Την ανάγκη να υπάρξει ενιαία αγορά και εναρμονισμένη νομοθεσία και φορολογία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Νομικό Παρατηρητήριο για τις Νέες Τεχνολογίες (ELON tech).
Η κυρία Καϊλή υποστήριξε πως αν ξεπεραστεί το εμπόδιο με τα 28 διαφορετικά φορολογικά συστήματα, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα σταματήσουν να στρέφονται σε άλλες αγορές, όπως είναι η αγορά της Κίνας. Η εκδήλωση διοργανώθηκε στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα και φιλοξένησε τρεις συνεδριάσεις σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των κανονιστικών ρυθμίσεων και των νέων τεχνολογιών.
Εναρμονισμένη νομοθεσία στην Ε.Ε.
«Θεωρούμε κρίσιμο ο Ευρωπαίος να έχει μια ενιαία αγορά μπροστά του, μια εναρμονισμένη νομοθεσία και φορολογία (τώρα θα δουλέψουμε και στην φορολογία) ώστε να θεωρεί ότι η Ευρώπη είναι το σπίτι του και να μη στραφεί σε αγορές όπως είναι η Κίνα για να εξάγεις ακόμη και on line και είναι πιο εύκολο από ότι η Ευρώπη που έχει 28 διαφορετικές νομοθεσίες και περιορισμούς από την φορολογία. Αυτή είναι η δουλειά μας τα τελευταία τρία χρόνια και θα επεκταθεί τα επόμενα χρόνια», δήλωσε η ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Επιστήμη και την Τεχνολογία κ. Εύα Καϊλή.
Η κ. Καϊλή υποστήριξε επίσης πως «δεν είναι εύκολο να κάνει κανείς ούτε νομοθεσία ούτε πολιτική σε δυναμικά αναπτυσσόμενες τεχνολογίες που πολλές φορές, ακόμη και εκείνοι που τις αναπτύσσουν, δεν γνωρίζουν ποια είναι τα όρια τους».
Αναφερόμενη στην νέα νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα προσωπικά δεδομένα, γνωστή ως GDPR, η κ. Καϊλή τόνισε: «Πότε σταματάει η προστασία των προσωπικών δεδομένων και πότε ξεκινάει το δικαίωμα στην πληροφορία; Έχεις το δικαίωμα να σε ξεχάσει η google αλλά δεν έχεις το δικαίωμα να εξαφανιστείς από τις εγγραφές που έχει η κυβέρνηση για σένα. Αυτές οι γραμμές είναι σε μια δυναμική εξέλιξη. Η επεξεργασία του dna πριν γεννηθεί κάποιος ή μετά και αν έχει κάποιος δικαίωμα να το κάνει αυτό για να αποφύγει μια χρόνια ασθένεια, αυτό θα είναι ανοιχτό σε όλους ή όχι, θα έχει ένα κόστος που θα μπορεί κάποιος να το σηκώσει, θα δημιουργεί νέες διακρίσεις, όλα αυτά είναι έννοιες που μπορεί να μοιάζουν μακρινές αλλά ήδη συμβαίνουν και πρέπει να βιαστούμε με την νομοθεσία μας».
«Το Δίκαιο τρέχει με ασθματικό ρυθμό πίσω από την τεχνολογία»
Στην εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Νομικού Παρατηρητηρίου για τις Νέες Τεχνολογίες (European Law Observatory on New Technologies – ELON tech) ο καθηγητής κ. Λάμπρος Κοτσίρης αναφέρθηκε στις νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονται σήμερα στους δικηγόρους μέσω της τεχνολογίας. «Οι δικηγόροι απαιτείται στην νέα εποχή να αναπτύσσουν τεχνολογικές ικανότητες που σχετίζονται με τον νεωτερισμό και την σχηματοποίηση της σκέψης, καταλήγοντας σε επένδυση κεφαλαίου. Αυτή φαίνεται να είναι σήμερα η ευκαιρία για τους δικηγόρους. Η πραγματική δύναμη διαδικτύων για λύση προβλημάτων».
Από την πλευρά του ο δικηγόρος κ. Πέτρος Τερζής υποστήριξε πως «πάντα το Δίκαιο έτρεχε πίσω από την τεχνολογία με ασθματικό ρυθμό. Χρειάζεται μια πλατφόρμα που να επιταχύνει αυτήν την διαδικασία», ενώ η κ. Μανταλένα Καϊλή που συντόνισε και την εκδήλωση, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στους συνδέσμους που έχει το Ευρωπαϊκό Νομικό Παρατηρητήριο στον υπόλοιπο κόσμο. «Οι σύνδεσμοι μας στον κόσμο είναι στη Βραζιλία, είναι στην Αμερική, στην Τουρκία, στην Αίγυπτο. Είναι άνθρωποι που θα μας μεταδώσουν από την χώρα τους το δικό τους περιβάλλον για το πώς κοινωνίες έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση αντιλαμβάνονται τις ίδιες προκλήσεις. Είναι χρήσιμο για τις κατευθύνσεις μπορούμε και εμείς να υιοθετήσουμε», τόνισε η κ. Μανταλένα Καϊλή.