New York Times: Ελληνικές ιστορίες επιχειρηματικής τρέλας - iefimerida.gr

New York Times: Ελληνικές ιστορίες επιχειρηματικής τρέλας

New York Times: Ελληνικές ιστορίες επιχειρηματικής τρέλας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με πρωτοσέλιδη ανταπόκριση από την Αθήνα, η εφημερίδα New York Times αναφέρεται στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει όποιος επιχειρηματίας προσπαθήσει να υλοποιήσει ένα επαγγελματικό πλάνο στην Ελλάδα της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς.
Συγκεκριμένα αναφέρεται στην περίπτωση ενός προγραμματιστή υπολογιστών, του 36χρονου Φώτη Αντωνόπουλου, ο οποίος θέλησε πριν από 10 μήνες να δημιουργήσει ηλεκτρονική εταιρεία πώλησης προϊόντων ελιάς. Και το άρθρο αναφέρει χαρακτηριστικά «Ευτυχώς που είχε και άλλη δουλειά»

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνόπουλο, χρειάστηκε δέκα μήνες για να συγκεντρώσει τα δεκάδες έγγραφα και σφραγίδες ώστε να λάβει τελικά την έγκριση. Όπως υπογραμμίζεται, η πιο παράξενη απαίτηση ήταν όπως τα μέλη του διοικητικού συμβούλιου της εταιρείας που ήθελε να ιδρύσει, έπρεπε, κάτι που ζητούσε το υπουργείο Υγείας, να υποβάλουν ακτινογραφία πνευμόνων και δείγμα κοπράνων, καθώς επρόκειτο για επιχείρηση τροφίμων.

«Γελάω πλέον με όλα αυτά», δήλωσε ο κ. Αντωνόπουλος, προσθέτοντας ότι «αλλά, δεν θα ήταν τόσο αστεία, αν ήδη δεν είχα μία τόσο καλοπληρωμένη εργασία. Θα ήταν ο απόλυτος εφιάλτης. Αυτό που συνέβη σε εμάς δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Αυτό γίνεται με όλους όσους προσπαθούν να ξεκινήσουν μία εταιρεία και είναι πολύ απογοητευτικό».

Επίσης, στο δημοσίευμα προβάλλεται η εκτίμηση ότι ο κ. Αντωνόπουλος ήλπιζε ότι η «OliveShop.com» θα μπορούσε να αποτελέσει «περίπτωση-παράδειγμα», δείχνοντας στους νέους Έλληνες, κυρίως όσους έχουν άνεση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ότι δεν θα πρέπει να εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να βρουν δουλειά.

Ο κ. Αντωνόπουλος δήλωσε στην «Νιου Γιορκ Τάιμς» ότι κάποια στιγμή δέχθηκε μία τεράστια παραγγελία από τη Δανία, αλλά οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τη συναλλαγή ήταν τόσο μεγάλες που αποφάσισαν να μην προχωρήσουν. Αντίθετα, όπως είπε, για να διεκπεραιωθεί μία ανάλογη παραγγελία από τις ΗΠΑ και να λάβουν την έγκριση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής χρειάστηκε μόνο ένα 24ωρο, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Έγιναν όλα διαδικτυακώς. Στην Ελλάδα, τίποτε δεν μπορεί να γίνει με αυτό τον τρόπο».

Καταλήγοντας, υποστήριξε ότι «το δείγμα κοπράνων δεν μπορεί να είναι το επίκεντρο της ιστορίας. Εμείς τα καταφέραμε».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της νεοϋορκέζικης εφημερίδας, οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα, που βρίσκεται στην τέταρτη χρονιά οικονομικής ύφεσης, είναι πρόθυμοι να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα, όπως σημειώνεται, προσθέτοντας ότι το 2011, τουλάχιστον 68.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκλεισαν στη χώρα και περίπου 135.000 θέσεις εργασίας, που συνδέονταν με αυτές εξαφανίστηκαν, ενώ και για φέτος οι προβλέψεις είναι ζοφερές. Και αυτό γιατί, επισημαίνεται χαρακτηριστικά, παρά τις επανειλημμένες κυβερνητικές υποσχέσεις για βελτίωση της κατάστασης, το κλίμα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στη χώρα «παραμένει απαράδεκτο».

Το δημοσίευμα επικαλείται πρόσφατη ανάλυση της εταιρείας «McKinsey & Company» ότι η ελληνική οικονομία «υποφέρει χρονίως, λόγω των μη ευνοϊκών προϋποθέσεων που ισχύουν για την ανάπτυξη επιχειρήσεων». Σχετικά, καταγράφεται η άποψη του Βασίλη Κορκίδη, προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, για τις νέες επιχειρήσεις, που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης υπό την ονομασία «one-stop shop», το οποίο όμως και αυτό προϋποθέτει την υποβολή 10 δημοσίων εγγράφων. «Ο,τι και αν μου πείτε, θα το πιστέψω. Τα έχω δει όλα», είπε σχετικά ο κ. Κορκίδης, υποστηρίζοντας ότι «μέρος του προβλήματος του κ. Αντωνόπουλου ήταν η απροθυμία του να πληρώσει το "γρηγορόσημο", για τις απαραίτητες δηλαδή δωροδοκίες ώστε να προχωρήσουν τα αιτήματά του».

Μπορείτε να διαβάσετε όλο το άρθρο εδώ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ