ΙΟΒΕ: Η προοπτική περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο κλονίζει την καταναλωτική εμπιστοσύνη - iefimerida.gr

ΙΟΒΕ: Η προοπτική περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο κλονίζει την καταναλωτική εμπιστοσύνη

Μειώνεται η καταναλωτική εμπιστοσύνη/Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Ψαλιδίζονται» οι προσδοκίες των νοικοκυριών τόσο για την οικονομική τους κατάσταση όσο και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας στο επόμενο διάστημα ενώ οι Ελληνες καταναλωτές παραμένουν οι πλέον απαισιόδοξοι στην ΕΕ.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη, που καταγράφει το ΙΟΒΕ, επιδεινώθηκε μετά από ένα τρίμηνο ανάκαμψης, με το 61% να προβλέπει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας και το 58% να περιμένει επιδείνωση της κατάστασης του νοικοκυριού τους.

Ως προς την πρόθεση αποταμίευσης τα ποσοστά είναι εξαιρετικά απογοητευτικά αφού ο δείκτης υποχωρεί σημαντικά τον Μάιο, με το 89% των νοικοκυριών να μη θεωρεί καθόλου πιθανή την αποταμίευση στον επόμενο χρόνο. Μόλις το 9% (από το 11% που καταγράφηκε τον περασμένο μήνα) θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο δωδεκάμηνο.

Η σταθεροποίηση του διαθέσιμου εισοδήματος σε χαμηλά επίπεδα και η προοπτική για πιέσεις στα επίπεδα των συντάξεων και φορολογίας είναι εύλογο πως λειτουργεί αρνητικά, παρά τη σταδιακή αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας εξηγεί το ΙΟΒΕ στο μηνιαίο δελτίο ερευνών Οικονομικής Συγκυρίας για τον Μάιο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ΙΟΒΕ, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε τον Μάιο χαμηλότερα σε σύγκριση με τον Απρίλιο, στις -51 (από -48,8) μονάδες, αισθητά υψηλότερα πάντως έναντι του αντίστοιχου περυσινού επιπέδου (-69,7 μονάδες).

Η επιδείνωση των προσδοκιών, προέρχεται κυρίως από τις προβλέψεις για την κατάσταση της χώρας, καθώς στις υπόλοιπες παραμέτρους του δείκτη δε σημειώνονται ιδιαίτερες μεταβολές. Καθώς ολοκληρώνεται το τρέχον Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής η αβεβαιότητα για το μετά-προγραμματικό περιβάλλον και τα χαρακτηριστικά του παραμένει.

Ο τρόπος και ο βαθμός αξιολόγησης της δημοσιονομικής και μεταρρυθμιστικής πολιτικής μετά τον Αύγουστο, το εάν θα υπάρχει προαιρετικά η δυνατότητα άντλησης ρευστότητας από τους εταίρους και πιστωτές, τα μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, είναι θέματα στα οποία ακόμα δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Τις προσδοκίες για την κατάσταση εγχωρίως στον επόμενο χρόνο ίσως επιδεινώνουν και άλλες πολιτικές εξελίξεις, όπως σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, π.χ. στις σχέσεις με την Τουρκία.

Οριακή ανάκαμψη στο οικονομικό κλίμα

Πάντως το οικονομικό κλίμα έχει οριακή ανάκαμψη. Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος συνεχίζει την ήπια ανοδική τάση του και διαμορφώνεται τον Μάιο στις 104,2 μονάδες (από 103,6 τον Απρίλιο), επανερχόμενος στο επίπεδο του Φεβρουαρίου.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης των επιμέρους δεικτών των επιχειρηματικών προσδοκιών στις Υπηρεσίες και τις Κατασκευές, ενώ αντίθετα η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχωρεί.

Η άνοδος του δείκτη είναι συμβατή με τις τρέχουσες εξελίξεις στην οικονομία, όπου καταγράφεται συνολικά ήπια μεγέθυνση, με σχετικά ισχυρότερη δυναμική στους εξωστρεφείς κλάδους.

Αναλυτικότερα:

  • στη Βιομηχανία, το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση επιδεινώνεται, ενώ το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώνεται, με τις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες να παραμένουν αμετάβλητές
  • στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων, αλλά και εκείνες για την απασχόληση βελτιώνονται
  • στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνονται σημαντικά, οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους ενισχύονται, όμως ο δείκτης του ύψους των αποθεμάτων αυξάνεται, γεγονός που υποδηλώνει λιγότερες ρευστοποιήσεις
  • στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων και την τρέχουσα ζήτηση ενισχύονται, ενώ αντίθετα οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της επιδεινώνονται ελαφρά.
    .
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ νοικοκυριά ΙΟΒΕ οικονομικό κλίμα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ