Η πολιτική του Αλέξη Τσίπρα, να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια και με την οικονομία σε ανάπτυξη, επιβεβαιώνεται ήδη αρκετά πριν από τον Αύγουστο του 2018.
Αυτό τόνισε σε συνέντευξή του στην πορτογαλική εφημερίδα Diario de Noticias, o Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψής του στη Λισαβόνα (3 κ 4/6/2018).
Ο κ. Βούτσης επισήμανε ότι πλέον, όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και παράγοντες προεξοφλούν απολύτως ότι για τη χώρα κλείνει το πρόγραμμα στα τέλη Αυγούστου του 2018.
Αναφερόμενος στις προηγούμενες συγκρούσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς, ο κ. Βούτσης σημειώνει ότι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, κορυφαίοι αξιωματούχοι των θεσμών παραδέχονται όχι μόνο σειρά λαθεμένων «θεραπειών» και αντίστοιχων επίσης λαθεμένων προβλέψεων και χρονοδιαγραμμάτων εκ μέρους τους, κυρίως του ΔΝΤ, που αφορούσαν το πρώτο και το δεύτερο πρόγραμμα, αλλά πλέον ορισμένοι λένε ευθαρσώς ότι η χώρα μας «πιέστηκε να πέσει από τα βράχια» επειδή έπρεπε να σωθούν οι γαλλογερμανικές τράπεζες και γι' αυτό αρνήθηκαν το απαραίτητο γενναίο κούρεμα του χρέους πριν να υπάρξει οποιαδήποτε, ήπια σε κάθε περίπτωση, δημοσιονομική προσαρμογή στη βάση προγράμματος.
Ο πρωθυπουργός, πρόσθεσε, ηγήθηκε μιας σύγκρουσης με αυτές τις νοοτροπίες και τις πρακτικές σε ευρωπαϊκή κλίμακα και στο όνομα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά τουλάχιστον και των χωρών του Νότου.
Η σύγκρουση που υπήρξε στη βάση δυσμενών συσχετισμών δυνάμεων σε βάρος της χώρας μας οδήγησε σε εκβιαστικές οριακές καταστάσεις για την ίδια την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και για ακόμη πιο σκληρή επιβολή λιτότητας και επιτήρησης.
Ο συμβιβασμός που έγινε με την τρίτη συμφωνία-μνημόνιο με τους θεσμούς έτυχε της λαϊκής εκλογικής έγκρισης και μιας ευρείας κοινωνικής ανοχής από τότε μέχρι σήμερα, παρ' ότι η κοινωνία βρίσκεται ακόμα σε δεινή δοκιμασία από την οχτάχρονη περιπέτεια. Νομίζω πως η πολιτική του πρωθυπουργού να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια και με την οικονομία σε ανάπτυξη, επιβεβαιώνεται ήδη αρκετά πριν από τον Αύγουστο του 2018, τόνισε ο κ. Βούτσης.
Ο κ. Βούτσης δήλωσε μη αισιόδοξος για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «κυρίως μετά τα αποτελέσματα του εκλογικού κύκλου σε μεγάλες χώρες μέσα στο 2017 και την ανασύνταξη των δυνάμεων της ξενοφοβικής ακροδεξιάς, τη συγκρότηση και την πολιτική των χωρών του Βίσεγκραντ, την ατολμία και την επιλεκτικότητα στο να αντιμετωπιστούν τα αδιέξοδα της κρίσης σε καίριους τομείς».
Ερωτηθείς για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ (antiga república jugoslava da Macedónia στην εφημερίδα) είπε ότι αυτό το ζήτημα έπρεπε να έχει επιλυθεί εδώ και χρόνια στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας, που είναι και η μόνη εφικτή λύση.
Σύμφωνα με τον κ. Βούτση η αλλαγή κυβέρνησης στη γειτονική μας χώρα, αλλά και η αποφασιστικότητα της κυβέρνησής μας για ομαλοποίηση των σχέσεων με τους γείτονες, μας έδωσαν τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες φαίνεται ότι καταλήγουν σε αίσιο αποτέλεσμα προς όφελος και των δύο χωρών αλλά και ευρύτερα της σταθερότητας σε ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη.
Τέλος, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε ότι αντιφατική προς τη χώρα μας συμπεριφορά (της Τουρκίας) εμπεριέχει κινδύνους και γι' αυτό υπογραμμίζουμε τη σημασία του σεβασμού των διεθνών συμβάσεων και των συμφωνιών ανάμεσα στις δύο χώρες.
Σχετικά με τους οκτώ Τούρκους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, είπε ότι «το ζήτημα υπάγεται στην αρμοδιότητα των ελληνικών δικαστηρίων. Σας υπενθυμίζω ότι στην Ελλάδα υπάρχει αυστηρός κανόνας διάκρισης των εξουσιών. Η περίπτωση αυτή δεν σχετίζεται με κανένα τρόπο με την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι κρατούνται από την Τουρκία παρανόμως εδώ και τρεις περίπου μήνες, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Την κράτηση αυτή έχει καταδικάσει και η ΕΕ».
Κατά την επίσκεψή του στην Πορτογαλία, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νικ. Βούτσης, είχε προγραμματισμένες συναντήσεις με τον ομόλογό του, πρόεδρο της Συνέλευσης της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας, Eduardo Ferro Rodrigues, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας, Marcelo Rebelo de Sousa, τον Πορτογάλο υπουργό Εξωτερικών, Augusto Santos Silva, (αντικαθιστά στα καθήκοντά του τον πρωθυπουργό António Costa) και άλλους επισήμους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ