Οι ραγδαίες εξελίξεις γύρω από τη διαφαινόμενη συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ για την επίλυση του θέματος των Σκοπίων, βάζουν στο πολιτικό παιχνίδι και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
Παρά τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ώρες ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, προκειμένου να γίνει ενημέρωση του Σώματος για το θέμα, και μάλιστα αυτήν την Παρασκευή, μέχρι στιγμής όλα είναι ανοικτά, με τη Βουλή να μην επιβεβαιώνει προς το παρόν αυτά τα σενάρια.
Από τη Βουλή επισημαίνουν με νόημα μάλιστα ότι ο Κανονισμός της Βουλής δίνει κι άλλες δυνατότητες ενημέρωσης και συζήτησης ενός θέματος, πλην της προ ημερησίας διάταξης συζήτησης, υπενθυμίζοντας το άρθρο 142 Α.
Σύμφωνα με αυτό «για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Bουλής, η Kυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού μπορεί, εκτός από τη «συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως» να ζητήσει, οποτεδήποτε, να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιόν της, για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση. Tο αίτημα για ανακοίνωση ή δήλωση μαζί με το αντικείμενό τους διατυπώνεται στον Πρόεδρο της Bουλής και γνωστοποιείται από αυτόν στους Προέδρους των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης πριν από είκοσι τέσσερις (24) ώρες τουλάχιστον. H ανακοίνωση ή δήλωση της Kυβέρνησης γίνεται αυτοπροσώπως από τον Πρωθυπουργό σε οποιαδήποτε συνεδρίαση νομοθετικής εργασίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και η διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα (10) λεπτά της ώρας».
Αν η κυβέρνηση επιλέξει αυτή τη δυνατότητα τότε δεν αποκλείεται το πρωί της Πέμπτης κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, ο πρωθυπουργός να ενημερώσει τη Βουλή για το Σκοπιανό, με τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης να έχουν δικαίωμα και απάντησης αλλά και δευτερολογίας.