Διάβημα Αθήνας προς ΟΗΕ λόγω "Μακεδόνα" ΥΠΕΞ - iefimerida.gr

Διάβημα Αθήνας προς ΟΗΕ λόγω "Μακεδόνα" ΥΠΕΞ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Διάβημα της Αθήνας προς την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη προκάλεσε η χθεσινή αναφορά στην ιστοσελίδα του διεθνούς οργανισμού στον Αντόνιο Μιλόσοσκι ως «υπουργό Εξωτερικών της Μακεδονίας».


Ο κ. Μιλόσοσκι μετέβη στη Νέα Υόρκη για προγραμματισμένη συνάντηση με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Στην ιστοσελίδα του οργανισμού και συγκεκριμένα στο ημερήσιο πρόγραμμα του γ.γ. Μπαν κι Μουν, ο οποίος είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Σκοπιανο ΥΠΕΞ, αναρτήθηκε η επίμαχη αναφορά, αργά το βράδυ της Τετάρτης. Το γεγονός αυτό, έγινε αντικείμενο πανηγυρισμών, καθώς θεωρήθηκε ως επίσημη θέση του ΟΗΕ η χρήση του όρου «Μακεδονία» για την ιδιότητα του κ. Μιλόσοσκι, με τις σχετικές αναφορές να κάνουν λόγο ακόμα και για έμμεση αναγνώριση της συνταγματικής ονομασίας.

Το θέμα προκάλεσε μεγάλη ενόχληση στην Αθήνα. Tο υπουργείο Εξωτερικών έδωσε οδηγίες προς την ελληνική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Εθνη, προκειμένου να γίνει διάβημα και να ζητηθεί αποκατάσταση της επίμαχης αναφοράς. Οι σχετικές ενέργειες έγιναν νωρίς χθες το πρωί. Από πλευράς ΟΗΕ, η αναφορά αποδόθηκε σε λάθος κάποιου υπαλλήλου και στο πρόγραμμα του κ. Μπαν η επίμαχη φράση αντικαταστάθηκε με τη φράση «υπουργός Εξωτερικών Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας», διόρθωση που έγινε με κάποια καθυστέρηση, λόγω της διαφοράς ώρας και μέχρι να αρχίσει η λειτουργία των υπηρεσιών του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Από ελληνικής πλευράς υποβλήθηκε, ακολούθως, έγγραφη διαμαρτυρία για το θέμα, ενώ ζητήθηκε ενημέρωση για το ποια μέτρα πρόκειται να ληφθούν προκειμένου να μην επαναληφθεί κάτι ανάλογο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ