Εκλογές 2012: Αυτά είναι τα ποσοστά που δίνουν αυτοδυναμία [3 σενάρια] - iefimerida.gr

Εκλογές 2012: Αυτά είναι τα ποσοστά που δίνουν αυτοδυναμία [3 σενάρια]

bonus 50 εδρών
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ποσοστό που κυμαίνεται από 36% έως 37,8% των εγκύρων ψηφοδελτίων -αφαιρουμένων δηλαδή, λευκών άκυρων κ.λπ.- είναι αυτό που θα δώσει αυτοδύναμη κυβέρνηση -στο πρώτο κόμμα- στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Ανάλογα με τον αριθμό των κομμάτων που θα ξεπεράσουν το όριο του 3% θα αυξάνεται και το απαιτούμενο όριο της αυτοδυναμίας.

Αν, δηλαδή, τα κόμματα είναι 7 το όριο είναι το 36%, αν είναι 8 το 37%, αν είναι 9 το 37,8 % κ.ο.κ.

Βεβαίως, τα ποσοστά αυτά δίνουν μια σχετικά αδύναμη, οριακή πλειοψηφία 151 ή 152 εδρών και πάντα με το άθροισμα του bonus των 50 εδρών που προβλέπει ο εκλογικός νόμος Παυλόπουλου για το πρώτο κόμμα.

Με βάση το νόμο αυτό, οι 250 έδρες του Κοινοβουλίου μοιράζονται με απλή αναλογική, στα κόμματα που ξεπερνούν το 3%. Και το πρώτο κόμμα πιστώνεται και με 50 έδρες ακόμη, ανεξαρτήτως του αν η διαφορά είναι έστω και μία ψήφος.

Τα παραδείγματα είναι απολύτως σαφή για το πως επιτυγχάνεται αυτοδυναμία:

Βουλή με 7 κόμματα

Αν το 3% ξεπερνούν 7 κόμματα και τα υπόλοιπα που μένουν εκτός Βουλής έχουν αθροιστικά 12%, οι έδρες μοιράζονται με βάση των 88% των εγκύρων ψηφοδελτίων.

Τότε το πρώτο κόμμα χρειάζεται ποσοστό 36% για να καταλάβει 102 έδρες. Με την προσθήκη του bonus των 50 εδρών, φτάνει συνολικά τις 152 έδρες (± 1).

Τα άλλα 6 κόμματα μοιράζονται αναλόγως του ποσοστού τους τις υπόλοιπες 148 έδρες.

Βουλή με 8 κόμματα

Αν το 3% ξεπεράσουν 8 κόμματα και τα υπόλοιπα που μείνουν εκτός Βουλής έχουν αθροιστικά 9%, τότε οι έδρες μοιράζονται με βάση το 91% των εγκύρων ψηφοδελτίων.

Το πρώτο κόμμα χρειάζεται ποσοστό 37% για να καταλάβει 101 έδρες και αν αποκτήσει την απολύτως οριακή πλειοψηφία των 151 εδρών με την προσθήκη του bonus.

Βουλή με 9 κόμματα

Αν το 3% ξεπεράσουν 9 κόμματα και τα υπόλοιπα που μείνουν εκτός Βουλής έχουν αθροιστικά 7%, τότε οι έδρες μοιράζονται με βάση το 93% των εγκύρων ψηφοδελτίων

Το πρώτο κόμμα χρειάζεται ποσοστό 37,8% για να καταλάβει 101 έδρες και να αποκτήσει -μαζί με το bonus- πλειοψηφία 1 έδρας.

Τα ποσοστά αυτά, με βάση τις σημερινές δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται ότι μπορούν να υπάρξουν σε κανένα κόμμα, ειδικότερα στη Νέα Δημοκρατία που προηγείται. Οι επιδόσεις κυμαίνονται αρκετά κάτω από το 30% μετά και τη δημιουργία του κόμματος Ανεξάρτητοι Ελληνες από τον Πάνο Καμμένο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ