Νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι η συνάντηση του Washington Group και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα νέα δεν είναι ενθαρρυντικά.
Συγκεκριμένα, οι πρώτες πληροφορίες επιβεβαιώνουν τα μηνύματα που έρχονταν ως αργά χθες το βράδυ, σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες η γερμανική πλευρά εμφανίζεται ανυποχώρητη από τις θέσεις της για περιορισμένες παρεμβάσεις στο ελληνικό Χρέος.
Εν αναμονή νέων πληροφοριών, αποκτά αυξημένο ενδιαφέρον η συνέντευξη Τύπου του εκπροσώπου του ΔΝΤ στις 4:30 μ.μ. ώρα Ελλάδας, καθώς είναι πολύ πιθανόν να αποσαφηνίσει τη στάση του Ταμείου εφεξής.
Όπως αναφέρουν κοινοτικές πηγές, «τα προγνωστικά εξαρχής δεν ήταν αισιόδοξα», συμπληρώνοντας ότι «υπάρχει ακόμα σημαντική απόσταση», αναφορικά με το ελληνικό Χρέος
Τι προσδοκούσε η Ελλάδα στο Παρίσι
Αμετακίνητη ήταν η γερμανική πλευρά από τις θέσεις της για το ελληνικό Χρέος λίγες ώρες πριν από μια ακόμα συνάντηση κορυφής, αυτή τη φορά στο Παρίσι. Οπως είχαν πει χαρακτηριστικά ευρωπαϊκές πηγές μιλώντας στο iefimerida, «δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα σε σχέση με τις τελευταίες εβδομάδες».
Σε μια προσέγγιση βήμα προς βήμα, η ελληνική πλευρά προσδοκούσε ότι τουλάχιστον θα ξεκαθάριζε το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις ότι το ΔΝΤ θα περιοριστεί σε ρόλο τεχνικού συμβούλου, αυτό θα σημάνει πρακτικά ότι η Αθήνα θα βρεθεί αντιμέτωπη εκ νέου με τη σκληρή γερμανική γραμμή.
Η εκτίμηση από πηγές κοντά στη διαδικασία ήταν ότι σε αυτή τη συνάντηση στην Πόλη του Φωτός δεν θα γινόταν η γεφύρωση του χάσματος Βερολίνου- ΔΝΤ, αλλά οι δύο πλευρές θα προσπαθούσαν να βρουν μια φόρμουλα για ένα όσο το δυνατόν πιο βελούδινο διαζύγιο με το Ταμείο, προκειμένου το σήμα που θα πάρουν οι αγορές να μην επιβαρύνει την ήδη ηλεκτρισμένη λόγω Ιταλίας κατάσταση.
Ωστόσο, ακόμα κι αυτό το εγχείρημα φάνηκε ότι δεν ήταν εύκολο, καθώς αυτό που περιμένουν οι αγορές δεν είναι το πολιτικό μήνυμα και τις διαβεβαιώσεις αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, αλλά τις Αναλύσεις Βιωσιμότητας του ελληνικού Χρέους από τους 3 βασικούς παίκτες: τον ESM, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Αν οι αποκλίσεις στις προβολές και στις προβλέψεις είναι μεγάλες, όπως όλα δείχνουν, οι αναταράξεις θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.