Σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις της συμμαχίας αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας για να καταληφθεί το λιμάνι στην πόλη Χοντάιντα.
Η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας εξαπέλυσε την Τετάρτη έφοδο με σκοπό την κατάληψη του κυριότερου λιμανιού της Υεμένης, στη σημαντικότερη μάχη μέχρι σήμερα στον πόλεμο στη χώρα αυτή, με απώτερο στόχο να γονατίσει το σιιτικό κίνημα των Χούθι, όμως η επιχείρηση αυτή υπάρχει κίνδυνος να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον πλανήτη.
Αεροσκάφη και πολεμικά πλοία σφυροκόπησαν οχυρές θέσεις των Χούθι για να υποστηρίξουν τις χερσαίες επιχειρήσεις των συμμαχικών και υεμενίτικων στρατευμάτων που έχουν συγκεντρωθεί στα νότια του λιμανιού στην πόλη Χοντάιντα, για την επιχείρηση που βαπτίστηκε «Χρυσή Νίκη».
Οι μάχες μαίνονταν την Τετάρτη γύρω από το αεροδρόμιο της πόλης και στην περιοχή αλ Ντουράιμι, περίπου 10 χιλιόμετρα νότια της πόλης, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης των χωρών της συμμαχίας.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δυνάμεις των ΗΑΕ και δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην υεμενίτικη κυβέρνηση διαπέρασαν την πρώτη γραμμή των Χούθι στην περίμετρο του αεροδρομίου.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι τέσσερις άνδρες των ένοπλων δυνάμεων των ΗΑΕ σκοτώθηκαν στην Υεμένη, χωρίς πάντως να διευκρινίσει πότε ή εάν οι θάνατοι συνδέονται με τις επιχειρήσεις στη Χοντάιντα.
Μέχρι τώρα, η συμμαχία δεν είχε αποπειραθεί να καταλάβει μια τόσο βαριά οχυρωμένη μεγάλη πόλη αφότου ενεπλάκη στον πόλεμο πριν από τρία χρόνια εναντίον των Χούθι, οι οποίοι θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν, ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά και τις περισσότερες κατοικημένες περιοχές στη χώρα. Η εξόριστη κυβέρνηση έχει αναγκαστεί να μεταφέρει την έδρα της στον νότο.
Τα σουνιτικά αραβικά κράτη της συμμαχίας θεωρούν την άνοδο των Χούθι απόδειξη του «επεκτατισμού» για τον οποίο κατηγορούν το σιιτικό Ιράν, τον μεγάλο αντίπαλο της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή.
Οι Χούθι, ζαϊδίτες μειονοτικοί, λένε ότι πήραν την εξουσία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας εξαιτίας μιας λαϊκής εξέγερσης εναντίον της «διαφθοράς» και ότι υπερασπίζονται την Υεμένη απέναντι σε ξένους εισβολείς.
Σκοπός των επιχειρήσεων της συμμαχίας είναι η κατάληψη του αεροδρομίου, του λιμανιού και του δρόμου που οδηγεί στη Σαναά, δήλωσε ο εκπρόσωπός της Τούρκι αλ Μάλικι. «Δεν θα εμπλακούμε σε μάχες δρόμο προς δρόμο με τους Χούθι στη Χοντάιντα», για να μην κινδυνεύσουν «οι άμαχοι», εξήγησε.
Οι Χούθι ανακοίνωσαν ότι απώθησαν μια απόβαση κοντά στο λιμάνι που αποπειράθηκαν να κάνουν δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας και των
ΗΑΕ. «Η σαουδαραβική συμμαχία δεν προέλασε καθόλου στη Χοντάιντα», δήλωσε ο Νταϊφαλά αλ Σάμι, μέλος του πολιτικού γραφείου του κινήματος των Χούθι, στον λιβανέζικο τηλεοπτικό σταθμό αλ Μαγιαντίν.
Η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη θεωρείται χειρότερη ακόμα κι από αυτή στη Συρία. Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι 22 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια και 8,4 εκατομμύρια βρίσκονται στα πρόθυρα λιμού, αριθμός που μπορεί να αυξηθεί στα δέκα εκατομμύρια ως το τέλος του χρόνου. Για τους περισσότερους άμαχους, το λιμάνι που δέχεται επίθεση είναι η μόνη πύλη μέσω της οποίας μπαίνουν στην Υεμένη τα τρόφιμα που χρειάζονται.
Παρά τις εχθροπραξίες ο ΟΗΕ σκοπεύει να συνεχίσει τη χορήγηση βοήθειας. «Είμαστε εκεί και παραδίδουμε, δεν θα φύγουμε από τη Χοντάιντα», τόνισε η Λίσε Γκράντε, αρμόδια για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του Οργανισμού στην Υεμένη.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συζητήσει σήμερα κεκλεισμένων των θυρών--κατόπιν αιτήματος της Βρετανίας--την επίθεση στο λιμάνι.
Σύμφωνα με την CARE International, μια από τις ελάχιστες οργανώσεις αρωγής που είναι ακόμη παρούσες στη Χοντάιντα, σημειώθηκαν περίπου 30 αεροπορικές επιδρομές στην πόλη σε μισή ώρα. «Ορισμένοι άμαχοι παγιδεύτηκαν, άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Νομίζαμε ότι τα πράγματα δεν μπορούσαν να γίνουν χειρότερα, αλλά δυστυχώς κάναμε λάθος», δήλωσε η Γιολίν Φέλντσβαϊκ, που ασκεί χρέη διευθύντριας της δράσης της οργάνωσης στην Υεμένη.
Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Υεμένη, δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με τα εμπόλεμα μέρη για να αποφευχθεί η συνέχιση των εχθροπραξιών. «Τους καλούμε να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να συμμετάσχουν στις προσπάθειες διαλόγου για να σωθεί η Χοντάιντα από μια στρατιωτική αναμέτρηση», ανέφερε μέσω Twitter.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ