Η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε φάση ισχυρής ανάπτυξης, με την ανεργία να κινείται σε χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ και τις αυξήσεις των πραγματικών μισθών να στηρίζουν την εγχώρια ζήτηση.
Την ίδια ώρα οι ισχυρές εξαγωγές καθοδηγούν τις επιχειρηματικές επενδύσεις, αναφέρει έκθεση του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της θα ξεπεράσει το 2% το 2018 και το 2019 και παρουσιάζει μία ατζέντα για τη διασφάλιση μίας βιώσιμης και πιο δίκαιης ανάπτυξης στο μέλλον.
Η έκθεση αναφέρει ότι η ισχυρή δημοσιονομική θέση της χώρας πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημόσιων επενδύσεων για την αντιμετώπιση μελλοντικών προκλήσεων. Υπάρχουν, σημειώνει, περιθώρια για χρηματοδότηση που θα κάνουν την οικονομία πιο δίκαιη.
Οι πολιτικές αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν φορολογικές ελαφρύνσεις για να διευκολυνθεί η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό καθώς και την επέκταση της φροντίδας των παιδιών, της πρώιμης παιδικής εκπαίδευσης και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
«Η βελτίωση του ανταγωνισμού και η αύξηση των επενδύσεων σε ψηφιακά δίκτυα θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν καλύτερα τις ψηφιακές τεχνολογίες, ενώ η μείωση της κρατικής συμμετοχής στις τράπεζες των κρατιδίων (Landesbanken), στην αυτοκινητοβιομηχανία, τις τηλεπικοινωνίες και τις ταχυδρομικές υπηρεσίες θα επιτρέψει την ανακατανομή των πόρων στην οικονομία», σημειώνει η έκθεση.
Ο ΟΟΣΑ υποδεικνύει την ανάγκη νέων στρατηγικών για την ενίσχυση της παραγωγικότητας, τη βελτίωση των δεξιοτήτων όλου του εργατικού δυναμικού και την προετοιμασία για το μέλλον της εργασίας.
«Η πρόσφατη οικονομική επίδοση της Γερμανίας είναι σημαντική και η ισχυρή ανάπτυξη φαίνεται ότι θα συνεχισθεί», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ 'Ανχελ Γκουρία, προσθέτοντας:
«Η ανεργία βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ και η Γερμανία προσφέρει θέσεις εργασίας και καλύτερες ζωές σε εκατοντάδες χιλιάδες μεταναστών. Περισσότερα πρέπει να γίνουν για να διασφαλισθεί ότι τα σημερινά ισχυρά οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα θα διατηρηθούν και θα επεκταθούν σε όλους».
Η βελτίωση της απόκτησης και χρήσης δεξιοτήτων θα είναι επίσης κρίσιμης σημασίας, καθώς οι εργαζόμενοι προετοιμάζονται για θέσεις εργασίας που θα αλλάζουν από τον αυτοματισμό, τις ψηφιακές πλατφόρμες και άλλες τεχνολογικές αλλαγές, λέει ο ΟΟΣΑ.