Με αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την διαδικασία του επείγοντος με την οποία θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο ξεκίνησε η συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της βουλής των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της Τετάρτης αξιολόγησης.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε ότι «είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Για πολλοστή φορά συζητούμε νομοσχέδια με διαδικασίες εξπρές. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση επικαλείται πιεστικά χρονικά διαστήματα. Η κοινωνία βιώνει την ανικανότητα και την αβελτηρία της κυβέρνησης. Αρνείστε τρία χρόνια να μας υποβάλετε τις επικαιροποιήσεις του Μνημονίου».
Από την πλευρά της Δημοκρατικής συμπαράταξης ο Γιάννης Κουτσούκος έθεσε ζήτημα συνταγματικής τάξης για το άρθρο 109 το οποίο εκχωρεί όπως είπε δημόσια περιουσία και ζήτησε την έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας πριν από την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια.
Πρόσθεσε δε ότι η συζήτηση του μεσοπρόθεσμου χρειάζεται ξεχωριστή συζήτηση. “Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια. Με κατεπείγουσες διαδικασίες έρχονται νέα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα” είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. “Ψεκάστε, σκουπίστε τελειώσατε. Εμείς προτείνουμε με τη διαδικασία κατεπείγοντος η κυβέρνηση να αλλάξει τα φώτα σε όποιον αναπνέει” είπε δηκτικά ο αγορητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς ενώ ο αγορητής της Ένωσης Κεντρώων παρομοίασε τον ΣΥΡΙΖΑ με κακό μαθητή που ετοιμάζει τελευταία στιγμή τα μαθήματά του.
Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης τόνισε πως είναι απαραίτητο ο νόμος να έχει πάρει ΦΕΚ πριν από τις 15 Ιουνίου, δηλαδή μία εβδομάδα πριν από το Εurogroup προκειμένου εκεί να αποφασιστεί πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. “Κατανοώ την επιθυμία της Ολομέλειας να συζητηθεί το νομοσχέδιο όσο πιο αναλυτικά γίνεται. Η καθυστέρηση της νομοθετικής διαδικασίας όμως συνεπάγεται αναβολή της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους. Πρέπει να γίνει η συζήτηση αυτή στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου και να μη δοθεί σε κανένα κράτος μέλος το δικαίωμα να πατήσει εκεί για την αναβολή της».
Οι τόνοι ανέβηκαν και για το γεγονός ότι το συμπληρωματικό μνημόνιο έχει κατατεθεί στην Βουλή μόνο στην αγγλική γλώσσα. Η αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα όμως ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Χουλιαράκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε στο παρελθόν. Όμως ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε και ένα δίκιο στην αντιπολίτευση μιλώντας για αστοχία και ζητώντας από τη Βουλή να μεταφράσει το κείμενο μέχρι την Ολομέλεια.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας χαρακτήρισε το πολυνομοσχέδιο ως το τελευταίο μεγάλο νομοσχέδιο επί Μνημονίων το οποίο μάλιστα κυριαρχείται από θετικές διατάξεις.
Ο κ.Μπαλαούρας απευθύνθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι από αισχύνη θα έπρεπε να εγκαταλείψουν την αίθουσα λόγω των θετικών ρυθμίσεων σε εργασία και υγεία και εξήγγειλε μείωση φόρων. “ Ο δημοσιονομικός χώρος από την υπέρβαση των πλεονασμάτων θα χρησιμοποιηθεί για μόνιμες μειώσεις φόρων και κάλυψη κοινωνικών αναγκών. Το 2019 θα έχουμε υπερβάλλον πλεόνασμα 700 εκατομμύρια ευρώ το οποίο θα πάει για μόνιμη μείωση φόρων. Το 2020 το 75% θα πάει σε μείωση φορολογίας και το 25% σε αύξηση κοινωνικών δαπανών. Το 2021 και το 2022 το ποσοστό μείωσης φόρων και αύξησης κοινωνικών δαπανών θα είναι 50-50”
Όσον αφορά τις ρυθμίσεις που αφορούν στο Υπερταμείο κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι το είχε υπερψηφίσει και αυτή από τον Αύγουστο του 2015.
Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας στη δική του ομιλία για το πολυνομοσχέδιο εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης χαρακτηρίζοντας την ως κυβέρνηση των φόρων, των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών που αδυνατεί να επαναφέρει την κανονικότητα στην ελληνική κοινωνία.
Μάλιστα όσον αφορά την υποθήκη της δημόσιας περιουσίας μέχρι το ποσό των 25 δις ευρώ που υπάρχει στο νομοσχέδιο ο κύριος Σταϊκούρας το χαρακτήρισε ως ταπεινωτική εξέλιξη.
Ταπεινωτική εξέλιξη η υποθήκη της δημόσιας περιουσίας
«Η δημόσια περιουσία μπαίνει υποθήκη και ενεχυριάζεται μέχρι του ποσού των 25 δις. Η κυβέρνηση βάζει υποθήκη το σπίτι της χωρίς καν να παίρνει το σύνολο του δανείου. Η ταπεινωτική αυτή εξέλιξη αποδεικνύει ότι το βαρέλι δεν έχει πάτο για την σημερινή κυβέρνηση.
Το τρίο αχρείαστο μνημόνιο μνημόνιο που φέρνει αποκλειστικά την σφραγίδα Τσίπρα Καμμένου το πιο επώδυνο μνημόνιο κυρίως για τα πιο αδύναμα εισοδηματικά στρώματα από την πιο μνημονιακή κυβέρνηση του τόπου. Η κυβέρνηση των φόρων, των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών αδυνατεί να επαναφέρει την κανονικότητα στην χώρα.
Η κυβέρνηση γράφει τον επίλογο της τελευταίας έκδοσης του βιβλίου με τίτλο πως να κάνεις τα πάντα προκειμένου να κερδίσεις λίγο χρόνο στην εξουσία».
Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος μετά τον Αύγουστο
Ο κ. Σταϊκούρας αμφισβήτησε πως θα υπάρξει καθαρή έξοδος από το μνημόνιο μετά τον Αύγουστο και πρόσθεσε πως αυτό που τελειώνει τον Αύγουστο είναι η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ενώ τα μνημονιακά μέτρα θα συνεχιστούν για τα πολλά επόμενα χρόνια με πολλές μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που καμιά άλλη χώρα που βγήκε από τα μνημόνια δεν είχε
«Η κυβέρνηση έχει ψηφίσει πρόσθετα μέτρα λιτότητας για μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, έχει δεσμευθεί στην επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για τέσσερα χρόνια μετά το 2018, έχει δεσμεύσει τη δημόσια περιουσία της χώρας για έναν αιώνα, έχει συμφωνήσει η υλοποίηση των παρεμβάσεων για το χρέος να γίνει μετά το καλοκαίρι και στο βαθμό που αυτό τότε κριθεί αναγκαίο από τους θεσμούς, έχει αποδεχθεί το μηχανισμό ενισχυμένης και όχι μεταπρογραμματικής εποπτείας που ισχύει για τις άλλες χώρες που βγαίνουν από τα μνημόνια και ο οποίος συνοδεύεται από αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. Καμιά άλλη χώρα που βγήκε από τα μνημόνια δεν είχε αυτές τις δεσμεύσεις».
Έκθεση ιδεών το αναπτυξιακό πρόγραμμα
Ιδιαιτέρως επικριτικός ήταν ο κ. Σταϊκούρας και για το αναπτυξιακό ολιστικό σχέδιο της κυβέρνησης
«Πρώτη φορά έχω δει αναπτυξιακό ολιστικό σχέδιο χωρίς ούτε έναν πίνακα, χωρίς έναν στόχο , χωρίς ένα χρονοδιάγραμμα. Είναι έκθεση ιδεών χωρίς ποσοτικοποιημένους στόχους και συγκεκριμένες εφαρμόσιμες πολιτικές. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ αδυνατεί να επιτύχει υψηλούς και διατηρήσιμους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης με αποτέλεσμα η οικονομία να σέρνεται σε μια κατάσταση παραλυτικής στασιμότητας
Η κυβέρνηση σε πλήρη ασυνέπεια με όσα υποστήριζε από σφοδρός πολέμιος των υψηλών πλεονασμάτων σήμερα έγινε λάτρης και υπερασπιστής τους».