Τριγμοί και ψίθυροι στον ΣΥΡΙΖΑ: Ανάστατοι οι βουλευτές, αλλά ο Τσίπρας τους απαντά «λιτότητα τέλος» - iefimerida.gr

Τριγμοί και ψίθυροι στον ΣΥΡΙΖΑ: Ανάστατοι οι βουλευτές, αλλά ο Τσίπρας τους απαντά «λιτότητα τέλος»

«Λιτότητα τέλος» δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας τη δική του απάντηση και στους 36 βουλευτές απ’ όλες τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να ζητήσουν εγγράφως το συντομότερο δυνατό συνεδρίαση της Κ.Ο. για να ενημερωθούν και να συζητήσουν.

Οι βουλευτές στην Κουμουνδούρου έχουν θορυβηθεί από τα όσα ακούν για τις μετα-μνημονιακές υποχρεώσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση,

Επισήμως υιοθετείται η εκδοχή της «συνηθισμένης» διαδικασίας ωστόσο τα παράλληλα αιτήματα για σύγκληση και των άλλων οργάνων του κόμματος όπως η Π.Γ και η Κ.Ε, επιβεβαιώνουν αυτό που οι ίδιοι οι βουλευτές αναφέρουν στους συνομιλητές τους. Την αμηχανία τους για τα όσα έρχονται αλλά και την (κάποιοι) την πικρία τους για το ότι στην Κ.Ε του περασμένου δεκαημέρου, συζητήθηκαν οι πολιτικές συμμαχίες στις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά όχι το περιεχόμενο της πολιτικής επί της οποίας θα αναζητηθούν οι συνεργασίες.

Αρκετοί βουλευτές είναι ανάστατοι κυρίως για το θέμα των συντάξεων και το πολιτικό κόστος αυτής της επιλογής για την κυβέρνηση αλλά και προσωπικά για τους ίδιους στις περιφέρειες τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζοντας από «πρώτο χέρι» αυτή την ανησυχία αλλά και το κόστος που θα κληθεί να πληρώσει η κυβέρνηση έσπευσε χτες στην ομιλία του στο ΣΕΤΕ ν α καθησυχάσει όχι μόνο τους βουλευτές αλλά και τους πολίτες μιλώντας ουσιαστικά για το «τέλος της λιτότητας» που σηματοδοτούν τρία στοιχεία: η «καθαρή έξοδος», οι φοροελαφρύνσεις, η αύξηση κατώτατου μισθού.

Παράλληλα το κυβερνητικό επιτελείο τρέχει σενάρια καταβολής της 13ης Σύνταξης σε μια προσπάθεια να εξουδετερωθεί η απώλεια από το «ψαλίδι» που έρχεται στις συντάξεις από 1/1/2019, ΔΝΤ θέλοντος.

Ζητά ξανά λύση για το χρέος ο Τσίπρας

Ωστόσο ο πρωθυπουργός με αφορμή τις εξελίξεις στην Ιταλία και τους απανωτούς κραδασμούς στην ΕΕ άφησε να διαφανεί το πλαίσιο που θα κινηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο –«απελευθερωμένος»- μετά τις 20 Αυγούστου. Επέστρεψε στη ρητορική του 2015 που είχε προκαλέσει «ταραχές» σε Βρυξέλλες και Βερολίνο. Τότε μιλούσε για «διπλό σεβασμό». Στην έκφραση των λαών αλλά και στους ευρωπαϊκούς κανόνες, ενώ χτες μίλησε για διπλή αλήθεια που συνίσταται : στην αποτυχία της λιτότητας (απονομιμοποιεί οικονομικές πολιτικές) και την περιφρόνηση της Δημοκρατίας (διχάζει ευρωπαϊκές κοινωνίες, απειλεί συνοχή ΕΕ). Ακριβώς την ώρα που η Ιταλία τα βάζει με τον Γιούνκερ στις Βρυξέλλες ενώ και στη Μαδρίτη αναζητείται πρωθυπουργός, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζητά ρύθμιση του χρέους ώστε να κλείσει μια για πάντα ο δρόμος επιστροφής στην οικονομική κρίση.«...Όλοι οφείλουν να μην παρασυρθούν από τα θετικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, αλλά να δώσουν μια λύση που θα κατοχυρώνει την εμπιστοσύνη των αγορών απέναντι στην ελληνική οικονομία» ανέφερε ο πρωθυπουργός ζητώντας λύση η οποία «θα οριστικοποιεί το τέλος της ελληνικής κρίσης, ώστε όλοι απερίσπαστοι να εργαστούμε ώστε αυτό να αποτελέσει και το τέλος της ευρωπαϊκής κρίσης, δηλαδή να εργαστούμε ώστε η πολιτική κρίση της Ιταλίας να μη μετεξελιχθεί και σε νέα οικονομική κρίση στην ευρωζώνη».

Όλα δείχνουν ότι η συνεδρίαση της Κ.Ο. που αναμένεται στο επόμενο δεκαήμερο δε θα είναι θερινός περίπατος για το οικονομικό επιτελείο καθώς ικανός αριθμός βουλευτών προετοιμάζεται να θέσει πακέτο τα θέματα των συντάξεων, του αφορολόγητου, και των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ