Σοσιαλιστικό «τρίγωνο» Παρισίων-Βερολίνου-Ρώμης σχεδιάζει ο Ολάντ - iefimerida.gr

Σοσιαλιστικό «τρίγωνο» Παρισίων-Βερολίνου-Ρώμης σχεδιάζει ο Ολάντ

Παρίσι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την πεποίθησή τους ότι η Ευρώπη θα μεταβεί από τον «Μεσαίωνα της Δεξιάς» στην «Αναγέννηση της Αριστεράς» εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές τοποθετώντας στην αιχμή του δόρατος τον Φρανσουά Ολάντ προκειμένου να αλλάξει η κατάσταση στην Γηραιά Ήπειρο.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Φρανσουά Ολάντ οι βασικοί ιθύνοντες των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο στο Παρίσι, στο πλαίσιο εκδήλωσης που οργάνωσαν τέσσερα πολιτικά ινστιτούτα κεντροαριστερής απόχρωσης υπό τον τίτλο «Αναγέννηση για την Ευρώπη».

Πλαισιωμένος από τον ηγέτη των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Σίγκμαρ Γκάμπριελ, τον γραμματέα των Ιταλών Δημοκρατών Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τους ιθύνοντες του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Σεργκέι Στανίσεφ και Χάνες Σβόμποντα, ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε διατεθειμένος να βαδίσει «στον δρόμο που χάραξαν οι Φρανσουά Μιτεράν και Ζακ Ντελόρ», δίδοντας μια νέα προοπτική στην Ευρώπη. Μια προοπτική με «λιγότερα κρατικά χρέη και περισσότερη ανάπτυξη».

Από τη Βαστίλη η πορεία προς το Βερολίνο μέσω Ρώμης

Στόχος των Σοσιαλιστών είναι η δημιουργία ενός «άξονα του καλού» μεταξύ Παρισίων-Βερολίνου και Ρώμης, ο οποίος θα αντικαταστήσει τις συντηρητικές ηγεσίες των πιο ισχυρών κρατών της Ευρώπης. Πρώτη στάση είναι φυσικά οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία τον Μάιο. Μετά την «κατάληψη της Βαστίλλης» θα ακολουθήσει η Ρώμη και το Βερολίνο όπου στις επικείμενες εκλογές οι «δυνάμεις της προόδου» επίσης θα επικρατήσουν, με αποτέλεσμα το 2013 – και έπειτα από πάρα πολλά χρόνια – οι τρεις σημαντικότερες χώρες της ευρωζώνης να έχουν στις κυβερνήσεις τους τα κόμματα της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά τα «λιγότερα κρατικά χρέη», ο κ. Ολάντ ανέφερε χαρακτηριστικά «ότι δεν μπορεί η ευρωπαϊκή Δεξιά που οδήγησε υπερχρεωμένη την Ευρώπη στην κρίση να παραδίδει μαθήματα χρηστής διαχείρισης του κράτους στην ευρωπαϊκή Αριστερά».

Πώς η Ευρώπη θα οδηγηθεί στην ανάπτυξη

Ο βασικός στόχος είναι η αναθεώρηση του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας που πρόσφατα συμφώνησαν τα 25 από τα 27 κράτη μέλη της Ένωσης.

Στο θέμα αυτό ο Ολάντ απέσπασε τη στήριξη των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών χωρίς τη συναίνεση των οποίων δεν μπορεί να κυρωθεί το Σύμφωνο από τη γερμανική Βουλή, καθώς και των »Ιταλών Δημοκρατών. Σύμφωνα με τους Σοσιαλιστές το Σύμφωνο πρέπει να μεταλλαχθεί και να οδηγήσει προς προς αναπτυξιακές κατευθύνσεις.

Μάλιστα, την Παρασκευή, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές επεξεργάστηκαν σειρά προτάσεων σχετικά με την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης.

Στην πρώτη γραμμή των προτάσεών είναι η έκδοση ευρωομολόγων, «όχι για την κάλυψη των κρατικών χρεών αλλά για την υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων υποδομών», των οποίων οι κρατικές δαπάνες «δεν θα πρέπει να συνυπολογίζονται στα δημοσιονομικά ελλείμματα των χωρών της ευρωζώνης». Ακόμα οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές ζητούν ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων καθώς και ενισχυμένη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και επιτέλους να τεθούν φραγμοί στα κερδοσκοπικού χαρακτήρα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ