Στα ίδια περίπου επίπεδα με τον Μάιο του 2017 έχουν επανέλθει οι προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές αυτό το διάστημα, δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας.
Σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Real FM» τόνισε, «Η επαφή που είχαμε με την τουρκική πλευρά τον Απρίλιο και τον Μάιο και η βοήθεια που έδωσε η ευρωπαϊκή επιτροπή σε αυτή την κατεύθυνση έφεραν κάποια αποτελέσματα. Βεβαίως, όσον αφορά τις ροές ποτέ δεν μπορείς να πεις ότι είσαι σίγουρος για το τι πρόκειται να συμβεί. Κι όσο υπάρχουν οι αιτίες της προσφυγιάς και της μετανάστευσης αυτό το ζήτημα παραμένει ένας αστάθμητος παράγοντας. Οπότε εμείς δουλεύουμε μέσα σε αυτό το περιβάλλον και προσπαθούμε να το διαχειριστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο με προσπάθεια για αναγκαστική κατανομή του βάρους σε όλες τις χώρες της Ευρώπης όσο με την επιτάχυνση των διαδικασιών αναφορικά με τις αιτήσεις ασύλου που θα μπορέσουμε να αποσυμπιέσουμε τα νησιά μας κατά κύριο λόγο» είπε.
Σχετικά με την κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υπογράμμισε: «Όλοι τηρούμε τη συμφωνία, αλλά η συμφωνία παραμένει ατελής όσο υπάρχουν ροές. Η καρδιά της συμφωνίας ήταν να φτάσουμε μέχρι και μηδενισμό, δεν μπορείς να το επιτύχεις αυτό. Από την άλλη πλευρά η Ευρώπη πρέπει να παρέχει τα χρηματοδοτικά εργαλεία στην Τουρκία ώστε να μπορεί να διατηρεί στο έδαφός της και να βελτιώνει τις συνθήκες των προσφύγων. Από τη δική μας την πλευρά, αυτό που προσπαθούμε να βελτιώσουμε είναι, με την ολοκλήρωση των διαδικασιών ασύλου να πετύχουμε επιστροφές με βάση την κοινή δήλωση».
Ακόμη ο κ. Βίτσας σημείωσε: «Όταν εργαλειοποιείς το Προσφυγικό για να επιτύχεις άλλα πράγματα, όπως διεκδικήσεις απέναντι στην Ελλάδα, ή απέναντι στην Ευρώπη, τότε δεν μιλάμε για Προσφυγικό, μιλάμε για μία άλλη κατάσταση, η οποία είναι απαράδεκτη σε σχέση με το διεθνές δίκαιο και ιδιαίτερα με τη συνθήκη της Γενεύης και το πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης».
Πρόσθεσε: «Θα ήθελα να επιτύχω και να έχω μία ανοιχτή γραμμή με την Τουρκία. Πάνω σε αυτό δουλεύουμε κι ως τώρα έχουμε καλά αποτελέσματα. Συγχρόνως πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη πίεση από την πλευρά της ΕΕ και του διεθνούς συνολικά περιβάλλοντος σε αυτή την κατεύθυνση, γιατί δεν μπορείς να χρησιμοποιείς ανθρώπους ως όπλο».
Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι «πρέπει να υπάρχουν κάποιες κοινές διεκδικήσεις των χωρών πρώτης υποδοχής».
«Το προσφυγικό - μεταναστευτικό δεν λύνεται με στρατιωτικούς όρους. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο αυτό. Θα πρέπει να προσδιοριστεί με σαφήνεια ο όρος "έλεγχος". Αυτό που οφείλει η Τουρκία είναι να σταματάει τις ροές. Όσους ανθρώπους και να βάλει η Ελλάδα, όσους ανθρώπους αν βάλει η FRONTEX, από τη στιγμή που θα υπάρξει μια είσοδος, το μοναδικό πράγμα που μπορείς να κάνεις, είναι να την καταγράψεις, να την ταυτοποιήσεις και στον βαθμό που θα κάνει αίτηση ασύλου, να την εξετάσεις, και πρέπει να είναι μικρό το χρονικό διάστημα. Δεν βοηθάει στην όλη διαδικασία η ένταση που υπάρχει στις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία», υπογράμμισε ο κ Βίτσας και συμπλήρωσε:
«Πρέπει να διαμορφώσουμε δύο πράγματα. Να πιέζουμε ή να ενισχύουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και να ανοίγουμε δρόμους συνεργασίας, βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι θα παραδώσουμε ή θα ανεχθούμε θεωρίες περί γκρίζων ζωνών ή έναν πόντο κυριαρχίας».
Σχετικά με τη μάχη ενάντια στους διακινητές ο υπουργός σημείωσε ότι «πρέπει να είναι παγκόσμια και πρακτικά αυτό σημαίνει κοινή μάχη Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας».
Καταλήγοντας και αναφερόμενος στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, είπε: «Θα πρέπει να συζητάμε σοβαρά, περίμενα χτες η συζήτηση να γίνει πάνω στα χρηματοδοτικά εργαλεία μιας ανάπτυξης και μιας δημοσιονομικής σταθεροποίησης, αλλά με ευθύνη της αντιπολίτευσης, η οποία το έριξε, με μία έννοια στο... σορολόπ, δεν έχει γίνει. Μια τέτοια συζήτηση πρέπει να γίνει μέσα στην κοινωνία».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ