Να εξομαλύνει τις σχέσεις της με όλες τις χώρες της ΕΕ και να σέβεται το διεθνές δίκαιο ζητά από την Τουρκία η Υπατη Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φεντερίκα Μογκερίνι.
Απαντώντας σε ερώτηση του Ελληνα ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη η κ. Μογκερίνι επαναλαμβάνει τα συμπεράσματά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2018, όπου καταδικάστηκαν «απερίφραστα οι συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος και υπογράμμισε την αμέριστη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο»
Ό Έλληνας Ευρωβουλευτής είχε καταθέσει γραπτή ερώτηση στην Ύπατη Εκπρόσωπο, μετά τον εμβολισμό από τουρκική ακταιωρού, πλοίου του ελληνικού Λιμενικού Σώματος, η κατασκευή του οποίου είχε συγχρηματοδοτηθεί από την ΕΕ.
Το επεισόδιο είχε γίνει στις 12 Φεβρουαρίου στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Παράλληλα, την ίδια περίοδο τουρκικά πολεμικά πλοία με «πειρατικούς ελιγμούς» εμπόδιζαν την προσέγγιση πλωτού γεωτρύπανου στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Η κ. Μογκερίνι στην απάντησή της ζητά από την Τουρκία να εξομαλύνει τις σχέσεις της με όλες της χώρες της ΕΕ. Επίσης, επαναλαμβάνει τα συμπεράσματά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2018, όπου καταδικάστηκαν «απερίφραστα οι συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος και υπογράμμισε την αμέριστη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο».
Δεσμεύτηκε επίσης πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση εκ του σύνεγγυς».
Η απάντηση Μογκερίνι
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου 2018[1], καταδίκασε απερίφραστα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος και υπογράμμισε την αμέριστη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.
Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματα του Οκτωβρίου του 2014 και τη Δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις ενέργειες και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθύμισε την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο, να τηρεί σχέσεις καλής γειτονίας, και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Επιπλέον, κατά τη σύνοδο των ηγετών στη Βάρνα, στις 26 Μαρτίου 2018, οι πρόεδροι κ. Juncker και κ. Tusk τόνισαν τη σημασία των σχέσεων καλής γειτονίας με τα κράτη μέλη, ως σημαντικής δέσμευσης στο πλαίσιο της διαδικασίας προσχώρησης, και εξέφρασαν τη συνεχιζόμενη ανησυχία τους σχετικά με τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να ασχολείται με τα ζητήματα αυτά. Η Επιτροπή παρουσίασε την αξιολόγησή της στην ετήσια έκθεσή της για την Τουρκία στις 17 Απριλίου 2018 και θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση εκ του σύνεγγυς.