Και τώρα τρέχουμε! Αυτό είναι το νόημα των δηλώσεων των Ευρωπαίων αξιωματούχων αλλά των εκπροσώπων του ΔΝΤ, οι οποίοι ναι μεν απορρίπτουν τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης παρέχοντας στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά από την άλλη καθιστούν σαφές στην Αθήνα ότι αυτή η στήριξη έχει ημερομηνία λήξης εάν δεν εφαρμοστούν κατά γράμμα όσα προβλέπει το Μνημόνιο.
"Είμαι αισιόδοξη ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το πρόγραμμα που θέτει τις βάσεις για τη δημοσιονομική εξυγίανση" δήλωσε σήμερα η Γαλλίδα ομόλογος του Γ. Παπακωνσταντίνου ενώ μια ημέρα νωρίτερα ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν στη Τρόικα- ο γνωστός Σερβάς Ντερούζ- ξεκαθάριζε ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς πρέπει να λάβει δύσκολες πολιτικές αποφάσεις στις οποίες περιλαμβάνονται οι αποκρατικοποιήσεις, η αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ, η εξυγίανση του Συστήματος Υγείας. Στη πραγματικότητα την ατζέντα της νέας αξιολόγησης από τη Τρόικα έθεσε μόλις χθες ο επικεφαλής των διεθνών σχέσεων του ΔΝΤ Ντέιβιντ Χόλεϋ, ο οποίος δήλωσε ότι στο μικροσκόπιο θα μπουν τα "θεμέλια" του Προγράμματος ήτοι το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο, το πλάνο των ιδιωτικοποιήσεων και η μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, βάζοντας για πρώτη φορά ίσως στο τραπέζι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Την ίδια ώρα στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί μια μάλλον περίεργη ηρεμία, καθώς στο ημερήσιο πρόγραμμα του Γ. Παπακωνσταντίνου υπάρχουν μόνο εσωτερικές συσκέψεις με τους Γενικούς Γραμματείς, τους Διευθυντές και τους στενούς του συνεργάτες, παρά το ότι εντός της εβδομάδας η Τρόικα έχει δηλώσει ότι αναμένει το οριστικό πλάνο των μέτρων της 5ετίας. Κι αν ο σχεδιασμός του Υπουργείου Οικονομικών μπορεί να είναι έτοιμος (;), πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συζητήσεις με τα υπόλοιπα υπουργεία για τις προσδοκώμενες περικοπές δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, ενώ το πλέον σίγουρο είναι ότι δεν έχουν ακόμα "κλειδώσει" οι λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα και το βάθος των αποκρατικοποιήσεων.
Κατόπιν τούτου μόνο έκπληξη δεν προκαλεί η συμπεριφορά των αγορών που παραμένει μάλλον εχθρική αν λάβει κανείς υπόψιν ότι η "ψαλίδα" επιτοκίων στα 10ετή ομόλογα παραμένει ανοικτή στα επίπεδα των 1.300 μονάδων βάσης, ενώ η μικρή υποχώρηση κατά περίπου 50 μονάδες βάσης στα ασφάλιστρα κινδύνου- που βρίσκονται στις 1.450 μονάδες- μόνο ως... ψήφος εμπιστοσύνης δεν μπορεί να θεωρηθεί προς την ελληνική οικονομία...