Τα «μπρος-πίσω» συνεχίζονται στο Σκοπιανό, την ώρα που έχουν κορυφωθεί οι διαπραγματεύσεις, και αναμένεται το τηλεφώνημα Ζόραν Ζάεφ-Αλέξη Τσίπρα που θα «ξεκλειδώσει» τη λύση ή θα επισφραγίσει το ναυάγιο. Πάντως, το ενδεχόμενο το τηλεφώνημα αυτό να πραγματοποιηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, φαίνεται ότι απομακρύνεται.
Διπλωματικές πηγές σχολιάζουν ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είχε να διαχειριστεί στην αρχή τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ και τις διαδηλώσεις και τώρα έχει να διαχειριστεί τον υπουργό Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ.
Τα Σκόπια, είναι γνωστό ότι τελούν υπό πίεση χρόνου, ώστε να προλάβουν να εκπληρώσουν τα χρονοδιαγράμματα και τα πολιτικά «ορόσημα» που δημοσίως έχουν θέσει. Στις 25 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες και μέχρι τότε θα πρέπει η συμφωνία να έχει εγκριθεί από τη Βουλή της γείτονος. Παρόλα αυτά, το δίπολο Ζάεφ-Ντιμιτρόφ και το χάσμα που καταγράφεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης των Σκοπίων αποτέλεσε και το βασικό εμπόδιο για τα μπρος-πίσω τα τελευταία εικοσιτετράωρα.
Από το Μέγαρο Μαξίμου κατά πληροφορίες του iefimerida, το μήνυμα που στέλνουν είναι ότι «εμείς μέχρι εδώ μπορούμε να πάμε» και πετούν το μπαλάκι στη γείτονα έχοντας και τη στήριξη ΗΠΑ, Γερμανίας και ΕΕ για τις έως τώρα προσπάθειες.
Τσίπρας ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς
Στα πρότυπα όσων έπραξε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια, οπότε και είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τους πολιτικούς αρχηγούς, τα αντίστοιχα θα πράξει και στην περίπτωση που βγει «λευκός καπνός».
Πρέσπες από βδομάδα
Υπό την προϋπόθεση, πάντως, ότι ο Σκοπιανός πρωθυπουργός θα πει το μεγάλο «ναι» στο erga omnes (δηλαδή στη χρήση της σύνθετης ονομασίας στο εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας) και στη Συνταγματική αναθεώρηση, το «ραντεβού» για τις Πρέσπες θα δρομολογηθεί για τη Δευτέρα.
Όσο για τις υπογραφές, ο αρχικός σχεδιασμός είναι η συμφωνία να υπογραφεί από τους υπουργούς των εξωτερικών κκ Κοτζιά και Ντιμιτρόφ. Και μένει να επιβεβαιωθεί.
Στα χαρακώματα κυβέρνηση-ΝΔ
Τέλος, με αμείωτη ένταση μαίνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση επιτίθεται στην αξιωματική αντιπολίτευση και υπογραμμίζει ότι διαπραγματεύεται στη βάση της εθνικής γραμμής για μια συμφωνία που θα ισχύει έναντι όλων και με αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος από τις οποίες απορρέουν αλυτρωτικές απόψεις. Για έλλειψη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που να νομιμοποιεί το συγκεκριμένο ζήτημα κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία κάνοντας λόγο για συμφωνία σε βάρος των Ελλήνων.