Το επίσημο τηλεφώνημα του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ περιμένουν στο Μαξίμου, με τους διαύλους επικοινωνίας Αθήνας-ΠΓΔΜ να παραμένουν όλες αυτές τις μέρες ανοικτοί.
Κυβερνητικές πηγές μιλούν στο iefimerida και αναφέρουν πως «το βασικό είναι αν ο κ. Ζάεφ θα αποδεχτεί τον κορμό της συμφωνίας, έτσι όπως συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα».
Παρά την πρόσκαιρη απογοήτευση του περασμένου Σαββατοκύριακου, πηγές με γνώση των συζητήσεων αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνομιλήσουν οι δύο πρωθυπουργοί τα επόμενα 24ωρα ώστε ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο να βγει «λευκός καπνός».
Δυο σημαντικές παράμετροι και δύο σύνοδοι κορυφής, διαμορφώνουν την ευνοϊκή συγκυρία αλλά και το χρονικό ορίζοντα, για λύση μέσα σε σύντομο διάστημα.
Από τη μια οι επιδιώξεις και τα οφέλη των δύο κρατών από μια συμβιβαστική λύση, και από την άλλη οι επιδιώξεις Αμερικανών και Ευρωπαίων να διευρύνουν το “status ασφάλειας» σε Αλβανία και ΠΓΔΜ με ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, δημιουργούν καλές προϋποθέσεις αλλά και διπλωματικές πιέσεις για μετατοπίσεις μέχρι τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στο τέλος του μήνα.
Η Αθήνα έχει ήδη αποδεχτεί να υποστηρίξει την ΠΓΔΜ για έναρξη της διαδικασίας ένταξης στο ΝΑΤΟ και χορήγηση ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι τα Σκόπια να αποδεχτούν την «erga omnes» χρήση του νέου ονόματος, όπως αυτή περιγράφεται στο 20 σελίδων κείμενο της συμφωνίας που αναμένει τις υπογραφές των πρωθυπουργών.
Το παρασκήνιο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θέλει ορισμένες λεπτομέρειες σε τεχνικά ζητήματα που «πρέπει να διευθετηθούν σε διπλωματικό και τεχνικό επίπεδο» να αποτελούν και το τελευταίο εμπόδιο. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται αρκετά αισιόδοξη και αυτό που αντιλαμβάνεται κανείς είναι ότι η δυναμική της διαπραγμάτευσης δεν πρόκειται να ανακοπεί.
Κλειδώνει το Severna Makedonija
«Για το όνομα δεν θα μιλήσω» είπε ο κ. Κοτζιάς, όταν ρωτήθηκε αν ισχύει η είδηση ότι κλειδώνει το όνομα Βόρεια Μακεδονία. Ο ίδιος αρνήθηκε να προχωρήσει σε περαιτέρω λεπτομέρειες και δεν επιβεβαίωσε, ούτε όμως και διέψευσε. Παρά παρέπεμψε στις επίσημες ανακοινώσεις.
Ο υπουργός εξωτερικών υποστήριξε ότι είναι στο τραπέζι το «ΒΟΡΕΙΑ», το «ΝΕΑ», και το «ΑΝΩ» Μακεδονία ως συνθετικά του νέου ονόματος και επιτέθηκε στη ΝΔ επειδή σήμερα κατηγορεί την κυβέρνηση, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν επί ΝΔ, είχε γίνει αποδεκτό από την Αθήνα, το όνομα MAKEDONIA-SKOPIE.
Μάλιστα ο κ.Κοτζιάς με μια βαρύτατη αιχμή ανέφερε ότι τα πρακτικά εκείνης της φάσης των διαπραγματεύσεων τα βρήκε ο ίδιος μέσω ΟΗΕ καθώς δεν υπήρχαν αντίγραφα στο ΥΠ.ΕΞ.
Περιμένουν τα συλλαλητήρια
Στο κυβερνητικό επιτελείο, ένας παράγοντας που λαμβάνουν υπόψιν τους είναι και τα συλλαλητήρια, τα οποία μπορεί να μην τα σπουδαιολογούν, ούτε όμως και τα υποβαθμίζουν. «Αναγνωρίζουμε το ιερό δικαίωμα του οποιουδήποτε να κινητοποιείται, να διαδηλώνει, να εκφράζει την αντίθετή του, την επιφύλαξή του, την απόρριψή του στην κυβερνητική πολιτική ή σε οποιαδήποτε άλλη πολιτική. Αλλά, από εκεί και πέρα, υπάρχει μια εθνική γραμμή, την οποία υπηρετούμε, με τη διαπραγμάτευση που έχουμε κάνει τους τελευταίους τέσσερις μήνες», δήλωσε χαρακτηριστικά (ραδιόφωνο 24/7) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Με...ευλογίες και του Βαρθολομαίου
Η λύση στο ονοματολογικό, τέλος, θα έχει και τις...ευλογίες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου αφού σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα εμφανίστηκε θετικός για λύση. Ενώ ανέφερε ότι θα λύσει τους επόμενους μήνες το θέμα του αυτοκέφαλου της εκκλησίας των Σκοπίων με την καινούργια ονομασία τους. Ενώ ο πρωθυπουργός, στάθηκε στην ορθόδοξη πίστη των κατοίκων της ΠΓΔΜ, όπως και των Ελλήνων.
Ρεπορτάζ: Στέλλα Α.Γκαντώνα, Χρήστος Τσιγουρής