Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν στην Αθήνα, ενώ έκανε λόγο για αρνητικό αντίκτυπο από τις εξελίξεις στην Ιταλία.
Μιλώντας στο συνέδριο που διοργανώνει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας με θέμα την επόμενη ημέρα για την ελληνική οικονομία ο κ. Κοστέλο απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις πιθανές επιπτώσεις στη διαδικασία εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα εξαιτίας των όσων συμβαίνουν στην Ιταλία είπε: «Σαφώς υπάρχει αρνητικός αντίκτυπος και οι εξελίξεις δεν βοηθούν όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και την ίδια την αγορά.
Οι εξελίξεις στην Ιταλία όμως, όπως είπε, στέλνουν ένα χρήσιμο διπλό μήνυμα. Αφ' ενός η πορεία στις αγορές μετά την έξοδο από το πρόγραμμα είναι εύθραυστη και η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει αντιστροφή των πολιτικών και αφ' ετέρου, οι ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο εμπροσθοβαρών μέτρων για το χρέος, ώστε η Ελλάδα να έχει έναν καθαρό διάδρομο για τα επόμενα 10-15 χρόνια.»
Ο αξιωματούχος της Κομισιόν συνέστησε παράλληλα ιδιαίτερη προσοχή στη μεταμνημονιακή οικονομική πολιτική. Οπως είπε χαρακτηριστικά τα προγράμματα προσαρμογής έχουν μια δομή. Υπάρχει το μνημόνιο, υπάρχουν οι τακτικές αξιολογήσεις. Με λίγα λόγια, τα προγράμματα παρέχουν οργάνωση της οικονομικής πολιτικής.
Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση θα πρέπει να σκεφτεί πώς θα λειτουργήσει η οικονομική πολιτική στη συνέχεια, ώστε να είναι συντονισμένη ενώ θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο ρυθμό ανάπτυξης πρόσθεσε/
Σε άλλες χώρες που βγήκαν από πρόγραμμα, εξήγησε ο κ. Κοστέλο, «υπήρξε επιτάχυνση της ανάπτυξης η οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο γεγονός της εξόδου από το πρόγραμμα. Προσοχή να μην υπάρξει παρερμηνεία της αναπτυξιακής δυναμικής. Δεν σημαίνει ότι λύθηκαν τα προβλήματα».
Επανέλαβε ότι χρειάζεται «πλήρης εφαρμογή και πλήρης υιοθεσία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και χρειάζονται βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές σε ορίζοντα 5-10 ετών, συνιστώντας και πάλι προσοχή διότι όπως έχουμε δει σε άλλες χώρες, μετά το τέλος του προγράμματος, υπάρχει μια φυσική ροπή προς χαλάρωση.»
Tέλος, το στέλεχος της Κομισιόν εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα και τόνισε πως στο επικείμενο Eurogroup της 21η Ιουνίου θα εξεταστεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους και η μεταμνημονιακή πορεία της χώρας.