Σε πρόσωπο «κλειδί» της διαπραγμάτευσης φαίνεται πως αναδεικνύεται ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ.
Αν ο Ζόραν Ζάεφ αποφασίσει να προχωρήσει στο επόμενο βήμα και να αποδεχτεί το “erga omnes” για όνομα που να αποδέχεται η Ελλάδα, τότε η στάση του υπουργού εξωτερικών θα είναι καθοριστική. Από τη δική του ψήφο θα εξαρτηθεί αν και βουλευτές του VMRO (του κόμματος που ανήκε) τον ακολουθήσουν, όταν χρειαστεί να εγκριθεί με αυξημένη πλειοψηφία η αλλαγή Συνταγματος στη Βουλή της ΠΓΔΜ.
Κάποιες πληροφορίες θέλουν τον υπουργό εξωτερικών της γειτονικής χώρας να είναι πιο επιφυλακτικός από τον πρωθυπουργό του στην υπόθεση της συμφωνίας και συνεπώς η στάση του στις διαπραγματεύσεις για το όνομα λιγότερο ευέλικτη, με επιμονή στην πρόταση «Ιlidenska Μakedonija» ή στην «ψιθυρισμένη» (όχι επισήμως τεθείσα) πρόταση «Krusevska Makedonija» για την «erga omnes» χρήση. Στοιχείο όμως που δείχνει ότι η ζωή και η Ιστορία παίζουν περίεργα παιχνίδια, δεν είναι άλλο από την ίδια την καταγωγή του Νικολά Ντιμιτρόφ.
Ο υπουργός εξωτερικών της ΠΓΔΜ που τώρα διαπραγματεύεται για το όνομα με τους ’Ελληνες, έλκει την καταγωγή του από την Ελλάδα. Ο πατέρας του Ντίμιταρ Ντιμιτρόφ γεννήθηκε το 1936 εγκατέλειψε τη χώρα την ταραγμένη εποχή μετά τον εμφύλιο ενώ είχε ενεργό πολιτική δράση με το VMRO. Υπήρξε ηγετικό στέλεχος τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του εθνικιστικού κόμματος, ενώ διετέλεσε υπουργός Παιδείας κι Επιστημών στην ΠΓΔΜ στην κυβέρνηση του 1991.
Στο ίδιο κόμμα δραστηριοποιήθηκε και ο γιός του και σημερινός υπουργός εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, από το 1996 έως το 2014, οπότε ανεξαρτητοποιήθηκε.
Το VMRO είναι το κόμμα με τους περισσότερους βουλευτές στη Βουλή της ΠΓΔΜ και χωρίς αυτό Συνταγματική Αλλαγή (την οποία απαιτεί η Αθήνα για να συμφωνήσει), δεν περνάει. Ωστόσο αν ο Ντιμιτρόφ υποστηρίξει θερμά τη συμφωνία σε ένα κοινά αποδεκτό όνομα, τότε θεωρείται βέβαιο ότι μπορεί να συμπαρασύρει υπέρ της έγκρισης κάποιον -απαραίτητο- αριθμό βουλευτικών ψήφων από το VMRO και να ακολουθήσουν τα βήματα πάνω στον οδικό χάρτη της συμφωνίας με την Ελλάδα.
Με βάση τις ως τώρα πληροφορίες οι δύο πρωθυπουργοί θα συνομιλήσουν τις επόμενες ώρες (τα επιτελεία τους είναι σε ανοιχτή γραμμή) κι αν όλα «κλειδώσουν» θα προχωρήσουν σε συμβολική συνάντηση στις Πρέσπες.
Tην προσπάθεια του Ζόραν Ζάεφ να προχωρήσει στην υποχώρηση που απαιτείται από την πλευρά του θα ενισχύσουν και οι ΝΑΤΟΙΚΟΙ και οι Ευρωπαίοι προκειμένου και ο ίδιος στο εσωτερικό του να έχει ένα ελκυστικό αφήγημα και να πάει με ισχυρό δίλημμα σε δημοψήφισμα το Φθινόπωρο.
Οι διαδικασίες θα τρέξουν πολύ γρήγορα (τουλάχιστον στο ΝΑΤΟ) και θα αφορούν όχι μόνο την ΠΓΔΜ, αλλά και την Αλβανία.