Υψηλό κίνδυνο να διαψευσθούν οι προσδοκίες του Εμμανουέλ Μακρόν για περαιτέρω εμβάθυνση της ευρωζώνης στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στα τέλη Ιουνίου, βλέπει το Bloomberg.
Το πρακτορείο θεωρεί ότι στη Σύνοδο Κορυφής απλώς θα επιβεβαιωθούν τα ήδη συμφωνηθέντα και θα αφεθούν αναπάντητα για αργότερα μεγάλα ερωτήματα, όπως έχει γίνει τόσες φορές στο παρελθόν.
Ο Γάλλος πρόεδρος θέλει μεταξύ άλλων μια πιο ομοσπονδιακή Ευρώπη, κι έναν υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης με δικό του προϋπολογισμό που θα ελέγχεται από ένα κοινοβούλιο των χωρών μελών της. Αλλά η απάντηση του Βερολίνου δεν ικανοποιεί. Στην πρώτη σφαιρική τοποθέτησή της επί των προτάσεων Μακρόν σε συνέντευξή της στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung η Άνγκελα Μέρκελ στήριξε στα λόγια την ενίσχυση της τραπεζικής Ένωσης, ενώ υποστήριξε την ιδέα ενός μικρού επενδυτικού ταμείου και κάποιων ήσσονων αλλαγών στον ΕΜΣ.
Αναφορικά με την τραπεζική ένωση π.χ. έχει μεν σημειωθεί πρόοδος από την έναρξη του φιλόδοξου εγχειρήματος με την ΕΚΤ να αποκτά τεράστιες εξουσίες επί των μεγαλύτερων τραπεζών της ευρωζώνης, με τη δημιουργία του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης και ενός Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης Τραπεζών υπό την έλεγχο του προηγούμενου, αλλά λείπουν δύο πράγματα: μια αξιόπιστη ασφάλεια, ώστε να είναι σίγουρο ότι δεν θα ξεμείνει από χρήματα το ταμείο και μια κοινή εγγύηση της ευρωζώνης για καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ, ώστε να σταματήσουν οι καταθέτες να μεταφέρουν τα χρήματά τους σε άλλες χώρες κατά τη διάρκεια μιας κρίσης.
Σε συνέντευξή του στον Φερντινάντο Τζουλιάνο του Bloomberg ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, είπε ότι τρέφει ελπίδες να προχωρήσει το πρώτο μάλλον, παρά το δεύτερο.
«Όσον αφορά στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων φαντάζομαι ότι θα αρχίσουν οι συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την πρόοδο της συνόδου», είπε προσθέτοντας ότι περιμένει συμφωνία στο θέμα της εξασφάλισης του αποθεματικού του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης Τραπεζών. Το ρόλο αυτό θα ήθελαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να τον αναλάβει ο ΕΜΣ, αλλά μέχρι σήμερα η επί της αρχής συμφωνία του 2013 δεν έχει προχωρήσει.
Αναφορικά τώρα με την πρόταση της Μέρκελ για έναν μικρό επενδυτικό προϋπολογισμό στην Ευρωζώνη, θεωρητικά θα βοηθούσε τα κλυδωνιζόμενα κράτη μέλη, τα οποία θα μπορούσαν να πάρουν δάνεια και να τα εξοφλήσουν με την παρέλευση της κρίσης. Οι αισιόδοξοι θα το θεωρούσαν ένα μικρό βήμα προς τον Κοινό Προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, που ονειρεύεται ο Μακρόν, αλλά η Γερμανίδα καγκελάριος διευκρίνισε ότι το επενδυτικό αυτό ταμείο θα πρέπει να κινείται «στην κατώτερη διψήφια κλίμακα δισ. ευρώ», άρα δεν θα παρέχει κάποια ουσιαστική βοήθεια και μάλλον πρόκειται για μια πολιτική χειρονομία σχεδιασμένη να επιτρέψει στον Μακρόν και την Μέρκελ να πουν ότι έκαναν κάποια πρόοδο.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, «παρά τον ιδεαλισμό του Μακρόν, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη δεν είναι πώς να προχωρήσει, αλλά πώς να μην κάνει βήματα πίσω» σε μια περίοδο που η νέα λαϊκιστική κυβέρνηση της Ιταλίας επιδιώκει να χαλαρώσει τους κανόνες «bail-in» -που είναι ακρογωνιαίος λίθος της τραπεζικής ένωσης-, αλλά και να υλοποιήσει δαπανηρά σχέδια που θα τορπιλίσουν τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας της νομισματικής ένωσης ενισχύοντας παράλληλα τις αντιδράσεις στο Βερολίνο για εμβάθυνση και κοινή ανάληψη ρίσκων.
Με νέες, πολιτικά εύθραυστες και άπειρες κυβερνήσεις στην Ιταλία και τη Γαλλία- φυσικούς συμμάχους του Μακρόν σε μια πιθανή αντιπαράθεση με τη Μέρκελ- και οκτώ χώρες της βόρειας Ευρώπης να βάζουν αυστηρά όρια σε νέες εξουσίες που θα εκχωρούσαν στις Βρυξέλλες, φαντάζει λίαν δύσκολο να καταφέρει, τουλάχιστον προς το παρόν, ο Γάλλος πρόεδρος να συγκεντρώσει την απαιτούμενη υποστήριξη για μια πιο φιλόδοξη μεταρρύθμιση.