Archie Shepp, ο τζαζίστας που παίζει ακόμη σαξόφωνο στα 81 του [βίντεο] - iefimerida.gr

Archie Shepp, ο τζαζίστας που παίζει ακόμη σαξόφωνο στα 81 του [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

θεωρείται ένας από τους πατέρες-ιδρυτές του free jazz, τίτλο που ο ίδιος αρνείται.

Σαξοφωνίστας, συνθέτης, πιανίστας, τραγουδιστής, ποιητής, δραματουργός: Ο Archie Shepp είναι ένας ζωντανός θρύλος 81 ετών.


Γεννήθηκε στη Φλόριντα και σπούδασε πιάνο. Συνέχισε σπουδές στο πανεπιστήμιο όπου συνάντησε ποιητές και συγγραφείς και έγραψε το θεατρικό «Ο κομμουνιστής», μια αλληγορία για την κατάσταση των αφρο-αμερικανών.
Η πορεία του στην μουσική είναι συνεχής, η αναγνώρισή του παγκόσμια και η δισκογραφία του πλούσια.

Archie Shepp, ο τζαζίστας που παίζει ακόμη σαξόφωνο στα 81 του [βίντεο] | iefimerida.gr 0


O Archie Shepp αναγνωρίζεται σήμερα ως ένας από τους κύριους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των αφροαμερικανών. Σε ηλικία 81 ετών σήμερα, εξεγέρθη εναντίον του Kanye West.
«Σήμερα οι καλλιτέχνες δεν διεκδικούν. Οι νέοι μαύροι καλλιτέχνες πλούτισαν και ξέχασαν τους αγώνες της προηγούμενης γενιάς. Οταν ακούω τον Kanye West να λέει ότι οι σκλάβοι επέλεξαν να είναι σκλάβοι, αυτό το θεωρώ παράλογο. Το ραπ έβγαλε σημαντικούς καλλιτέχνες το 1990. Ευτυχώς που σήμερα απέμειναν ο Ambrose Akinmusire, ο Jason Moran και η Solange [Knowles], η μικρή αδελφή της Μπιγιονσέ που διεκδικούν πράγματα», έχει δηλώσει.

Archie Shepp, ο τζαζίστας που παίζει ακόμη σαξόφωνο στα 81 του [βίντεο] | iefimerida.gr 1


«Δεν είμαι πια αισιόδοξος, παλιά το συνήθιζα. Οταν βλέπω τη χώρα μου [ΗΠΑ], τον πρόεδρό της [Τραμπ] και τους ανθρώπους που τον στηρίζουν φοβάμαι ότι τα έχουμε χάσει όλα, ακόμη και τον ίδιο μας τον πλανήτη».
«Οταν εξελέγη ο Ομπάμα είχα αμφιβολίες για την δυνατότητα αλλαγών. Είχα πει «Ο πρόεδρος είναι μαύρος, αλλά ο Οίκος είναι Λευκός». Ο Ομπάμα ήταν ένα όμορφο πουλί, αλλά χωρίς τα κατάλληλα φτερά για να μεταφέρει άλλους. Ετσι όπως έγιναν τα πράγματα δικαιώθηκα, παρότι πιστεύω ότι και μόνο η εκλογή του είχε μια συμβολική αξία. Από τότε ο αποικιοκρατικός πόλεμος συνεχίζεται και αυτό επέτρεψε στους ρατσιστές να πουν «ΟΚ, μπορούμε τώρα να ξεσπάσουμε, ψηφίστε Τραμπ». Και σήμερα η αστυνομία έχει μεγαλύτερη εξουσία να σκοτώνει, ειδικά τους νεαρούς Μαύρους. Πιστεύω ότι τα πράγματα έγιναν χειρότερα».

Archie Shepp, ο τζαζίστας που παίζει ακόμη σαξόφωνο στα 81 του [βίντεο] | iefimerida.gr 2
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Archie Shepp τζαζ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ