Παραπαίει το σύστημα υγείας στα Ιόνια νησιά -Χωρίς προσωπικό και ασθενοφόρα - iefimerida.gr

Παραπαίει το σύστημα υγείας στα Ιόνια νησιά -Χωρίς προσωπικό και ασθενοφόρα

Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις μεγάλες ελλείψεις στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας των νησιών του Ιονίου, εν όψει της τουριστικής σεζόν, αναδεικνύει έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για όλα τα ολόκληρα Ιόνια νησιά λειτουργούν μόνο 4 κλίνες ΜΕΘ στην Κέρκυρα, ενώ εγκαταλειμμένο είναι το Κέντρο Υγείας της Ιθάκης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:

«Η τουριστική περίοδος ξεκίνησε στη χώρα μας. Στις Υγειονομικές Μονάδες (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας) που βρίσκονται σε τουριστικούς προορισμούς και μάλιστα ιδιαίτερα δημοφιλείς, αν και οι συνθήκες που επικρατούν χειροτερεύουν ημέρα με την ημέρα λόγω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, υπερπολλαπλασιάζεται η κίνηση αφού εξυπηρετούν χιλιάδες τουρίστες επισκέπτες μαζί με τους μόνιμους κατοίκους και τους μετανάστες- πρόσφυγες.

Όταν το Χειμώνα δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν και να παρέχουν ασφαλείς υπηρεσίες, πόσο μάλλον το Καλοκαίρι με τέτοια ζήτηση.

Δυστυχώς η χώρα μας στις νησιώτικες και ορεινές περιοχές είναι υγειονομικά ανοχύρωτη.

Η Κυβέρνηση δεν σέβεται τα στοιχειώδη κοινωνικά δικαιώματα των κατοίκων, να παρέχονται στον τόπο τους ασφαλείς Υπηρεσίες Υγείας, ούτε βέβαια των τουριστών που αποτελούν την βαριά βιομηχανία της χώρας.

Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις Προσωπικού και κονδυλίων. Λείπουν βασικές ειδικότητες Ιατρών, Νοσηλευτών και άλλων επαγγελμάτων υγείας με αποτέλεσμα οι Υγειονομικές Μονάδες να λειτουργούν ως Κέντρα διακομιδών. Η τραγική κατάσταση των Μονάδων Υγείας σε συνδυασμό με την διαχειριστική ανεπάρκεια του ΕΚΑΒ, φτάνει στα άκρα την κατάσταση.

Στα Κέντρα Υγείας των νησιών δεν λειτουργούν εργαστήρια με αποτέλεσμα να πλουτίζουν τα Ιδιωτικά διαγνωστικά Κέντρα. Τα ακτινολογικά μηχανήματα σε πολλά Κέντρα Υγείας είναι χαλασμένα, δεν διαθέτουν υλικά, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να κάνουν ούτε ακτινογραφία.

Η Μηχανοργάνωση των Κέντρων Υγείας ανύπαρκτη. Διαθέτουν αρχαίους υπολογιστές, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η λειτουργία τους. Πως μπορεί να λειτουργήσουν χωρίς μηχανοργάνωση Κέντρα Υγείας στα νησιά με έδρα τον Πειραιά;

Ανύπαρκτη είναι και η φύλαξη στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας των νησιών με αποτέλεσμα να έχουμε πολλές βίαιες επιθέσεις και τραυματισμένους Ιατρούς, Νοσηλευτών από άτομα με παραβατική συμπεριφορά. Καινούργια Ιατρικά μηχανήματα πανάκριβα σκουριάζουν στα Κέντρα Υγείας παροπλισμένα λόγω έλλειψης Προσωπικού.

Η καθαριότητα των Κέντρων Υγείας ανύπαρκτη λόγω έλλειψης μπάτζετ για να συναφθούν συμβάσεις εργασίας. Καθαρίζουν οι Νοσηλευτές και οι γιατροί όσο μπορούν.

Ο Ιματισμός πλένεται σε πλυντήρια που αγόρασαν με έρανο ή έφεραν από το σπίτι τους οι εργαζόμενοι (π.χ. θεσπρωτικό).

Τα Ιδιωτικά τουριστικά Ιατρεία ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο στα νησιά και κάνουν χρυσές δουλειές, χρεώνοντας κατά το δοκούν αφού δεν διαθέτουν πολλά εξ’ αυτών συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.

Περνάνε από face control τους ασθενείς και ανάλογα την οικονομική τους κατάσταση, χρεώνουν υπηρεσίες υγείας. Οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιωτικών περιοχών ζουν ένα Γολγοθά. Απευθύνονται στα Κέντρα Υγείας που δεν έχουν γιατρούς βασικών ειδικοτήτων και καταλήγουν με διακομιδές σε Νοσοκομεία των Αθηνών, της Κρήτης, της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων ή αλλού για Νοσηλεία.

Οι καθυστερήσεις πολλές φορές στοιχίζουν ζωές. Λόγω έλλειψης πληρωμάτων Ασθενοφόρων, τα ασθενοφόρα αναγκάζονται και οδηγούν οι γιατροί, Νοσηλευτές, βοηθητικό ή Διοικητικό Προσωπικό.

Τα Κέντρα Υγείας στενάζουν από την έλλειψη υγειονομικού υλικού. Ο Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, οι υποδομές βρίσκονται σε κακά χάλια λόγω έλλειψης συντήρησης. Έρανο κάνουν μεταξύ τους οι υπάλληλοι για να αγοράζουν υγειονομικό υλικό. Απευθύνονται για δωρεές στη Δημοτική αρχή, στα φαρμακεία των πόλεων, στους συλλόγους, την εκκλησία.

Κέντρα Υγείας αδυνατούν να βάλουν βενζίνη στα ρεζερβουάρ των Ασθενοφόρων, καθότι χρωστάνε στους πρατηριούχους οι οποίοι κόβουν την πίστωση. Αδυνατούν να συντηρήσουν τα Κέντρα Υγείας, να αλλάξουν ακόμη και μία βρύση που τρέχει. Δεν αντικαθιστούν ακατάλληλα πατώματα από αμίαντο (π.χ. Ναύπακτος) που είναι επικίνδυνα για τη Δημόσια Υγεία.

Στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας των νησιών αυξήθηκε κατά πολύ η ζήτηση σε υπηρεσίες λόγω των προσφύγων και μεταναστών. Επικρατεί πραγματικό χάος. Οι χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης, ασθενούν περισσότερο και επισκέπτονται τις Υγειονομικές Μονάδες. Πολλοί εξ’ αυτών επιδιώκουν να ασθενήσουν γιατί έτσι εξασφαλίζουν την προώθησή τους στην Αθήνα.

Η συνεννόηση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι αδύνατη λόγω γλώσσας. Δεν προσλαμβάνονται διερμηνείς αν και η παρουσία τους επιβάλλεται από τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία καλύπτει την πρόσληψή τους με κοινοτικά κονδύλια.

Οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ όποτε συνοδεύουν τους Ασθενείς στις Υγειονομικές Μονάδες, έχουν ιδιοκτησιακή αντίληψη για τους ασθενείς, δεν συνεργάζονται με τους γιατρούς και το προσωπικό. Ειδικά τα Καλοκαίρια που ο πληθυσμός υπερπολλαπλασιάζεται, μόνιμοι κάτοικοι, τουρίστες επισκέπτες, μεγάλος αριθμός μεταναστών και προσφύγων που κατοικούν στα hot spot που είναι σύγχρονες υγειονομικές βόμβες!!!

Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι μεταρρυθμίζει την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη.

Που είναι η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης που επαγγέλλεται η Κυβέρνηση, όταν πολλά Κέντρα Υγείας κλείνουν με αποφάσεις των ΥΠΕ το μεσημέρι λόγω έλλειψης Ιατρών, αν και έπρεπε να είναι ανοικτά 24 ώρες το 24ωρο;

Νοσηλευτικό Προσωπικό των Κέντρων Υγείας μετακινείται σε Νοσοκομεία με αποφάσεις Διοικητών των ΥΠΕ για να καλύψουν τα τεράστια κενά. Γενικοί Ιατροί, Αγροτικοί Ιατροί, Ειδικευμένοι Ιατροί των Κέντρων Υγείας, μετακινούνται επίσης στα Νοσοκομεία για να καλύψουν εφημερίες. Ως εκ τούτου τα Κέντρα Υγείας κατεβάζουν ρολά!!!

Η Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, όπως προβλέψαμε πέρυσι εξελίσσεται σε βατερλώ της Κυβέρνησης. Η προκήρυξη για την στελέχωση των ΤΟΜΥ δεν προσελκύει το ενδιαφέρον Ιατρών. Πως είναι δυνατόν να προσελκύσει το ενδιαφέρον ιατρών για δύο χρόνια σύμβαση με μισθό 1.200 ευρώ το μήνα μέσω κοινοτικών κονδυλίων; Το έτος 2014 οι ίδιοι ιατροί κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ του ιδιωτικού τους ιατρείου και την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο ΕΣΥ και επέλεξαν το Ιδιωτικό Ιατρείο.

Δεν υπάρχουν άνεργοι Γενικοί Ιατροί. Προσλαμβάνονται άμεσα σε Αγροτικά, Περιφερειακά Ιατρεία με πενταετή θητεία με 1.800ευρώ το μήνα (μισθός + εφημερίες) και μετά δικαιούνται θέση μόνιμου Ιατρού του ΕΣΥ. Γιατί λοιπόν να επιλέξουν με δύο έτη σύμβασης, να στελεχώσουν τις ΤΟΜΥ;

Η κυβέρνηση προκηρύσσει και επαναπροκηρύσσει τους διαγωνισμούς που δεν προσελκύουν το ενδιαφέρον. Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι λειτουργούν 62 από τις 239 ΤΟΜΥ που έχει εξαγγείλει. Το νούμερο είναι πλασματικό καθ’ ότι πολλές εξ’ αυτών λειτουργούν με δανεικούς ιατρούς ή χωρίς ιατρούς.

Συνεχώς μετακινούνται ιατροί από τα Κέντρα Υγείας αστικού ή αγροτικού τύπου προς τις ΤΟΜΥ. Οι μισές Μονάδες του πρώην ΕΟΠΥΥ έκλεισαν και οι άλλες μισές από Κέντρα Υγείας αστικού τύπου μετατρέπονται σε ΤΟΜΥ από την Κυβέρνηση.

Οι ΤΟΜΥ λειτουργούν ουσιαστικά ως ΚΕΠ Υγείας. Ο θεσμός του οικογενειακού Ιατρού δεν πρόκειται να λειτουργήσει όπως εξαγγέλλεται και οι Ασθενείς θα συνωστίζονται στα ΤΕΠ των εφημερευόντων Νοσοκομείων περιμένοντας ώρες στην αναμονή να εξετασθούν. Στα Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου οι ελλείψεις προσωπικού είναι τραγικές. Στις 10.000 οργανικές θέσεις υπηρετούν 3.500 και στις 7.000 θέσεις Ιατρών υπηρετούν 3.000 εκ των οποίων οι 2.000 είναι αγροτικοί ιατροί.

Οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στα νησιά είναι ανύπαρκτες. Νησιά που αποκλείονται το χειμώνα και το καλοκαίρι τα επισκέπτονται εκατομμύρια τουρίστες δεν διαθέτουν καθόλου ΜΕΘ. Για κάποια μάλιστα προβλέπονται στους Οργανισμούς των Νοσοκομείων (π.χ. στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, στη Ζάκυνθο) και δεν λειτουργούν. Έκτακτα περιστατικά αεροδιακομίζονται για χειρουργικές επεμβάσεις και νοσηλεία στην Ηπειρωτική Ελλάδα αν και μπορούσαν να αντιμετωπισθούν στα νησιά. Μόνο και μόνο για να είναι κοντά σε ΜΕΘ.

Στα νησιά των Κυκλάδων δεν λειτουργεί ούτε μία κλίνη ΜΕΘ. Αν είναι δυνατόν!!! Δεν έχουν ΜΕΘ, το Νοσοκομείο Σύρου.

Στα Δωδεκάνησα λειτουργεί ΜΕΘ μόνο στο Νοσοκομείο της Ρόδου 6 κλινών.

Στα Επτάνησα λειτουργεί μόνο η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κέρκυρας με 4 κλίνες.

Νοσοκομεία σε περιοχές με ΜΕΘ έτοιμες να λειτουργήσουν, εξοπλισμένες πλήρως, δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού (πχ το Γεν. Νοσοκομείο Χαλκιδικής).

Ήπειρος με 782 Νοσοκομειακές κλίνες, με μεγάλη πληρότητα και πληθυσμό 336.856 κατοίκους διαθέτει 29 ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ.

Κρήτη με 2.302 Νοσοκομειακές κλίνες και πληθυσμό 621.000 κατοίκους διαθέτει 38 ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ».

Πηγή: patrastimes.gr



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΣΥ Ιόνιο νοσοκομεία ασθενοφόρα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ