«Αν ο κ. Μητσοτάκης αμφισβητεί το αν και κατά πόσο η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση μομφής» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ1.
Ο κ. Τζανακόπουλος ααφορικά με το εάν θα υπάρξει άμεσα ενημέρωση του πολιτικού κόσμου ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε: «Σκοπός του Πρωθυπουργού είναι να συζητήσει αναλυτικά την συμφωνία στην Βουλή και να αποστείλει αναλυτικά στους Πολιτικούς αρχηγούς τη συμφωνία προκειμένου να την μελετήσουν πριν την συζήτηση. Είναι στο χέρι του Προέδρου της Βουλής το πότε θα συζητηθεί η συμφωνία. Η συζήτηση θα γίνει πριν την υπογραφή της συμφωνίας».
«Είναι πολιτική νίκη η συμφωνία με τα Σκόπια. Είμαι πεπεισμένος πως με την πάροδο του χρόνου πως και αυτοί που αντιδρούν θα κατανοήσουν πως ο αναγκαίος πολιτικός συμβιβασμός με τα Σκόπια διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας μας. Έχω τη γνώμη ότι εχθές κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα για την σταθεροποίηση των Βαλκανίων» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ας καταθέσει πρόταση μομφής
Για τις αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε: «Ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να έχει επιλέξει μία πολιτική κριτική επί της συμφωνίας αλλά επιχειρεί να προσπαθήσει να πείσει πως δεν υπάρχει εξουσιοδότηση του πρωθυπουργού και αυτό είναι ένα ανόητο επιχείρημα. Αυτό δεν έχει καμία συνταγματική βάση.
Ο κ. Μητσοτάκης αντί να μας πει ποια είναι η πολιτική θέση της ΝΔ, να μιλήσει επί της ουσίας προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις. Ο Πρωθυπουργός και ο ΥΠΕΞ έχουν κάθε δικαίωμα να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες. Αν έχουν τέτοιο θέμα ας καταθέσουν πρόταση μομφής αν και θα θεωρούσα πλήρως ανεύθυνο. Ο κ. Μητσοτάκης είναι όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματός του».
ΟΙ δεσμευτικές ρήτρες στη συμφωνία
Για την αναγνώριση ταυτότητας και γλώσσας από την Ελληνική πλευρά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε: « η συμφωνία προβλέπει πως ο όρος μακεδόνας δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον Ελληνικό πολιτισμό και κληρονομιά επομένως μιλάμε για μία ρήτρα το οποίο ρητά για πρώτη φορά αναγνωρίζει πως μιλάμε για δύο διαφορετικές έννοιες με διαφορετικές καταγωγές.
Στην υπηκοότητα υπάρχει ο διαχωρισμός που όταν θα αναφέρεται ο όρος Μακεδόνας δεν θα έχει καμία σχέση με την δική μας κληρονομία. Μπορεί να χρειάζεται επεξήγηση αλλά είναι μία νομικά δεσμευτική ρήτρα.
Το μεγάλο κέρδος με το σύνθετο όνομα είναι πως θα υπάρξει επίσημος και σαφής διαχωρισμός. Δεν χρειάζεται να έχουμε εμείς ως λαός φοβική στάση και να μ ην θεωρούμαστε πως απειλούμαστε διαρκώς. Μία νομική συμφωνία μεταξύ δύο χωρών δεν μπορεί να μπει σε ζητήματα αυτοπροσδιορισμού.
Η μεγάλη επιτυχία είναι πως τελειώνουν οι αλυτρωτισμοί, κλείνουμε μία και καλή αυτή την ιστορία και ανοίγουμε ένα παράθυρο στο μέλλον, ένα παράθυρο συνεργασίας και φιλίας».
Ευρύτατη κοινοβουλευτή πλειοψηφία
Μάλιστα, ο κ. Τζανακόπουλος εκτίμησε πως εφόσον υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα, θα είναι ευρύτατη η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Βουλή που θα ψηφίσει τη συμφωνία.