Χρειάστηκαν μόλις δύο μυθιστορήματα προκειμένου η Hanya Yanagihara να τραβήξει την προσοχή της λογοτεχνικής κοινότητας των ΗΠΑ.
Το πρώτο ήταν το Οι άνθρωποι στα δέντρα (θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ το φθινόπωρο σε μετάφραση Μαρίας Ξυλούρη), που συγκαταλέχθηκε στις καλύτερες εκδόσεις του 2013, ενώ δύο χρόνια αργότερα ακολούθησε το Λίγη ζωή (μτφρ. Μαρία Ξυλούρη), που την εγκαθίδρυσε στην ελίτ των σύγχρονων αμερικανών συγγραφέων.
Από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του βιβλίου τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα, το Λίγη ζωή προσαρτά αδιάληπτα στους κόλπους των φανατικών του αναγνωστών όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου που το διαβάζει.
Έτσι, οι ίδιοι οι αναγνώστες του βιβλίου με τα ενθουσιώδη σχόλιά τους στο twitter, το instagram και το goodreads το μετέτρεψαν σε παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο.
Το νέο αστέρι της σύγχρονης αμερικάνικης λογοτεχνίας φθάνει στην Αθήνα τη Δευτέρα 4 Ιουνίου, καλεσμένη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και τα PUBLIC.
Η συγγραφέας συναντά τους αναγνώστες της στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης στις 7 το βράδυ και συζητά με τον συγγραφέα Γιώργο-Ίκαρο Μπαμπασάκη για τη λογοτεχνία, τη ζωή και την έμπνευση.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, Μέγας Δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Η εκδήλωση εντάσσεται στον Κύκλο «Λέξεις & Σκέψεις» που διοργανώνει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, και η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτίο εισόδου και σειρά προτεραιότητας.
Κόρη ενός ερευνητή αιματολόγου-ογκολόγου και Χαβανέζα σε βάθος τεσσάρων γενεών, η Hanya Yanagihara γεννήθηκε στο Λος Άντζελες και μεγάλωσε σε διάφορες πόλεις, ακολουθώντας τον πατέρα της στις μετακινήσεις του. Απόφοιτη του Smith College της Μασαχουσέτης –το οποίο επέλεξε επειδή είχε φοιτήσει εκεί η Sylvia Plath-, άρχισε να ξεδιπλώνει το συγγραφικό ταλέντο της ως δημοσιογράφος. Σήμερα, εγκατεστημένη στη Νέα Υόρκη και παρά την παγκόσμια αναγνώρισή της, διατηρεί την πρωινή δουλειά της στο περιοδικό T των New York Times.
Η πρώτη επαφή της με την τέχνη έγινε, ωστόσο, μέσα από τη ζωγραφική, όταν σε παιδική ηλικία ξεκίνησε να φιλοτεχνεί πορτρέτα, αντλώντας έμπνευση από τον πιο απροσδόκητο τόπο που μπορεί να βρεθεί ένα παιδί: ένα νεκροτομείο. Ο πατέρας της της είχε εξασφαλίσει την είσοδο στο νοσοκομείο όπου εργαζόταν, προκειμένου να βοηθήσει τη μελέτη της πάνω στο ανθρώπινο σώμα.
Έτσι, δεν είναι καθόλου τυχαίο που και τα δύο βιβλία της αντλούν το θέμα τους από περιστατικά σωματικής κακοποίησης. Στο Οι άνθρωποι στα δέντρα, η συγγραφέας αφηγείται την ιστορία ενός διακεκριμένου ανθρωπολόγου που, στο τέλος της καριέρας του, κατηγορείται για τον βιασμό νεαρών αγοριών. Στο Λίγη ζωή, από την άλλη, καταγράφει το χρονικό ενηλικίωσης τεσσάρων φίλων, ο ένας εκ των οποίων, καταξιωμένος δικηγόρος της Νέας Υόρκης πλέον, υπήρξε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης όταν ήταν παιδί.
Χρειάστηκε 18 χρόνια για να ολοκληρώσει το πρώτο βιβλίο της και μόλις 18 μήνες για το δεύτερο, παρόλο που το μέγεθός τους θα προϊδέαζε κάποιον για το αντίστροφο. «Η ζωή στο σύνολό της είναι μικρή» παρατηρεί η 40χρονη συγγραφέας και η ίδια την αιχμαλωτίζει στα βιβλία της με μια σπάνια ευθύτητα.
Η πάντα φειδωλή στην κριτική της Wall Street Journal την αποκάλεσε «κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέα» και το όνομά της φιγουράρει ανάμεσα στους φιναλίστ για τις σημαντικότερες διακρίσεις (National Book Award, Man Booker Prize).
Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά μία ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης. Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.
H εκδήλωση θα αναμεταδοθεί και με live streaming μέσω του sgt.gr.