Σημαντικά μέσα μαζίκής ενημέρωσης στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των LA Times και Chicago Tribune, αναγκάστηκαν να κλείσουν τις ιστοσελίδες τους σε μέρη της Ευρώπης την Παρασκευή, μετά την εισαγωγή αυστηρών κανόνων προστασίας της ιδιωτικής ζωής από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κανονισμός γενικής προστασίας δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (GDPR) τέθηκε σε ισχύ σήμερα το πρωί, αναγκάζοντας τις εταιρείας να είναι πιο προσεκτικές στον τρόπο χειρισμού των δεδομένων των πελατών τους με αυστηρές κυρώσεις για την παραβίαση των δικαιωμάτων απορρήτου των καταναλωτών.
Οι υποστηρικτές του ιδιωτικού απορρήτου χαιρέτισαν το νέο νόμο ως πρότυπο προστασίας προσωπικών δεδομένων στην εποχή του διαδικτύου. Αλλά οι αντίπαλοι λένε πως οι νέοι κανόνες είναι υπερβολικά επαχθείς και προειδοποιούν για δαπανηρές επιχειρηματικές διαταραχές.
Οι Ευρωπαίοι αναγνώστες που προσπάθησαν σήμερα να μπουν σε ιστοσελίδες μέσων μαζικής ενημέρωσης που ανήκουν στον Αμερικανικό όμιλο Tronc, είδαν ένα μήνυμα που λέει ανέφερε πως δεν ήταν διαθέσιμες στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Το μήνυμα δεν αναφέρει ρητώς το λόγο του προβλήματος αλλά συμπεριλαμβάνει τη λέξη «GDPR» στη διεύθυνση ανακατευθυνόμενης ιστοσελίδας (url).
Ο όμιλος Tronc, με έδρα το Σικάγο κατέχει μερικές από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων των LA Times, Chicago Tribune, New York Daily News και της Baltimore Sun.
«Είμαστε ενήμεροι για το θέμα και δεσμευόμαστε να εξετάσουμε επιλογές που υποστηρίζουν το πλήρες φάσμα των ψηφιακών προσφορών μας στην αγορά της ΕΕ» ανέφερε το μήνυμα λάθους σε απόπειρα πρόσβασης στην ιστοσελίδα των LA Times
«Συνεχίζουμε να αναζητούμε λύσεις τεχνικής συμμόρφωσης που θα προσφέρουν σε όλους τους αναγνώστες μας την βραβευμένη δημοσιογραφία μας».