«Το αναπτυξιακό σχέδιο που σκοπεύει να εφαρμόσει η κυβέρνηση είναι σε τόσο γενική μορφή και κυρίως χωρίς συγκεκριμένους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους» σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.
«Το αναπτυξιακό σχέδιο που σκοπεύει να εφαρμόσει η κυβέρνηση σε γενικές γραμμές κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς βλέπουμε ότι υπάρχει μέριμνα για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δυστυχώς όμως, είναι σε τόσο γενική μορφή και κυρίως χωρίς συγκεκριμένους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους που ουσιαστικά είναι αδύνατη στην παρούσα φάση η εκτιμώμενη συνεισφορά κάθε προτεινόμενης δράσης στο ΑΕΠ. Για παράδειγμα, θα ήταν περισσότερο χρήσιμο να μην ήταν τόσο γενικόλογη η αναφορά στο ΕΣΠΑ και στα επιμέρους προγράμματα» συμπληρώνει στη δήλωση του.
Και προσθέτει «Ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υπάρχει περιγραφή των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, χωρίς όμως να υπάρχει σαφής ανάλυση του πλέγματος των δράσεων που μπορούν να χρηματοδοτηθούν και ο αντίκτυπος στο ΑΕΠ, που είναι και το ζητούμενο.
Πάντως, αυτό που μπορεί να συμπεράνει κανείς είναι ότι με τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου (υπερπλεόνασμα) αναμένονται φοροελαφρύνσεις για επιχειρήσεις και εργαζόμενους, δείγμα ότι η κυβέρνηση φαίνεται να έχει καταλάβει ότι με τόσο υψηλή φορολογία δεν μπορούμε να συζητάμε για ανάπτυξη. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχει τονίσει εδώ και καιρό ότι απαιτείται μείωση και της φορολογίας και των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό που συμβαίνει σήμερα οδηγεί σε ασφυξία και τους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες.
Επίσης αρνητικό είναι ότι παραμένει ο ίδιος στόχος των 2,65 δισ. ευρώ από την είσπραξη φόρων στην ακίνητη περιουσία και μάλιστα μακροπρόθεσμα. Δηλαδή φαίνεται ότι ο ΕΝΦΙΑ ήρθε για να μείνει. Μπορεί να υπάρξουν κάποιες αλλαγές, όμως ο στόχος στο θέμα των εσόδων παραμένει.
Σχετικά με το ύψος του κατώτατου μισθού, θα θέλαμε να ήταν περισσότερο ξεκάθαρο το θέμα της αύξησής του, καθώς μπορεί να προβλέπεται στο σχέδιο όμως, όπως αναφέρεται, θα εξαρτηθεί από μία σειρά θεμάτων. Σε αυτό το ζήτημα η θέση του ΕΕΑ είναι ξεκάθαρη. Πρέπει άμεσα ο κατώτατος μισθός να ανέβει στα 751 ευρώ και να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος, καθώς κάτι τέτοιο εκτιμούμε ότι θα ενισχύσει την κατανάλωση. Και πρέπει οπωσδήποτε να πέσει «χρήμα» στην αγορά για να «ανασάνουν» οι επιχειρήσεις. Επίσης περιμένουμε την πλήρη άρση των τραπεζικών περιορισμών, όμως δεν αναφέρεται πουθενά συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Για το θέμα των επενδύσεων, διαπιστώνουμε τη σαφή πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει την προσπάθεια προσέλκυσής τους, χωρίς όμως να αναφέρει τα απαραίτητα κίνητρα ανά επένδυση. Και έχουμε επισημάνει πολλές φορές, ότι χωρίς κίνητρα μειώνονται κατά πολύ οι πιθανότητες για μεγάλες και σοβαρές επενδύσεις στη χώρα. Τέλος, αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι δεν υπάρχει αναφορά σε κάποιο σχέδιο για μείωση του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις.
Θα πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό από κυβέρνηση, κόμματα, φορείς, ότι χωρίς συγκεκριμένες δράσεις δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε στροφή της ελληνικής οικονομίας. Οι γενικόλογες διαπιστώσεις και επισημάνσεις είναι χρήσιμες, όμως δεν θα λύσουν το πρόβλημα της ύφεσης. Περιμένουμε λοιπόν πιο συγκεκριμένες θέσεις του οικονομικού επιτελείου για να τοποθετηθούμε υπεύθυνα και κυρίως αναμένουμε την ουσιαστική στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων και κυρίως των μικρομεσαίων. Όχι στα χαρτιά και στα λόγια, αλλά με πράξεις και στοχευμένες ενέργειες».