Σε επείγουσα διεθνή βοήθεια καλούν οι αντάρτες της Λιβύης - iefimerida.gr

Σε επείγουσα διεθνή βοήθεια καλούν οι αντάρτες της Λιβύης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Λίβυος ηγέτης των ανταρτών Καλιφά Αλ Ζαουί καλεί τη διεθνή κοινότητα σε επείγουσα βοήθεια για οπλισμό, προκειμένου όχι μόνο να υπερασπιστεί την υπό πολιορκία πόλη της Μισράτα αλλά και να περάσει στην αντεπίθεση εναντίον των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι.

«Είναι ξεκάθαρο για όλους πως πρέπει να αποδυναμώσουμε τις δυνάμεις του Καντάφι. Θέλουμε να ελευθερώσουμε την Τρίπολη και όλη τη Λιβύη. Πρέπει να περάσουμε από την άμυνα στην επίθεση» αναφέρει ο Ζαουί.

Μέχρι τώρα οι αντάρτες στη Μισράτα στηρίζονταν σε ελαφρύ οπλισμό και πυρομαχικά, είτε από στρατιώτες που πήραν το μέρος τους είτε σταλμένα απ’ τη Βεγγάζη, το άνδρο των ανταρτών στην Ανατολή.

«Το πιο σημαντικό τώρα είναι τα όπλα. Χρειαζόμαστε οπλισμό που θα είναι ικανός να μας βοηθήσει να αντεπιτεθούμε στον Καντάφι».

Η Μισράτα, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης και σε πολύ κοντινή απόσταση (210 χλμ.) από την πρωτεύουσα Τρίπολη, είναι υπό πολιορκία από τον Καντάφι, από τις 20 Φεβρουαρίου, όταν οι πολίτες της άρχισαν την εξέγερση. Μετά από δύο μήνες συνεχών συγκρούσεων τα περισσότερα που έχουν μείνει στο κέντρο της είναι ερείπια.

Ο Ζαουί αναφέρει πως οι νεκροί πολίτες της Μισράτα, εξαιρουμένων των δυνάμεων του Καντάφι, ξεπερνούν τους χίλιους. Πάνω από 4.000 είναι οι τραυματίες, ενώ εκατοντάδες έχουν απαχθεί και μεταφερθεί σε άλλες πόλεις

Έχοντας τον έλεγχο του λιμανιού, οι αντάρτες μπορούν να ανεφοδιάζονται από τη θάλασσα, επιτρέποντας στην πόλη να λειτουργεί. Όμως, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια, φάρμακα και φαγητό, τόνισε ο Ζαουί.

Υπάρχει επίσης μεγάλη ανάγκη για χρήματα. Απ’ το ξεκίνημα της εξέγερσης, οι επιχειρήσεις υπολειτουργούν και ελάχιστοι δουλεύουν υπό φυσιολογικές συνθήκες. Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων δεν έχουν πληρωθεί, και το μόνο που έχει δοθεί είναι μια μικρή ενίσχυση στις πιο φτωχές οικογένειες.

Αρκετοί κάτοικοι φοβούνται τις επόμενες κινήσεις του Καντάφι, πιστεύοντας πως θα κάνει τα πάντα για να ελέγξει την πόλη. Ο Ζαουί δεν δείχνει να ανησυχεί ιδιαίτερα, σημειώνοντας πως «αν σκεφτόμασταν τις αντιδράσεις του Καντάφι δεν θα ξεκινούσαμε ποτέ την επανάσταση. Ξεκινήσαμε, γυμνοί, χωρίς οπλισμό, έχοντας μόνο δύο επιλογές: να πεθάνουμε η να αποκτήσουμε την ελευθερία μας».

Ο ηγέτης των ανταρτών τόνισε επίσης πως οι ισχυρισμοί του Καντάφι ότι θα επιστρατεύσει τις τοπικές φυλές που ζουν γύρω απ’ την πόλη της Μισράτα να πολεμήσουν αντί του στρατού δεν ευσταθούν. Είναι ένα σχέδιο του Καντάφι για να κερδίσει χρόνο, τονίζει. Η λαϊκή βάση που υποστηρίζει τον Καντάφι απλώς δεν υπάρχει.

Η βοήθεια της Δύσης ως τώρα θεωρείται πολύ σημαντική για τους αντάρτες και ο Ζαουί εκφράζει την ευγνωμοσύνη του, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα πως οι ξένες δυνάμεις θα έχουν πρόβλημα να προμηθεύσουν με όπλα τη Λιβύη, αφού κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τις συνθήκες του ΟΗΕ. «Χωρίς αυτούς θα ήμασταν σκόνη» καταλήγει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ