Ήταν μια προσεκτικά σκηνοθετημένη σκηνή, η στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ κι ο Κιμ Γιονγκ Ουν έδωσαν τα χέρια - μια χειραψία που θα περάσει στα βιβλία της Ιστορίας.
Οι σημαίες των δύο κρατών, η αστερόεσσα των ΗΠΑ και εκείνη της Βόρειας Κορέας ανηρτημένες εναλλάξ σχημάτιζαν το φόντο καθώς ολόκληρη η υφήλιος περίμενε με κομμένη την ανάσα τη στιγμή που οι ηγέτες των δύο χωρών θα έσφιγγαν ο ένας το χέρι του άλλου – μια σκηνή γεμάτη συμβολισμό, που τα τα διεθνή ΜΜΕ χαρακτήρισαν «μεγάλη νίκη» για τον Κιμ, αφού εμφανίστηκε «ίσος» απέναντι στον Αμερικανό πρόεδρο.
Ο Τραμπ αναχώρησε πρώτος από το ξενοδοχείο του, αλλά έφθασε επτά λεπτά μετά τον Κιμ, ο οποίος προτίμησε με τον τρόπο αυτό να δείξει σεβασμό στον μεγαλύτερο σε ηλικία συνομιλητή. Οι δύο ηγέτες προχώρησαν ο ένας προς τον άλλο με τον Τραμπ να τείνει πρώτος το χέρι.
Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο «Ανώτατος Ηγέτης» της Βόρειας Κορέας έσφιξαν τα χέρια μπροστά στις σημαίες των κρατών τους επί 12 ολόκληρα δευτερόλεπτα – δεν έσπασαν το «ρεκόρ» των 26 δευτερολέπτων της χειραψίας του Τραμπ με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε.
Ο Τραμπ εμφανίστηκε αυτή τη φορά πιο συγκρατημένος, αν και άπλωσε προς στιγμήν το αριστερό του χέρι και έπιασε τρυφερά από το δεξί μπράτσο τον Κιμ. Οι δύο ηγέτες προσπάθησαν να απευθύνουν τον λόγο ο ένας στον άλλο, αλλά ήταν έκδηλη η αμηχανία τους με τον Κιμ να χαιρετά στα Αγγλικά τον Τραμπ λέγοντας «Χαίρομαι που σας βλέπω, κύριε Πρόεδρε», όπως μετέδωσαν νοτιιοκορεατικά ΜΜΕ.
Από την πλευρά του ο Τραμπ χαρακτήρισε «τιμή» του τη συνάντηση με τον Κιμ τονίζοντας ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι οι δυο τους θα έχουν μια «εξαίρετη σχέση». Την ίδια ώρα ο Κιμ επεσήμανε τις «παλιές προκαταλήψεις και πρακτικές», λόγω των οποίων ήταν στον πάγο επί δεκαετίες ολόκληρες οι σχέσεις των δύο χωρών.
Καθώς αποχωρούσαν μετά τη χειραψία ο Κιμ είπε μέσω του διερμηνέα του στον Τραμπ: «Πολλοί άνθρωποι στον κόσμο θα νομίζουν ότι βλέπουν κάτι σαν σκηνή από ταινία επιστημονικής φαντασίας»...
Τι σημαίνει η συνάντηση για τους δύο ηγέτες
Το ιστορικό τετ-α-τετ μπορεί να τονώσει σημαντικά το κύρος των δύο ηγετών, εφόσον βέβαια σηματοδοτήσει την απαρχή σημαντικών εξελίξεων αναφορικά με την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Όπως και νά ‘χει στην παρούσα φάση ο Τραμπ αναμένεται, όπως εκτιμούν αναλυτές, να αποδώσει την όποια επιτυχημένη έκβαση των συνομιλιών στην πολιτική άσκησης «μέγιστης πίεσης» στη Βόρεια Κορέα με την επιβολή ακόμη αυστηρότερων οικονομικών κυρώσεων και την απειλή ανάληψης στρατιωτικής δράσης.
Από την άλλη πλευρά η συνάντηση για τον Κιμ σηματοδοτεί από μόνη της μια νίκη, αφού εμφανίστηκε ως ισότιμος συνομιλητής με τον Αμερικανό πρόεδρο κάτι που δεν είχαν καταφέρει ούτε ο πατέρας του, ούτε ο παππούς του. Για το απομονωμένο κομμουνιστικό καθεστώς με τα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας και την ακραία λογοκρισία ένα τέτοιο τετ-α-τετ θεωρείτο εδώ και πολλά χρόνια επιθυμητό, καθώς θεωρούσαν ότι θα πρόσφερε διεθνή νομιμότητα στον ηγέτη του.