«Eίναι προφανές ότι όλες οι επιλογές εξετάζονται από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά όπως γίνεται αντιληπτό αυτές δεν ανακοινώνονται σε τηλεοπτικό χρόνο», σχολίαζε στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστό το περιεχόμενο της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ για το Μακεδονικό.
Κάτι τέτοιο καθιστά σαφές, ότι στην Πειραιώς εξετάζουν όλα τα όπλα που έχουν στη φαρέτρα τους, κοινοβουλευτικά, για να πολεμήσουν μια «κακή συμφωνία», όπως την χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στη Νέα Δημοκρατία έχουν στο στόχαστρο τους τόσο τον Αλέξη Τσίπρα για τους χειρισμούς του σε ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα, όσο και τον κυβερνητικό εταίρο, Πάνο Καμμένο, για την αυτοαναιρούμενη στάση του, από τη μία να καταδικάζει τη συμφωνία και από την άλλη να στηρίζει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, που ετοιμάζει τις βαλίτσες του για τις Πρέσπες, ώστε να την υπογράψει.
«Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα υπογράφοντάς μια συμφωνία η οποία δεν έχει την στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του», ήταν η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, λίγα λεπτά μετά από αυτή του Πρωθυπουργού, δίνοντας το στίγμα της αντιπαράθεσης που θα αρχίσει να κορυφώνεται από σήμερα. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε επίσης ότι «αυτό δεν έχει προηγούμενο στην Ελληνική πολιτική και συνταγματική ιστορία και συνιστά προσβολή του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος», θέμα που θα συζητήσει στη συνάντηση που θα έχει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 09.30, καλώντας ταυτόχρονα τον κ. Τσίπρα να μην υπογράψει τη συμφωνία.
Η Νέα Δημοκρατία εγκαλεί την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία αγνοώντας τον ελληνικό λαό και τις ευαισθησίες του αλλά και σύσσωμη την αντιπολίτευση στη Βουλή, με προκλητικό τρόπο. «Είναι μια κακή συμφωνία που περιλαμβάνει απαράδεκτες εθνικές υποχωρήσεις. Όπως είναι η εκχώρηση της “μακεδονικής γλώσσας” και της “μακεδονικής εθνότητας” στοιχεία που εξ αρχής δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά από τους Έλληνες και προφανώς τη ΝΔ», υπογράμμιζε στέλεχος της Πειραιώς, σημειώνοντας ότι «συνιστούν τη ρίζα του αλυτρωτισμού των γειτόνων».
Στην αξιωματική αντιπολίτευση στέκονται και σε ένα άλλο παρεπόμενο της συμφωνίας. Το πρόσφορο έδαφος που δίνει, μια κακή λύση, όπως την χαρακτηρίζουν, σε περιθωριακά στοιχεία να πλειοδοτήσουν σε κάλπικο εθνικισμό, κάτι που δυστυχώς συμβαίνει σχεδόν παντού στην Ευρώπη. Ειδική αναφορά κάνουν στη Βόρεια Ελλάδα δηλώνοντας ότι «η χώρα έχει αρκετές πληγές να επουλώσει και δεν χρειάζεται να ανοίξει άλλη μία, ειδικά στη Β. Ελλάδα και θα πρέπει να διαφυλαχθεί η ενότητα του ελληνικού λαού.