Συμφωνία συνεργασίας για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών εγκλημάτων στην Ελλάδα, συνυπέγραψαν σήμερα οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Σταύρος Κοντονής και Δημήτρης Βίτσας αντίστοιχα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Τόσκας, ο γγ του υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πέππας, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, και εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Στο πλαίσιο της ημερίδας «Οικοδομώντας μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των ρατσιστικών εγκλημάτων στο πλαίσιο της ποινικής δικαιοσύνης» που πραγματοποιείται σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής, ο κ. Κοντονής επισήμανε:
«Το ρατσιστικό έγκλημα μας αφορά όλους. Στρέφεται εναντίον της δημοκρατίας και κατά του πυρήνα της ίδιας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Η ένταση του ρατσιστικού εγκλήματος ποικίλλει, μπορεί να είναι μία εξύβριση, μία απειλή, μία σωματική βλάβη. Κατά συνέπεια, η απαξία του ρατσιστικού εγκλήματος είναι τεράστια. Η ελληνική κοινωνία που παλεύει τα τελευταία χρόνια να ξαναστηθεί στα πόδια της, εκκλήθη να σηκώσει ένα δυσανάλογο βάρος για το μέγεθος και τις δυνάμεις της, αυτό των προσφυγικών ροών. Στο θέμα αυτό, η ελληνική κοινωνία επέδειξε κι επιδεικνύει κοινωνική αλληλεγγύη, δυστυχώς όμως δεν λείπουν και στην Ελλάδα, οι ακραίες φωνές της βίας, όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου ακροδεξιοί κύκλοι μάχονται να σηκώσουν ανάστημα εξουσίας».
Ακολούθως ο κ. Κοντονής, υπογράμμισε: «Απέναντι στο ρατσιστικό έγκλημα όλες οι εξουσίες, η καθεμιά στην ανεξάρτητη λειτουργία της και από τη διακριτή θέση της στο κράτος δικαίου οφείλουν να μάχονται για την προστασία όλων των πολιτών που στοχοποιούνται, λόγω των χαρακτηριστικών τους. Η προστασία κάθε πολίτη από τη ρατσιστική βία και τον ρατσιστικό λόγο δεν αποτελεί μόνο ατομικό δικαίωμα του πολίτη αλλά και συλλογικό δικαίωμα για τη διαφύλαξη και την προστασία της ειρηνικής συνύπαρξης. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε τρία χρόνια διακυβέρνησης κάνει πράξη όσα άλλοι 40 και πλέον χρόνια εναλλασσόμενοι στη διακυβέρνηση της εξουσίας μόνο διακήρυσσαν, παρότι αρέσκονται να τοποθετούν τους εαυτούς τους στον του ευρωπαϊκού κοινωνικού φιλελευθερισμού και να παρουσιάζονται ως εκλεκτοί αντιπρόσωποι της ευρωπαϊκής κουλτούρας και της πολιτιστικής κληρονομιάς».
Ακόμη, ο υπουργός σημείωσε: «Το υπουργείο Δικαιοσύνης αποδεικνύει εμπράκτως την προσήλωσή του στην προστασία του ανθρώπου από τις διακρίσεις, τον ρατσισμό και τις προκαταλήψεις και στην εμπέδωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η συμφωνία αυτή αποτελεί μία από τις δράσεις του Ευρωπαϊκού προγράμματος το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών κι ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ. Είναι πρώτη φορά που το υπουργείο Δικαιοσύνης συμμετέχει σε πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σχεδιάσαμε την πρόταση, την υποβάλαμε στο πρόγραμμα δικαιοσύνης της ευρωπαϊκής επιτροπής. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε Ελλάδα, Ιταλία, Βουλγαρία και Πολωνία. Απώτερος στόχος των δράσεων είναι μία ολιστική προσέγγιση για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του ρατσιστικού εγκλήματος».
Ο κ. Κοντονής, αναφερόμενος στο περιστατικό με το «μπλοκάρισμα» ανάρτησης στο facebook, του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου, σχολίασε:
«Η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν άμεση εκεί που έπρεπε, στο ευρωπαϊκό συμβούλιο δικαιοσύνης, προβάλαμε αυτή την απαράδεκτη ενέργεια ως δείγμα λογοκρισίας κι ήδη μέσω του αρμοδίου επιτρόπου η ευρωπαϊκή επιτροπή αντέδρασε και χθες η εταιρεία Facebook δήλωσε ότι έκανε λάθος, εξέφρασε τη συγγνώμη του στον Έλληνα δημοσιογράφο κι επαναρτήθηκε κανονικά το δημοσίευμα». «Σήμερα στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα στην κοινωνία ότι είμαστε αποφασισμένοι να πολεμήσουμε ενάντια σε αυτούς που θεωρούν ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια έχει συγκεκριμένο χρώμα, καταγωγή, θρησκεία. Ενάντια σε αυτούς που επιθυμούν να υπονομεύσουν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Η πολιτεία λέει σύσσωμη όχι στο ρατσισμό» συμπλήρωσε καταλήγοντας ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, χαρακτήρισε «ελπιδοφόρα και θετική την πρωτοβουλία που ανέλαβε το υπουργείο Δικαιοσύνης για να οργανώσει μία συνεργασία, ώστε να γίνει εφικτή η πρόληψη κι η καταπολέμηση των ρατσιστικών εγκλημάτων». Επισήμανε: «Τέτοιες εμβληματικές πρωτοβουλίες μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν τόσο το κράτος όσο και την κοινωνία. Πιστεύω ότι οι ανθρωποκεντρικές κοινωνίες είναι η μόνη απάντηση σε αυτήν την αθλιότητα του ρατσισμού, δεδομένου ότι ο ρατσισμός δεν είναι μόνο η πιο ευτελής ιδεολογία αλλά είναι κι η πιο επικίνδυνη, διαλύει τους κοινωνικούς δεσμούς, δημιουργεί έχθρα μεταξύ των ανθρώπων και στηρίζεται στις διακρίσεις, στις διακρίσεις που είναι καταδικασμένες εδώ κι αιώνες σε σχέση με το χρώμα, την εθνικότητα, το θρήσκευμα, τις πολιτικές κι ιδεολογικές πεποιθήσεις, τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Αυτή η πρωτοβουλία η οποία ελπίζουμε θα δημιουργήσει μία αναγέννηση στον σκληρό πυρήνα του κράτους, ο οποίος πρέπει να έρθει επιτέλους σε επαφή με τα σύγχρονα φιλοσοφικά και κοινωνικά ρεύματα που αναπτύσσονται και σε αντιπαράθεση με τον ρατσισμό και την ξενοφοβία που υπάρχει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης». Πρόσθεσε: «Ως χώρα, αποτελέσαμε την εξαίρεση το 2015 και δεν κατάφερε ο ρατσισμός να πάρει την ηγεμονία μέσα στην ελληνική κοινωνία, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές κοινωνίες όπου ο ρατσισμός έγινε και κρατικός και θεσμικός κι εγκυμονεί κινδύνους για όλους μας. Κατά συνέπεια πιστεύω μία τέτοια κίνηση μπορεί πραγματικά, να βοηθήσει όχι μόνο τους θεσμούς όχι μόνο όσους υπηρετούν τους θεσμούς αλλά και την ίδια την κοινωνία να αντισταθεί σε αυτές τις θλιβερές ιδεολογίες που χωρίζουν τους ανθρώπους και τους διαιρούν. Διότι η κοινωνική αλληλεγγύη, η κοινωνική συνοχή η ίδια η δημοκρατία αποτελούν την εγγύηση της κοινωνικής ευημερίας».
Καταλήγοντας η κ. Χριστοδουλοπούλου υπογράμμισε: «Ελπίζουμε να αποτελέσουμε εξαίρεση και σήμερα σε αυτό το πεδίο και ας μπορέσουμε να εμπλουτίσουμε το κράτος δικαίου με αυτές τις ιδέες κι αυτές οι ιδέες να γίνουν πράξη κυρίως στον ευαίσθητο χώρο της απονομής της δικαιοσύνης. Ας είμαστε μία κιβωτός ανθρωπισμού, γι ακόμα μία φορά ας είμαστε η εξαίρεση για να δώσουμε το παράδειγμα σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο που βασανίζεται από τέτοιες ιδεολογίες, από τέτοιες πρακτικές».
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ