεθούν προ των ευθυνών τους. Μεγαλύτερη πίεση θα ασκηθεί σαφώς στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ. Μπορεί η απόφαση που έχουν πάρει στο κόμμα του Πάνου Καμμένου να είναι η στήριξη της κυβέρνησης και ταυτόχρονα να δηλώνουν ότι διαφωνούν με τη συμφωνία, αλλά, αυτή η αμφιθυμία το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι η ολική απαξίωση τους στα μάτια των πολιτών.
Οι πιέσεις όμως δεν θα περιοριστούν εκεί. Θα αφορούν και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται στη Βόρεια Ελλάδα. Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής, όταν, απευθυνόμενος στους βουλευτές της πλειοψηφίας ανέφερε: «Από τη στιγμή που αποδέχεστε την ύπαρξη «μακεδονικής» εθνότητας και γλώσσας δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο ο γεωγραφικός προσδιορισμός του ονόματος. Πάτε εσείς, ειδικά οι βουλευτές της Βορείου Ελλάδος, να πείτε στα καφενεία ότι αυτοί που θα ομιλούν τη «μακεδονική» αποκλείεται στην πράξη να αποκαλούνται «βορειομακεδόνες».
Η φράση κλειδί που συμπυκνώνει το μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας προς όλες τις πλευρές κατά τη συζήτηση στη Βουλή είναι πως, «έρχεται η στιγμή που πρέπει να πει κανείς το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι».
Ρεπορτάζ: Στέλλα Γκαντώνα-Γιάννης Καντέλης