Αισιόδοξος εμφανίστηκε για την έγκριση εκταμίευσης της δόσης του 1 δισ. ευρώ από τον ESM, ο επικεφαλής του ταμείου, Κλάους Ρέγκλινγκ από την εκδήλωση του Economist.
Σημείωσε ότι η τελευταία εκταμίευση του προγράμματος θα είναι πολύ συναινετική προκειμένου να φτιαχτεί μαξιλάρι για να καλυφθούν οι ταμειακές ανάγκες της Ελλάδας για πάνω από 12 μήνες.
Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι ο Κλάους Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε πολύ συγκρατημένος στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Είπε πως έχει δοθεί πολύ μεγαλύτερη έμφαση σε αυτό το θέμα αντί για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που πρέπει να γίνουν.
Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ωφεληθεί από μέτρα ελάφρυνσης και πρόσθεσε ότι στο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης θα αποφασιστούν να συγκεκριμενοποιηθούν οι αποφάσεις των προηγούμενων Eurogroup για το χρέος. Αυτή η επισήμανση έγινε με φόντο τις πληροφορίες ότι η γερμανική πλευρά επιμένει σε ελάχιστη επιμήκυνση των δανείων του 2ου Μνημονίου.
Αναφορικά με τη μεταμνημονιακή περίοδο ο κύριος Ρέγκλινγκ είπε ότι είναι κρίσιμη η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και χαρακτήρισε εύθραυστη τη θέση της Ελλάδας στις αγορές, καθώς αυτές φοβούνται για ενδεχόμενη αναστροφή των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών που έχουν γίνει έως τώρα.
Παραδέχθηκε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αντιδημοφιλείς παντού ωστόσο επεσήμανε ότι είναι πρόκληση να διατηρηθεί ο ρυθμός υλοποίησής τους.
Και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το είδος και την ένταση της μεταμνημονιακής επιτήρησης σημείωσε ότι ο Μηχανισμός έχει εκταμιεύσει περί τα 188 δισ. ευρώ και αυτό καθιστά την Ελλάδα μακροπρόθεσμο συνέταιρο του ESM και «η μεταμνημονιακή επιτήρηση γι αυτό το λόγο πρέπει να είναι πιο σφιχτή».