Για μια «πολύ ιστορική συνάντηση με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, που στέλνει μήνυμα ελπίδας», έκανε λόγο ο Ντόναλντ Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τετ-α-τετ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.
«Ευχαριστώ τον Κιμ που εκανε αυτό το θαρραλέο βήμα για το καλό του λαού του. Η συνάντησή μας ήταν πολύ καλή, έντιμη και η συμφωνία πολύ περιεκτική. Είμαστε έτοιμοι να γράψουμε ιστορία. Πριν από 70 χρόνια έγινε ο πόλεμος της Κορέας με αναρίθμητα θύματα και τώρα μπορούμε να ελπίζουμε ότι το μέλλον θα αλλάξει», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. Και συνέχισε:
«Ο πρόεδρος Κιμ έχει μπροστά του μια ευκαιρία που δεν είχε κανένας άλλος. Υπογράψαμε ένα κείμενο όπου επαναλαμβάνει την αταλάντευτη προσήλωσή του στο στόχο της αποπυρηνικοποίησης. Ο πρόεδρος Κιμ είπε ότι η Βόρεια Κορέα καταστρέφει ένα πεδίο δοκιμών κινητήρων πυραύλων κάτι που δεν περιλάμβανε η σημερινή συμφωνία. Σήμερα ανοίγει ένα μεγάλο κεφάλαιο, αλλά η ειρήνη αξίζει όλες τις προσπάθειες. Αυτά έπρεπε να είχαν γίνει από καιρό.
Όλοι μπορούν να κάνουν πόλεμο, αλλά μόνον οι πιο θαρραλέοι κάνουν ειρήνη.
Ονειρευόμαστε ένα μέλλον όπου όλοι οι Κορεάτες θα ζουν μαζί, θα επανενωθούν οικογένειες, αφήνοντας πίσω το σκοτεινό παρελθόν.
Είναι μια πολύ μεγάλη μέρα. Ο πρόεδρος Κιμ είναι στο δρόμο της επιστροφής προς τη χώρα του και ξέρω ότι μόλις επιστρέψει θα ξεκινήσει τη διαδικασία».
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν δίστασε να πλέξει το εγκώμιο του Βορειοκορεάτη ηγέτη: «Είναι πολύ ταλαντούχος. Σε ηλικία 26 ετών ήταν σε θέση να κυβερνά με πυγμή», είπε χαρακτηρίζοντάς τον «έξυπνο διαπραγματευτή» και «πολύ διαφορετικό ηγέτη».
Αναφορικά με τις διαβεβαιώσεις ασφαλείας που θα δώσει η Ουάσιγκτον στο καθεστώς, είπε ότι θέλει να φέρει πίσω τους Αμερικανούς στρατιώτες στις ΗΠΑ, αλλά αυτό δεν αποτελεί μέρος της εξίσωσης τώρα.
Προανήγγειλε, όμως, την παύση των κοινών στρατιωτικών γυμνασίων με τη Βόρεια Κορέα, που τα χαρακτήρισε πολύ δαπανηρά και «προκλητικά»
Οι κυρώσεις, είπε, θα παραμείνουν προς το παρόν σε ισχύ, ενώ υποστήριξε ότι η διαδικασία αποπυρηνικοποίησης θα επαληθευτεί από Αμερικανούς και διεθνείς εμπειρογνώμονες.
Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι πρόκειται από επιστημονικής άποψης για μια διαδικασία που θα κρατήσει πολύ χρόνο.
Παράλληλα αποκάλυψε ότι στις συνομιλίες του με τον Κιμ συζήτησε και το θέμα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα. «Το συζητήσαμε, σήμερα, πολύ έντονα. Κάτι θα κάνουμε γι’ αυτό», είπε, τονίζοντας πάντως ότι ο Κιμ «θέλει να κάνει το σωστό».
Ο Τραμπ τόνισε ότι ανυπομονεί να επισκεφτεί τη Βόρεια Κορέα κι ότι την κατάλληλη στιγμή θα προσκαλέσει τον Κιμ στο Λευκό Οίκο.
Ενώ επέμεινε ότι η Ουάσιγκτον δεν βγήκε χαμένη από το σημερινό τετ-α-τετ. «Δεν δώσαμε τίποτε» άλλο, πέρα από τη συμφωνία να συναντηθώ με τον Κιμ, είπε. «Μόνον ένα άτομο που αντιπαθεί τον Τραμπ θα έλεγε ότι συμφωνήσαμε σε μεγάλες δεσμεύσεις», υποστήριξε.
Ωστόσο, πολλοί αναλυτές, εκτιμούν ότι η διμερής συνάντηση του Κιμ με έναν εν ενεργεία πρόεδρο των ΗΠΑ συνιστά μεγάλη νίκη για τον μηχανισμό προπαγάνδας της Βόρειας Κορέας, αφού ο ηγέτης της βγαίνει από τη διεθνή απομόνωση και εμφανίζεται ως ισότιμος συνομιλητής με τον πρόεδρο της υπερδύναμης.
Τι είπε για την G7, τον Καναδά και τη Μέρκελ
Παράλληλα έδωσε εξηγήσεις για την περιβόητη φωτογραφία από τη σύνοδο G7 στον Καναδά, όπου οι υπόλοιποι ηγέτες – κυρίως η Άνγκελα Μέρκελ κι ο Εμμανουέλ Μακρόν- φαίνονται να τον έχουν στριμώξει στη γωνία.
Παραδέχθηκε ότι «δεν έδειχνε φιλικός», αλλά επέμεινε ότι το κλίμα ήταν φιλικό κι ότι οι ηγέτες περίμεναν εκείνη την ώρα το κείμενο του τελικού ανακοινωθέντος. «Στην πραγματικότητα απλώς συζητούσαμε, όλοι μας, για κάτι άσχετο».
Ωστόσο, εξαπέλυσε νέα επίθεση στον Καναδά, με τον οποίο, όπως υποστήριξε, οι ΗΠΑ έχουν ένα μεγάλο εμπορικό έλλειμμα 100 δισ. δολαρίων. Διαβεβαίωσε ότι έχει πολύ καλές σχέσεις με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό και με την Γερμανίδα καγκελάριο, αλλά επανέλαβε τις αιτιάσεις του κατά της Γερμανίας ότι δαπανά μόλις το 1% του ΑΕΠ της για την άμυνά της.
Τραμπ: «Από την πρώτη στιγμή τα πήγαμε καλά με τον Κιμ»
Επανερχόμενος στο θέμα του σημερινού τετ-α-τετ με τον Κιμ ο Τραμπ υποστήριξε ότι «από την αρχή τα πήγαμε καλά». Στο παρελθόν είχε καυχηθεί ότι από τα πρώτα δευτερόλεπτα θα γνώριζε αν θα τα βρει με τον Κιμ κι όταν κλήθηκε να το σχολιάσει είπε: «Ξέρεις από το πρώτο δευτερόλεπτο. Εντάξει, μερικές φορές δεν γίνεται έτσι, αλλά μερικές φορές γίνεται. Ξέρω όταν κάποιος θέλει να κλείσει συμφωνία. Το νιώθω, είναι το ένστικτό μου, το ταλέντο μου. Πιστεύω ότι θέλει να κάνει συμφωνία. Θα το ξέρουμε πολύ σύντομα καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», πρόσθεσε ο Τραμπ υποστηρίζοντας ότι στους μεγάλους κερδισμένους της σημερινής συνόδου συγκαταλέγονται κι οι κρατούμενοι στα γκουλάγκ της Βόρειας Κορέας.
«Πολύ σημαντικό το μέγεθος του οπλοστασίου της Β. Κορέας»
Ερωτηθείς για το μέγεθος του πυρηνικού οπλοστασίου της Πιονγιάνγκ ο Τραμπ απάντησε: «έχουμε πολύ καλές υπηρεσίες πληροφοριών για να γνωρίζουμε ότι είναι πολύ σημαντικό». Επέμεινε ότι η Πιονγιάνγκ μπορεί να προχωρήσει πολύ γρήγορα στην αποπυρηνικοποίηση, ενώ τόνισε ότι έθεσε το θέμα της επιστροφής των σορών αιχμαλώτων πολέμου από τον πόλεμο της Κορέας (1950-1953) προς το τέλος της συνάντησης χαρακτηρίζοντας «υπέροχο» που ο Κιμ έκανε δεκτό το αίτημά του.
-«Αντιμετωπίζετε τον Κιμ ως ισότιμο συνομιλητή;», ρωτήθηκε.
«Εγώ δεν το βλέπω έτσι. Θα κάνω ό,τι χρειαστεί για να γίνει ο κόσμος ασφαλέστερος», απάντησε.
-«Και τι θα κάνετε αν ο Κιμ δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις του»; επανήλθε άλλος δημοσιογράφος.
-«Όχι, νομίζω ότι θα το κάνει. Πραγματικά το πιστεύω. Νομίζω ειλικρινά ότι θα τα κάνει όλα αυτά. Ίσως να κάνω λάθος. Ίσως σε έξι μήνες να στέκομαι ενώπιόν σας και να λέω: ‘έκανα λάθος’», είπε. Και πρόσθεσε αστειευόμενος: «Δεν ξέρω αν θα το παραδεχτώ αυτό, αλλά κάποια δικαιολογία θα βρω», σχόλιο που πυροδότησε σπαρταριστά γέλια στην αίθουσα...
Κι ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη Τύπου κατέληξε ότι η σημερινή σύνοδος είναι πολύ σημαντικό γεγονός στην παγκόσμια ιστορία, «αλλά θέλω να ολοκληρωθεί, γιατί αν η μπάλα δεν περάσει τη γραμμή του τέρματος, δεν θα σημαίνει και πολλά».