Για τον τρόπο με τον οποίον θα μειωθεί το προσωπικό του Δημόσιου τομέα, μίλησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος υποστήριξε πως οι απολύσεις θα πραγματοποιηθούν, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ρέππας δήλωσε πως το Δημόσιο δεν θα στερηθεί των επιστημόνων του, καθώς η αξιολόγηση σύμφωνα με τον υπουργό, σε αυτούς τους τομείς θα δείξει «εάν είναι επαρκείς ή όχι».
Ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον τρόπο που θα γίνει η μείωση του προσωπικού στον Δημόσιο Τομέα, είπε, «αφενός μέσω των συνταξιοδοτήσεων-αποχωρήσεων, μέσω της κατάργησης φορέων όταν έχουμε ιδιωτικοποίηση σε ένα φορέα, που το προσωπικό δεν θα μεταφερθεί στο Δημόσιο. Επίσης, μπορεί να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των συμβασιούχων, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν μέσα στο 2012, όταν οι υπηρεσίες που προσφέρουν θεωρείται πλέον ότι πρέπει να προσφερθούν από άλλη υπηρεσία ή το Κράτος δεν χρειάζεται να δραστηριοποιείται πλέον σε αυτούς τους τομείς».
«Οι απολύσεις θα γίνουν όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία με έναν τρόπο ο οποίος εντάσσεται στη μείωση του προσωπικού κατά 150 χιλιάδες ως το 2015. Πρέπει να είναι πολύ σαφές αυτό», κατέληξε ο κ. Ρέππας.
Ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Παντελής Τζωρτζάκης, από την πλευρά του, παραδέχθηκε ότι ως σήμερα δεν έχει καταγραφεί η δημόσια περιουσία. «Και λεφτά υπάρχουν και άνθρωποι υπάρχουν», τόνισε χαρακτηριστικά για τα έργα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. «Τόσα χρόνια σπαταλούσαμε πόρους χωρίς αποτέλεσμα», κατέληξε.
Όπως είπαν από το 1996 έως σήμερα δαπανήθηκαν 7 δισ. ευρώ για συστήματα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στο δημόσιο, εκ των οποίων τα περισσότερα είτε δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ, είτε είναι πλέον ξεπερασμένα.