Η κατάσταση στην Ιταλία σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με το προωθούμενο λαϊκιστικό-εθνικιστικό κύμα που κατακλύζει την Ευρώπη, γράφει το BBC στην ηλεκτρονική του έκδοση.
Η Ιταλία, σημειώνεται στο δημοσίευμα, είναι μια χώρα που φλέρταρε με το σύγχρονο λαϊκισμό πολύ πριν τις ΗΠΑ και την υπόλοιπη Ευρώπη, και αυτό συνέβη με την πρώτη κυβέρνηση Berlusconi το 1994.
Επιπλέον, είναι μια χώρα που απείλησε με κατάρρευση την Ευρωζώνη το 2011 κατά την περίοδο κρίσης χρέους. Εξίσου σημαντικό είναι ότι το πολιτικό σύστημα της Ιταλίας επανασχεδιάστηκε μετά τη φασιστική δικτατορία και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτρέπεται σε έναν πολιτικό ή ένα κόμμα να συγκεντρώνει πολλή εξουσία.
Επομένως, αν πετύχει ο γάμος μεταξύ Λέγκας και Κινήματος Πέντε Αστέρων οποιαδήποτε έγκριση σημαντικής μεταρρύθμισης θα αποτελέσει Γολγοθά. Παρά τα εγγενή στοιχεία της ιταλικής πολιτικής σκηνής, οι προτάσεις των δύο ιταλικών κομμάτων θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναστάτωση στην ευρωπαϊκή πολιτική.
Οι Βρυξέλλες είναι τρομαγμένες όπως και οι χρηματαγορές και οι επενδυτές καθώς δεν προτιμούν την έλλειψη προβλεψιμότητας και την παράβαση των κανόνων. Ωστόσο, αυτό ακριβώς έχει υποσχεθεί η μελλοντική κυβέρνηση της Ιταλίας στους ψηφοφόρους: την ανατροπή του κατεστημένου.
«Πώς άλλαξε ξαφνικά φιλοευρωπαϊκή Ιταλία και έγινε τόσο ευρωσκεπτικιστική;», διερωτάται το BBC, που προσθέτει ότι η μετανάστευση συνιστά μια αιτία καθώς η ευρωπαϊκή μεταναστευτική κρίση οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες παράνομους μετανάστες στις ιταλικές ακτές.
Οι Ιταλοί, όπως και οι Έλληνες, νιώθουν ότι έχουν αφεθεί μόνοι τους στην αντιμετώπιση του βάρους της κρίσης που, στην πραγματικότητα, αποτελεί ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό θέμα και, γι’ αυτόν το λόγο, πολλοί είναι εκείνοι που χαιρετίζουν τη σκληρή γραμμή της Λέγκας για το μεταναστευτικό.
Επιπλέον, οι Ιταλοί έχουν μετανιώσει πικρά για το ενιαίο νόμισμα και θεωρούν πως οι κανόνες του ευρώ ευνοούν τη Γερμανία και όχι τη χώρα τους.
Επικρίνουν το πλεόνασμα και το χαμηλό ποσοστό ανεργίας της Γερμανίας ενώ την ίδια στιγμή οι ίδιοι έχουν γονατίσει από την ασθενή ανάπτυξη, τη στασιμότητα στην αγορά εργασίας και το τεράστιο εθνικό χρέος.
Οι προτάσεις που προωθεί η κυβέρνηση συνασπισμού θα διαλύσουν τους κανόνες κοινοτικού προϋπολογισμού και θα τεθούν σε πορεία σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες. Ό,τι συμβαίνει στην Ιταλία έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς δεν πρόκειται για τη μικρή Ελλάδα αλλά για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ