Τα κυβερνητικά στρατεύματα της Υεμένης δεν απέχουν πλέον παρά μόλις είκοσι χιλιόμετρα από το στρατηγικής σημασίας λιμάνι Χοντάιντα, το οποίο ελέγχουν οι αντάρτες, γνωστοποίησε το βράδυ της Δευτέρας η υπό σαουδαραβική ηγεσία συμμαχία εναντίον των σιιτών μαχητών που είναι γνωστοί ως Χούθι.
«Δεν απομένουν πλέον παρά περίπου 20 χιλιόμετρα ως τη Χοντάιντα και οι επιχειρήσεις συνεχίζονται», είπε σε δημοσιογράφους στο Ριάντ ο εκπρόσωπος της συμμαχίας συνταγματάρχης Τούρκι αλ Μάλικι.
«Σκοπός είναι η επάνοδος της πόλης (στον έλεγχο) της νόμιμης κυβέρνησης της Υεμένης», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πυλώνας της συμμαχίας υπό τη Σαουδική Αραβία η οποία επενέβη το 2015 στον πόλεμο στην Υεμένη, πλαισιώνουν με δικές τους δυνάμεις τα υεμενίτικα κυβερνητικά στρατεύματα.
Η συμμαχία διατείνεται ότι το λιμάνι αυτό χρησιμοποιείται από τους σιίτες αντάρτες για να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. Υποστηρίζει επίσης ότι το λιμάνι χρησιμοποιείται για να εισάγονται λαθραία ιρανικά όπλα στην Υεμένη, κάτι που διαψεύδουν τόσο οι σιίτες αντάρτες όσο και η Τεχεράνη.
Διαβεβαιώνει ότι οι δυνάμεις της προελαύνουν προς την κατεύθυνση της πόλης, αλλά καθυστερούν εξαιτίας των αναρίθμητων ναρκών που έχουν εγκατασπείρει οι αντάρτες.
Ο ΟΗΕ έχει εκφράσει τον φόβο ότι η στρατιωτική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη θα πλήξει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία φθάνει στη χώρα κυρίως μέσω του λιμανιού στη Χοντάιντα, κάτι που θεωρεί ότι θα μπορούσε να αποδειχθεί «καταστροφικό».
Η επιχείρηση καταγράφεται ενώ η ένταση κλιμακώνεται ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, που θεωρείται πως έχουν εμπλακεί σε πόλεμο μέσω ενδιαμέσων στην Υεμένη.
Η συμμαχία επενέβη στρατιωτικά στην Υεμένη το 2015, προκειμένου να αποκαταστήσει την εξουσία της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, η οποία είχε εκδιωχθεί από την πρωτεύουσα.
Έκτοτε, στη σύγκρουση έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι και πάνω από 55.000 άλλοι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Πάνω από 2.200 άλλοι έχουν πεθάνει από χολέρα, καθώς η Υεμένη έχει μετατραπεί σε θέατρο της «χειρότερης ανθρωπιστικής κρίσης στον κόσμο», σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται στα πρόθυρα του λιμού, ενώ τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί.