Αισιοδοξία επικρατεί στην Αθήνα σχετικά με την απάντηση Ζάεφ για την κατάληξη του ονοματολογικού ενώ, όπως όλα δείχνουν, το όνομα που έχει κλειδώσει οριστικά είναι το «Republika Severna Makedonija», («Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»).
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές που μίλησαν στο iefimerida.gr την Δευτέρα και την Τρίτη υπήρξαν εντατικές τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ των επιτελείων δύο πλευρών. Οπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, το κλίμα ήταν «κατά πολύ διαφορετικό» από το περασμένο Σαββατοκύριακο όπου διεφάνη υπαναχώρηση Ζάεφ σε σχέση με τα συμπεφωνηθέντα στη Νέα Υόρκη.
Ετσι, εκτιμούν ότι μέχρι αύριο, Πέμπτη 7/6 θα υπάρξει κατάληξη στην υπόθεση με την απάντηση του Ζόραν Ζάεφ στον μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και στον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Τόσο ο πρωθυπουργός των Σκοπίων όσο και η ελληνική πλευρά γνωρίζουν άριστα ότι πιέζει ο χρόνος. Η Αθήνα υπενθυμίζει -ασκώντας έμμεση πίεση – πως αν δεν έχει υπάρξει κατάληξη μέχρι την Παρασκευή το αργότερο, τότε είναι υπαρκτός ο κίνδυνος για τους Σκοπιανούς να «χάσουν το τρένο για ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση».
Εφόσον ο κ. Ζάεφ απαντήσει και δη θετικά, τότε θα συνομιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα για να καθορίσουν τη συνάντησή τους στις Πρέσπες. Εάν δεν υπάρξουν άλλες ανατροπές, η συμφωνία θα υπογραφεί από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, όχι από τους πρωθυπουργούς.
Σε κάθε περίπτωση η πλευρά της Ελλάδας κρατά «μικρό καλάθι» υπό τον φόβο ανατροπών της τελευταίας στιγμής, λόγω των πιέσεων που δέχεται ο Ζάεφ στο εσωτερικό της χώρας και τις παλινωδίες που έχουν σημειωθεί. Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, βρέθηκε ξαφνικά σε δύσκολη θέση, μετά τη μεγάλη διαδήλωση στα Σκόπια και την επιθετική στάση του εθνικιστή προέδρου Γιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος στην ουσία απέρριψε συνολικά τον συμβιβασμό της Αθήνας και της πΓΔΜ που του παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο συμβιβασμός περιλαμβάνει τα εξής:
- Συμφωνήθηκε ότι η τελική ονομασία θα είναι η «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» (“Republika Severna Makedonija”). Κάποια στιγμή η σκοπιανή πλευρά επιχείρησε να συζητήσει ξανά το θέμα, επαναφέροντας την ονομασία «Republika Nova Makedonija» («Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας»), αλλά η ελληνική πλευρά θεώρησε ότι ανοίγει ξανά η διαπραγμάτευση, η οποία όπως προαναφέραμε έκλεισε στη Νέα Υόρκη.
- Συμφωνήθηκε η χρήση έναντι όλων (erga omnes) της τελικής ονομασίας αλλά θα δίνεται στην ΠΓΔΜ η δυνατότητα μιας μεταβατικής περιόδου, ίσως δύο ετών, προκειμένου να προχωρήσει τις αλλαγές στο Σύνταγμά της και να αφαιρεθούν οι αλυτρωτικές αναφορές. Ο κ. Νίμιτς εισηγήθηκε το λεγόμενο «χρονοδιάγραμμα εφαρμογής» στο πρότυπο της Ανατολικής Γερμανίας.
- Συμφωνήθηκαν οι αλλαγές στο σύνταγμα, που θα αφορούν πρωτίστως τη νέα ονομασία και τις αλλαγές στα άρθρα 3 και 49 που θεωρείται ότι προωθούν τον αλυτρωτισμό.