Στις 5 Ιουνίου η αμερικανίδα σχεδιάστρια Κέητ Σπρέιντ αυτοκτόνησε. Στις 8 Ιουνίου ο διάσημος αμερικανός σεφ και συγγραφέας Αντονι Μπουρντέν αυτοκτόνησε επίσης.
Ο θάνατος δύο προσώπων εξαιρετικά χαρισματικών και επιτυχημένων σόκαρε τους θαυμαστές τους ανά την υφήλιο, και επανέφερε στο προσκήνιο τα ισχυρά ποσοστά αυτοκτονίας ανά τον κόσμο.
Ο θάνατος αυτών των δύο προσωπικοτήτων εκτόξευσε τις τάσεις αυτοκτονίας στις ΗΠΑ και οι τηλεφωνικές γραμμές έκτακτης βοήθειας πλημμύρισαν από μηνύματα. Σε μια εβδομάδα οι τηλεφωνικές κλήσεις αυξήθηκαν κατά 65%, όπως ανέφερε το Εθνικό Κέντρο Πρόληψης Αυτοκτονιών των ΗΠΑ. Τα SMS που εστάλησαν σε αυτό τον οργανισμό αυξήθηκαν κατά 116%. Παρόμοια έκρηξη τηλεφωνημάτων βοήθειας είχε διαπιστωθεί μετά την αυτοκτονία του διάσημου ηθοποιού Ρόμπιν Γουίλιαμς το 2014 και του τραγουδιστή των Linkin Park, Chester Bennington, το 2017.
Ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Πρόληψης John Drapper, βλέπει σε αυτό δύο παράγοντες: Πρώτον, η διαφήμιση της γραμμής αυξάνει τις πιθανότητες οι άνθρωποι να την χρησιμοποιήσουν. Δεύτερον, η αυτοκτονία μιας διασημότητας μπορεί να αυξήσει τις τάσεις αυτοκτονίας στα ευάλωτα άτομα. Ο Drapper ανέφερε ότι υπάρχουν άτομα που σηκώνουν το τηλέφωνο για να ζητήσουν συμβουλές για τον τρόπο που πρέπει να χειριστούν ένα άτομο με τάσεις αυτοκτονίας.
Την ώρα που τα ποσοστά αυτοκτονίας αυξήθηκαν κατά 25% στις ΗΠΑ από το 1999, οι κλήσεις αυξάνονται, επίσης, κάθε χρόνο. Το 2017 τα τηλεφωνικά κέντρα δέχτηκαν 2 εκατομμύρια κλήσεις.
Η Jessica Ravitz, δημοσιογράφος του CNN διερωτήθηκε:
«Αν όλο και περισσότερα άτομα ζητούν βοήθεια όταν η αυτοκτονία παίρνει διαστάσεις επικοινωνιακά, τότε τι συμβαίνει όταν βγαίνει από το ραντάρ των μίντια;»
«Η πρόληψη της αυτοκτονίας, είναι κάτι πολύ περισσότερο από το να εμποδίσεις απλά κάποιον να αυτοκτονήσει», δήλωσε η ψυχίατρος Christine Moutier, του αμερικανικού Ιδρύματος για την Πρόληψη των αυτοκτονιών, στο CNN. Εκτίμησε ότι η πρόληψη των αυτοκτονιών πρέπει να οργανωθεί συστηματικά, όπως συμβαίνει με τα καρδιακά προβλήματα, και όχι στιγμιαία, σε μια κρίση.
Η ψυχίατρος έκανε επίσης έναν παραλληλισμό με την πρόληψη του AIDS. Από το 2003 ως το 2013 ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας αυτής της ασθένειας μειώθηκε κατά 49% στις ΗΠΑ, κυρίως χάρη στην αύξηση των κονδυλίων για την πρόληψη. Τα κονδύλια για την έρευνα και την πρόληψη των αυτοκτονιών είναι 80 φορές μικρότερα από εκείνα για το AIDS, ενώ ο αριθμός των θανάτων που οφείλονται σε αυτοκτονίες είναι 6 φορές μεγαλύτερος. Η Christine Moutier πρόσθεσε ότι αν αυξηθούν τα κονδύλια για την έρευνα και την πρόληψη, ο αριθμός των ατόμων που αυτοκτονούν θα μειωθεί.