Οι συριακές αρχές κάλεσαν σήμερα τους πολίτες να απέχουν από τις διαδηλώσεις την ώρα που οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές απευθύνουν έκκληση, μέσω του Facebook, για την "Παρασκευή της οργής" σε όλη τη χώρα.
"Υπό τις σημερινές συνθήκες το υπουργείο Εσωτερικών καλεί τους αδελφούς πολίτες να συμβάλουν αποτελεσματικά στη σταθερότητα και την ασφάλεια απέχοντας από διαδηλώσεις ή καθιστικές διαμαρτυρίες υπό οποιοδήποτε σύνθημα, χωρίς να έχουν λάβει την άδεια των αρχών", σύμφωνα με την ανακοίνωση που επικαλείται το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.
Το υπουργείο διευκρινίζει ότι "οι νόμοι που ισχύουν στη Συρία θα εφαρμοστούν για την προάσπιση της ασφάλειας των πολιτών και της σταθερότητας της χώρας".
Οι "νέοι της συριακής εξέγερσης" έχουν απευθύνει έκκληση από χθες για την "Παρασκευή της οργής" σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Ντεράα, το προπύργιο του κινήματος αμφισβήτησης κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ 'Ασαντ.
Στις Βρυξέλλες υψηλόβαθμος ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε σήμερα ότι μια "σημαντική συμφωνία" υπάρχει μεταξύ των Ευρωπαίων για να στείλουν ένα "σαφές μήνυμα" μέσω της επιβολής κυρώσεων στη Δαμασκό, ζητώντας το τέλος της καταστολής των διαδηλώσεων και τη διεξαγωγή διαλόγου με την αντιπολίτευση.
Λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση των πρεσβευτών των 27 χωρών μελών στις Βρυξέλλες που θα είναι αφιερωμένη στη Συρία, ο Πιέρ Βιμόν, το "δεξί χέρι" της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος για την υιοθέτηση κυρώσεων από την ΕΕ κατά των υπευθύνων της καταστολής στη Συρία.
"Αμφιβάλλω ότι θα υπάρξουν διαφωνίες μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών γιατί η καταστολή είναι τόσο εμφανής και τόσο ισχυρή" στη Συρία, δήλωσε στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο επιβολής ποινικών κυρώσεων.
Την ίδια ώρα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ζήτησε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα για τη Συρία, ύστερα από αίτημα των ΗΠΑ, να καταδικάσει την καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων και να διενεργήσει έρευνα για τα βίαια επεισόδια.
"Πρέπει ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ 'Ασαντ να λάβει ένα σαφές μήνυμα από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το γεγονός ότι η βίαιη καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων είναι απαράδεκτη και θα έχει συνέπειες", αναφέρει η ανακοίνωση του Γραφείου του Παρατηρητηρίου στη Γενεύη.
"Μια διεθνής έρευνα για την καταστολή στη Συρία θα πρέπει να αποτρέψει νέες βιαιότητες", εκτιμά η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κάνει λόγο για τουλάχιστον 300 νεκρούς από την έναρξη του κινήματος αμφισβήτησης στις 15 Μαρτίου.
Σύμφωνα με την "Επιτροπή μαρτύρων της 15ης Μαρτίου" που πρόσκειται στους διαδηλωτές, 502 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά σε όλη τη χώρα.