Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέθεσε σήμερα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ένα αίτημα για διαβουλεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το θέμα των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου που επέβαλε η Ουάσινγκτον.
Πρόκειται για το πρώτο βήμα στη διαδικασία επίλυσης διαφορών που ακολουθεί ο ΠΟΕ.
Ένας αξιωματούχος του Οργανισμού επιβεβαίωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η Γραμματεία του ΠΟΕ παρέλαβε το αίτημα, όμως το κείμενο θα δοθεί στη δημοσιότητα μόνο αφού προηγουμένως λάβουν γνώση όλες οι χώρες-μέλη.
Νωρίτερα, η Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ είχε προαναγγείλει ότι οι Βρυξέλλες θα προσφύγουν στον ΠΟΕ, αμφισβητώντας τη νομιμότητα των δασμών. Πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να γίνει διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ για το θέμα αυτό.
«Είναι μια ατυχής απόφαση γιατί αποδυναμώνει περισσότερο τις ευρωατλαντικές σχέσεις και αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών κλυδωνισμών στις αγορές παγκοσμίως», ανέφερε η Σεσίλια Μάλμστρομ.
Συνεχίζοντας, τόνισε ότι πρόκειται για «ξεκάθαρο προστατευτισμό» και σημείωσε ότι το επιχείρημα που επικαλούνται οι ΗΠΑ σχετικά με την ασφάλεια δεν ισχύει. « Οι εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ δεν μπορεί να εκλαμβάνονται ως απειλή για την ασφάλεια», ανέφερε η ίδια.
Η Μάλμστρομ τόνισε ότι η ΕΕ θα επιβάλει αντισταθμιστικά μέτρα και θα κάνει όλα τα αναγκαία βήματα για να προστατεύσει την αγορά της ΕΕ από την αλλαγή κατεύθυνσης του εμπορίου που προκαλείται από αυτούς τους περιορισμούς των ΗΠΑ.
Παράλληλα, η ΕΕ καταγγέλλει στον ΠΟΕ και την Κίνα για την "άδικη μεταφορά τεχνολογίας" ευρωπαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κίνα.
«Αν οι ιθύνοντες αυτού του κόσμου δεν ακολουθούν τους κανόνες, τότε το σύστημα θα μπορούσε να καταρρεύσει", ανέφερε η Σ. Μάλμστρομ και πρόσθεσε ότι η ΕΕ υπερασπίζεται ένα πολυμερές σύστημα παγκοσμίου εμπορίου που βασίζεται σε κανόνες.
Τέλος, εξέφρασε την αποφασιστικότητα της ΕΕ να αντιμετωπίσει τα βαθύτερα αίτια των σημερινών εντάσεων στο εμπορικό σύστημα, παραμένοντας μέσα στο πλαίσιο ενός εμπορικού συστήματος που βασίζεται σε κανόνες και σε ένδικα μέσα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ