Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου θεωρεί ότι ο ισχύων νόμος για την άμβλωση στην Βόρεια Ιρλανδία δεν συνάδει με τους νόμους περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αρνήθηκε να λάβει επίσημη απόφαση για την νομιμότητα της σχεδόν πλήρους απαγόρευσης των αμβλώσεων στην βρετανική επαρχία επικαλούμενο διαδικαστικούς λόγους.
Ειδικότερα, η πλειοψηφία των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκρινε ότι η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βόρειας Ιρλανδίας, η οποία προσέφυγε ενώπιον της ανωτάτης δικαστικής αρχής του Ηνωμένου Βασιλείου για να κρίνει εάν η σχεδόν ολοκληρωτική απαγόρευση της άμβλωσης στην βρετανική επαρχία είναι σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «δεν έχει την αρμοδιότητα να καταθέσει τέτοιου είδους προσφυγή».
Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βόρειας Ιρλανδίας είχε ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να αποφανθεί εάν η απαγόρευση της άμβλωσης σε περίπτωση βιασμού, αιμομιξίας ή σοβαρής δυσμορφίας του εμβρύου συνάδει με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η πλειοψηφία, λοιπόν, των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου θεωρεί ότι, εάν η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βόρειας Ιρλανδίας ήταν αρμόδια, τότε το Δικαστήριο θα είχε κρίνει ότι η νομοθεσία της Βόρειας Ιρλανδίας αντιβαίνει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας και θανάσιμης, αλλά και όχι και σοβαρής, δυσμορφίας του εμβρύου.
Η νομοθεσία περί αμβλώσεων στην Βόρεια Ιρλανδία είναι από τις πλέον απαγορευτικές και κατασταλτικές στην Ευρώπη και επιτρέπει την άμβλωση μόνο σε περίπτωση σοβαρού κινδύνου για την ζωή της μητέρας, αντίθετα με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο όπου οι αμβλώσεις έχουν νομιμοποιηθεί από το 1967. Ο νόμος του 1861 που ισχύει στην Βόρεια Ιρλανδία προβλέπει επιβολή ισόβιας κάθειρξης σε περίπτωση παραβίασης.
Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου έρχεται σε μία στιγμή που οι διεκδικήσεις για φιλελευθεροποίηση της νομοθεσίας στην Βόρεια Ιρλανδία έχουν αναβιώσει μετά το δημοψήφισμα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τάχθηκε υπέρ της νομιμοποίησης της άμβλωσης.
Από την δημοσίευση του αποτελέσματος του ιρλανδικού δημοψηφίσματος, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δέχεται πιέσεις από την αντιπολίτευση, αλλά και την κυβερνητική πλειοψηφία, για να ξεκινήσει την μεταρρύθμιση της βορειοϊρλανδικής νομοθεσίας.
Ομως, η Τερέζα Μέι επιμένει ότι η αρμοδιότητα για το θέμα ανήκει στις αρχές της Βόρειας Ιρλανδίας. Και έχει έναν πολύ καλό λόγο γι΄ αυτό, αφού η ισχνή κυβερνητική της πλειοψηφία εξαρτάται από το μικρό υπερσυντηρητικό, ενωτικό, προτεσταντικό κόμμα, το DUP, το οποίο είναι κατηγορηματικά αντίθετο με οποιαδήποτε τροποποίηση του καθεστώτος των αμβλώσεων στην βρετανική επαρχία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ