Το «μαχαίρι» στις συντάξεις από 1/1/2019, τα προαπαιτούμενα και οι «ουρές» που θα έρθουν προς ψήφιση στο πολυνομοσχέδιο τις επόμενες μέρες, καθώς και το... θολό τοπίο στο θέμα του χρέους, προκαλούν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση.
Η πρωτοβουλία για τη συλλογή υπογραφών την προηγούμενη εβδομάδα, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση, θορύβησε αρκετά τα ηγετικά κλιμάκια της κυβέρνησης. Για τον λόγο αυτό σήμερα θα... παρελάσουν προς ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όλοι οι «εμπλεκόμενοι» υπουργοί.
Εκτός από το οικονομικό επιτελείο και τους κ. Τσακαλώτο, Χουλιαράκη, το «παρών» θα δώσουν και οι υπουργοί Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, Υγείας Ανδρέας Ξναθός, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος.
Το πολιτικό μήνυμα που στέλνουν οι βουλευτές είναι ότι, επειδή πρόκειται για το τελευταίο πακέτο μέτρων, θέλουν να γνωρίζουν πώς θα πορευθούν την «επόμενη μέρα», καθώς, όπως λένε, «πρέπει να πάμε με σχέδιο και όχι αιφνιδιασμούς».
Ανάβουν φωτιές οι συντάξεις
Το κλίμα στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, σύμφωνα πάντα με τα όσα λένε οι ίδιοι οι βουλευτές, είναι ότι υπάρχει δυσπιστία ως προς τα όσα αφήνουν να... αιωρούνται ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις. Και ο μεγαλύτερος φόβος τους, όπως λένε στο iefimerida, είναι ότι στο τέλος «και πάλι θα βγούμε ζημιωμένοι». Ανάλογη ενημέρωση αξιώνουν και ως προς τις εξελίξεις για το αφορολόγητο, όπως και για το πότε ακριβώς θα... ενεργοποιηθούν οι δράσεις-υποσχέσεις που εντάσσονται στο ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού.
Αγωνία για χρέος και πλεονάσματα
Ως προς το ζήτημα του ελληνικού χρέους, τέλος, που επηρεάζει άμεσα τα πλεονάσματα, περιμένουν επίσημη ενημέρωση από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για το πού βρίσκονται οι συζητήσεις και το τι μέλλει γενέσθαι με το ΔΝΤ. Ενώ, με φόντο τις αναταράξεις στην Ιταλία, αναμένουν απαντήσεις για το αν θα υπάρξει «μαξιλάρι» ρευστότητας και τα περί πιστοληπτικής γραμμής στα οποία η κυβέρνηση λέει «όχι».
Με δεδομένη τη στόχευση για σταθερή και διαρκή πρόσβαση στις αγορές χρήματος, τους απασχολεί το ύψος των επιτοκίων, ενώ, όπως λένε στο iefimerida, «το ερώτημα είναι αν η έξοδος θα επηρεάσει ουσιαστικά την τσέπη του Έλληνα».