«Ιστορική». Είναι η λέξη με την οποία τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν, στην πλειοψηφία τους, τη συνάντηση Κιμ-Τραμπ στη Σιγκαπούρη.
«Μια ιστορική συνάντηση κορυφής», τιτλοφορεί η «Λε Μοντ», «Τραμπ και Κιμ γράφουν μια σελίδα της Ιστορίας στη Σιγκαπούρη».
«Ιστορική πρόσωπο-με πρόσωπο συνάντηση» γράφει και η Φιγκαρό, η δε Ουμανιτέ θεωρεί την «ιστορική αυτή συνάντηση, ως «μια ευκαιρία για την ειρήνη» και αναρωτιέται, «εάν μπορούν άραγε να θέσουν ένα τέλος στην τελευταία σύγκρουση του ψυχρού πολέμου;»
Η Λιμπερασιόν παραφράζει τη λέξη «ιστορική» με τη λέξη «υστερική». Στο πρωτοσέλιδό της, έχει μια δίμορφη φυσιογνωμία με μοντάζ, το δεξί μέρος είναι το πρόσωπο του Τραμπ και το αριστερό του Κιμ. Αντί για λεζάντα έχει τις δύο λέξεις: «Ιστορική» και «Υστερική» καλεί δε τους αναγνώστες να διαλέξουν όποια θέλουν.
Σύμφωνα με τη Μοντ, «την προβλεπόμενη ώρα, μια σελίδα της Ιστορίας γράφηκε στη Σιγκαπούρη : Ο Κιμ Γιογκ Ουν και ο Ντόναλντ Τραμπ, περπάτησαν ο ένας προς τον άλλο, κατά μήκος ενός τοίχου με σημαίες της Αμερικής και της Β. Κορέας πριν δώσουν τα χέρια για μια εκτεταμένη χειραψία».
«Μετά από μήνες εντάσεως με ύβρεις και πολεμικές απειλές Τραμπ και Κιμ σκηνοθέτησαν με μεγάλη σχολαστικότητα τη χειραψία τους σήμερα το πρωί, κατά την έναρξη της ιστορικής συνάντησης κορυφής» γράφει η οικονομική Λεζ-Εκό και υπογραμμίζει : «ο Αμερικανός πρόεδρος κάνει τα πάντα για ν' αποκτήσει το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης».
Σχετικά με το κείμενο της συμφωνίας, πολλοί σχολιαστές σημείωσαν ότι αναφέρεται στην «πλήρη αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου» και όχι μόνο της Β. Κορέας.
Η δε Φιγκαρό επισημαίνει ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν έβαλε την υπογραφή του κάτω από το κείμενο με το οποίο δεσμεύεται για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου, «χωρίς όμως να διευκρινίζει ότι θα είναι (η αποπυρηνικοποίηση) επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη, όπως ισχυρίζονταν οι Ηνωμένες Πολιτείες πριν από τη Διάσκεψη κορυφής της Σιγκαπούρης».
Η Huffington Post υπογραμμίζει από μέρους της ότι «ο Ντόναλντ Τραμπ είναι έτοιμος να προσκαλέσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν στην Ουάσιγκτον» και ότι ο ίδιος «θα μπορούσε να πάει στην Πιονγκιάνγκ».
Αντίθετα ο ερευνητής Αντουάν Μπονταζ ( Bondaz), ειδικός για τη Βόρειο Κορέα, μέσα από την ιστοσελίδα του πολυμέσου France Info, αφήνει αμφιβολίες για τη μελλοντική εξέλιξη στις σχέσεις:
«Η σύνοδος κατέληξε στην υπογραφή ενός κοινού εγγράφου, χωρίς σημαντικές αναφορές στο πυρηνικό οπλοστάσιο της Β. Κορέας. Η κοινή διατύπωση παραμένει ασαφής ακόμα και για το χρονοδιάγραμμα. Αναπαράγει προηγούμενες δεσμεύσεις της Πιονγκιάνγκ που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ» γράφει ο Α. Μποντάζ.
«Μονά -ζυγά» είναι ο τίτλος στο κύριο άρθρο της Λιμπερασιόν.
«Μπορεί η συνάντηση των δυο απρόβλεπτων ηγετών να αποτελεί ένα πρωτοφανές γεγονός, απομένει όμως, να γίνει το πιο δύσκολο: να εξασφαλισθεί η αποπυρηνικοποίηση της Πιονγιάνγκ πέρα από τις τυπικές ανακοινώσεις».
Το δημοσίευμα, ύστερα από μια αναφορά στην «αποτρόπαια» κατάληξη του G7 στον Καναδά, καταλήγει: « Εάν η στρατηγική του τρελού επιτύχει (στη Σιγκαπούρη), τότε θα πρέπει να αναθεωρήσουμε την Παγκόσμια Γεωπολιτική» γράφει η Λιμπερασιόν.
(AΠΕ-ΜΠΕ)/ Φωτογραφίες:AP