«Η ΝΔ άλλες φορές υπερβάλλει, άλλες διαστρεβλώνει και σίγουρα μονίμως επιλέγει να ξεχνά τι γινόταν κατά τη δική της διακυβέρνηση», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ΝΔ «σπέρνει τρόμο στον απλό πολίτη και το επιλέγει για να αποφύγει να τοποθετηθεί σε άλλους τομείς, ακριβώς επειδή δεν έχει προτάσεις. Όπως για παράδειγμα το “γαλάζιο πρόγραμμα” για την οικονομία που δεν υπάρχει, γιατί είναι μια πρόταση επί της ουσίας Laissez-faire. Μια πρόταση χωρίς κράτος, να αφήσουμε τα πράγματα να κινηθούν μέσω αυτοματισμών. Αυτό όλοι γνωρίζουμε ότι ευνοεί τους έχοντες και κατέχοντες κι όχι το φτωχό κόσμο, δηλαδή, αυτούς που θέλουν να υπάρχει κράτος, να λειτουργούν αξιοπρεπώς δημόσια νοσοκομεία, να παρέχεται ουσιαστική δημόσια παιδεία, γενικότερα να υπάρχει κοινωνική προστασία. Σε καμιά χώρα του κόσμου δεν απαντάται το νεοφιλελεύθερο παράδειγμα που προτάσσει ο κ.Μητσοτάκης», σημείωσε ο Νίκος Τόσκας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο».
Ερωτηθείς για την αντίδραση της Αστυνομίας στη δράση του “Ρουβίκωνα”, ο κ.Τόσκας υπογράμμισε ότι «υπάρχουν πάνω από 100 περιπτώσεις στις οποίες οδηγήθηκαν στα δικαστήρια μέλη της ομάδας αυτής. Αυτή είναι η πρακτική που εφαρμόζεται σε παραβατικές συμπεριφορές. Προσπαθούμε να συλλαμβάνουμε όσους εκτρέπονται και παραβαίνουν το νόμο, και τους οδηγούμε στη Δικαιοσύνη» και πρόσθεσε ότι «αν ο κ.Μητσοτάκης θέλει να υλοποιήσει αυτό που άφησε να εννοηθεί με δηλώσεις του ότι θα αλλάξει το νόμο, ότι θα θεσπίσει “ιδιώνυμο” αν κατάλαβα καλά, τότε θα πρέπει να προβληματιστούμε όλοι για τις πρακτικές που πρεσβεύει και πιθανόν για θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές που θα θιχτούν», υπογράμμισε και έφερε ως παράδειγμα ότι «και έξω από τον Λευκό Οίκο πετούν χαρτάκια σε διαμαρτυρίες, αλλά δεν συλλαμβάνονται».
Σε ερώτηση εάν επιχειρεί η Αστυνομία στα Εξάρχεια, ο Νίκος Τόσκας απάντησε: «Αναλογιστείτε τι γινόταν στα Εξάρχεια την εποχή της διακυβέρνησης από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Πόσες αστυνομικές επιχειρήσεις έγιναν για την αντιμετώπιση κυκλωμάτων ναρκωτικών τότε και πόσες τώρα, αλλά και πόσοι είχαν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη τότε και τώρα. Η πραγματικότητα είναι ότι τώρα μπαίνει η αστυνομία στα Εξάρχεια και τώρα γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια. Η προσπάθειά μας, από τις πρώτες ημέρες που ήρθα στο υπουργείο, ήταν να χτυπήσουμε τα κυκλώματα ναρκωτικών στην περιοχή και είχαμε επιτυχίες. Έγιναν πέντε επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι τρεις μεγάλες. Εστιάζουμε στα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών γιατί αυτά τροφοδοτούν και άλλες παραβατικές καταστάσεις».
Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη σύνδεση της δράσης ακροδεξιών και των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, ο Νίκος Τόσκας σημείωσε ότι «η ακροδεξιά που τώρα κάνει παρέλαση και πλειοδοσία ήταν πάντα με τους εισβολείς. Την περίοδο του '40 ήταν με τους Γερμανούς, με τους Ιταλούς και τους Βούλγαρους που είχαν εισβάλει στην χώρα. Και τώρα έρχονται οι Ακροδεξιοί για να παρουσιαστούν ως υπερασπιστές εθνικών θεμάτων; Η ΝΔ πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της σε σχέση με αυτούς κι όχι να “χαϊδεύει” αυτιά».
Η συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα:
-Κύριε Υπουργέ, υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας ή εκτιμάτε ότι είναι «εκτός ελληνικής πραγματικότητας» η αντιπολίτευση που σας ασκεί σκληρή κριτική;
«Η κριτική πέρα από καλοδεχούμενη είναι και χρήσιμη. Αλλά για να είναι εποικοδομητική πρέπει να στηρίζεται σε στοιχεία, σε μετρήσεις, σε στατιστικά. Αυτή είναι σοβαρή βάση μέτρησης. Όμως, η ΝΔ άλλες φορές υπερβάλλει, άλλες διαστρεβλώνει και σίγουρα μονίμως επιλέγει να ξεχνά τι γινόταν κατά τη δική της διακυβέρνηση. Εμείς μιλάμε με στοιχεία για τότε και για τώρα, αλλά και εντοπίζουμε τα προβληματικά σημεία στα οποία επικεντρωνόμαστε. Αυτός νομίζω ότι είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να αξιολογούμε σοβαρά τις καταστάσεις».
-Είναι όμως χωρίς βάση η διαρκής κριτική στα ζητήματα της ασφάλειας του πολίτη από την ΝΔ;
«Είναι προφανές: Σπέρνει τρόμο στον απλό πολίτη και το επιλέγει για να αποφύγει να τοποθετηθεί σε άλλους τομείς, ακριβώς επειδή δεν έχει προτάσεις. Όπως για παράδειγμα το “γαλάζιο πρόγραμμα” για την οικονομία που δεν υπάρχει, γιατί είναι μια πρόταση επί της ουσίας Laissez-faire. Μια πρόταση χωρίς κράτος, να αφήσουμε τα πράγματα να κινηθούν μέσω αυτοματισμών. Αυτό όλοι γνωρίζουμε ότι ευνοεί τους έχοντες και κατέχοντες κι όχι το φτωχό κόσμο, δηλαδή, αυτούς που θέλουν να υπάρχει κράτος, να λειτουργούν αξιοπρεπώς δημόσια νοσοκομεία, να παρέχεται ουσιαστική δημόσια παιδεία, γενικότερα να υπάρχει κοινωνική προστασία. Σε καμιά χώρα του κόσμου δεν απαντάται το νεοφιλελεύθερο παράδειγμα που προτάσσει ο κ.Μητσοτάκης».
-Aιφνιδιασμός ή ανοχή στη δράση του Ρουβίκωνα;
«Πάλι θα μιλήσω με αριθμούς. Υπάρχουν πάνω από 100 περιπτώσεις στις οποίες οδηγήθηκαν στα δικαστήρια μέλη της ομάδας αυτής. Αυτή είναι η πρακτική που εφαρμόζεται σε παραβατικές συμπεριφορές. Προσπαθούμε να συλλαμβάνουμε όσους εκτρέπονται και παραβαίνουν το νόμο, και τους οδηγούμε στη Δικαιοσύνη. Από εκεί και πέρα αν ο κ.Μητσοτάκης θέλει να υλοποιήσει αυτό που άφησε να εννοηθεί με δηλώσεις του ότι θα αλλάξει το νόμο, ότι θα θεσπίσει “ιδιώνυμο” αν κατάλαβα καλά, τότε θα πρέπει να προβληματιστούμε όλοι για τις πρακτικές που πρεσβεύει και πιθανόν για θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές που θα θιχτούν. Θυμίζω ότι και έξω από τον Λευκό Οίκο πετούν χαρτάκια σε διαμαρτυρίες, αλλά δεν συλλαμβάνονται».
-Στα Εξάρχεια, επιχειρεί η Αστυνομία;
«Θα πρότεινα να αναλογιστείτε τι γινόταν στα Εξάρχεια την εποχή της διακυβέρνησης από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Πόσες αστυνομικές επιχειρήσεις έγιναν για την αντιμετώπιση κυκλωμάτων ναρκωτικών τότε και πόσες τώρα, αλλά και πόσοι είχαν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη τότε και τώρα. Η πραγματικότητα είναι ότι τώρα μπαίνει η αστυνομία στα Εξάρχεια και τώρα γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια. Η προσπάθειά μας, από τις πρώτες ημέρες που ήρθα στο υπουργείο, ήταν να χτυπήσουμε τα κυκλώματα ναρκωτικών στην περιοχή και είχαμε επιτυχίες. Έγιναν πέντε επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι τρεις μεγάλες. Εστιάζουμε στα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών γιατί αυτά τροφοδοτούν και άλλες παραβατικές καταστάσεις».
-Υπάρχει δηλαδή αλλαγή ως προς τον τρόπο δράσης της αστυνομίας;
«Το κύριο πρόβλημα στα Εξάρχεια το δημιουργούν κάποιοι «μπαχαλάκηδες», οι οποίοι παρουσιάζονται δήθεν ως επαναστάτες, αλλά συνδέονται ή χρησιμοποιούνται από κυκλώματα εμπορίας ναρκωτικών. Συνδέονται και -εκούσια ή ακούσια- αυτά υπερασπίζονται. Εκεί έχουμε επικεντρωθεί, ώστε η Αστυνομία να τεκμηριώσει τις εκτιμήσεις με στοιχεία και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Μη νομίζετε ότι είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Εργαζόμαστε μεθοδικά ώστε να έχουμε αποτελέσματα, ειδικά για όσους προκαλούν έκτροπα και με τις πράξεις τους προσπαθούν να εμποδίσουν τις προσπάθειες εξουδετέρωσης κυκλωμάτων ναρκωτικών. Από εκεί και πέρα οφείλουμε να προστατεύουμε τους κατοίκους στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Οι οδηγίες προς την Αστυνομία είναι να βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων και να δρα άμεσα ακόμα κι αν υπάρχουν εμπόδια».
-Πιστεύετε ότι θα παίξει ρόλο στις εκλογές το αίσθημα της ασφάλειας για τον κάθε πολίτη;
«Το αίσθημα ασφάλειας πάντα παίζει ρόλο. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, που διάφορες χώρες στην Ευρώπη έχουν να αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα σε συχνή βάση. Οι πολίτες επιζητούν όλο και περισσότερη ασφάλεια. Επιδίωξή μας είναι τα στελέχη της Αστυνομίας μέχρι τον τελευταίο Αστυφύλακα να λειτουργούν με επαγγελματισμό, να βρίσκονται δίπλα στον πολίτη. Η Αστυνομία σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε ως ρουσφετολογικός μηχανισμός ή μηχανισμός καταστολής. Εμείς, κοντά στα τρία χρόνια τώρα, προσπαθούμε να αλλάξουμε συμπεριφορές και νοοτροπίες. Να είναι μια αστυνομία πιο φιλική στον πολίτη και πιο αποτελεσματική. Υπάρχουν βεβαίως αντιδράσεις από συντεχνίες και «ανταρτοπόλεμος» από συμφέροντα, όμως, προχωράμε σε αυτή τη κατεύθυνση. Η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος παραμένει η κύρια προσπάθειά μας και έχετε δει μεγάλες επιτυχίες, οι οποίες κάποτε δεν υπήρχαν. Τώρα υπάρχουν σχεδόν σε καθημερινή βάση επιτυχίες και έρχονται έπειτα από συστηματική προσπάθεια και επιμονή».
-Πόσο σας τρόμαξε η επίθεση στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης;
«Με φοβίζει κάθε προπηλακισμός δημόσιου προσώπου ή προσώπου με θεσμική ιδιότητα, όπως και κάθε παρεμπόδιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών. Η επίθεση φασιστοειδών και τραμπούκων στον Γ.Μπουτάρη δείχνει πόσο επικίνδυνα μπορεί να εξελιχθούν κάποια φαινόμενα όταν κάποιοι πολιτικοί χώροι δεν παίρνουν ξεκάθαρες θέσεις με τις οποίες να εξηγούν ποια είναι τα εθνικά θέματα, τα δημοκρατικά δικαιώματα και ο σεβασμός απέναντι σε αυτούς που δε συμφωνούμε. Η τακτική της ΝΔ να χαϊδεύει ή να αποφεύγει την κριτική σε ακροδεξιούς κύκλους, λειτουργεί υπονομευτικά για την ομαλή θεσμική δημοκρατική λειτουργία».
-Συνδέονται με τη δράση των ακροδεξιών οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το «Μακεδονικό»;
«Χρειάζεται να ξεχωρίσουμε ποια είναι τα εθνικά θέματα και ποια είναι τα ζητήματα που χρησιμοποιούν κάποιοι για να προβληθούν.
Τα εθνικά, έχουν σχέση με την κυριαρχία μας, με την αντιμετώπιση των απειλών και των κινδύνων. Θα πρέπει να τα διαχειριζόμαστε με προσοχή, αποφασιστικότητα και σύνεση, αλλά ταυτόχρονα να μην αφήνουμε κανένα περιθώριο εκμετάλλευσης από εθνικιστικούς και ακροδεξιούς κύκλους οι οποίοι ιστορικά ήταν απέναντι στα εθνικά συμφέροντα του τόπου και τις ανάγκες του λαού.
Συγκεκριμένα, η ακροδεξιά που τώρα κάνει παρέλαση και πλειοδοσία ήταν πάντα με τους εισβολείς. Την περίοδο του '40 ήταν με τους Γερμανούς, με τους Ιταλούς και τους Βούλγαρους που είχαν εισβάλει στην χώρα. Και τώρα έρχονται οι Ακροδεξιοί για να παρουσιαστούν ως υπερασπιστές εθνικών θεμάτων; Η ΝΔ πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της σε σχέση με αυτούς κι όχι να «χαϊδεύει» αυτιά».